Pregled - šport, 12. 3. (nedelja)

Ljubljana, 12. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 12. marca.

KOPER - Slovenska moška rokometna reprezentanca je v četrtem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji 2024 danes v Kopru premagala Črno goro s 37:30 (18:16). Slovenija si je po četrti zmagi v skupini 7 že zagotovila nastop na zaključnem turnirju stare celine med 10. in 24. januarjem prihodnje leto v Nemčiji. Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so v tem tednu dvakrat premagali najmočnejše skupinske tekmece iz Črne gore. Po četrtkovi zmagi v Podgorici z 32:29 so jim rokometno mero vzeli še na današnjem obračunu na Obali. Slovenija je na štirih tekmah zbrala vseh osem točk, Črna gora in BiH po štiri, Kosovo pa je brez njih. V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi v koprski Bonifiki najbolj učinkovit Blaž Janc z desetimi goli, Domen Makuc je prispeval šest zadetkov.

HOLMENKOLLEN - Avstrijec Stefan Kraft je zmagovalec tekme smučarskih skakalcev za svetovni pokal in norveške turneje na Holmenkollnu. Drugo mesto je po sobotni zmagi tokrat zasedel slovenski as Anže Lanišek, tretji pa je bil Poljak Dawid Kubacki. V finalu sta nastopila le dva Slovenca. Timi Zajc je padel na končno deseto mesto.

HOLMENKOLLEN - Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec je na drugi tekmi za svetovni pokal in norveško turnejo na Holmenkollnu dosegla drugo zmago v karieri. Že v soboto je bila druga, tokrat pa je slavila pred Avstrijko Chiaro Kreuzer in Norvežanko Anno Odine Stroem. Do točk so prišle še tri Slovenke; Nika Križnar je bila osma, Nika Prevc 23., Maja Vtič pa 27.

PESCARA - Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič (Jumbo-Visma) je skupni zmagovalec dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. Pot do uspeha je med obema morjema tlakoval s tremi zaporednimi zmagami na prejšnjih etapah. V zadnji, sprinterski v okolici San Benedetta del Tronta (154 km) je varno pripeljal do cilja v času glavnine.

NICA - Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je skupni zmagovalec dirke Pariz-Nica. Štiriindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je po samostojnem napadu na prelaz Eze zmago slavil tudi v zadnji etapi v okolici Nice (118,4 km). Skupaj z današnjo končno razvrstitvijo je to že Pogačarjevo 55. slavje v karieri. V tej sezoni je že pri številki devet, potem ko je v letu 2022 slavil 16-krat.

KRANJSKA GORA - Švicar Marco Odermatt je zmagovalec tekme za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori. Drugo mesto je osvojil Norvežan Henrik Kristoffersen, tretji pa je bil Francoz Aleixis Pinturault. Najboljši Slovenec je bil na domači preizkušnji Žan Kranjec, ki je zasedel četrto mesto

ZADAR - Košarkarji Cedevite Olimpije so v 21. krogu lige Aba izgubili z Zadrom z 59:81 (13:22, 26:43, 41:64).

LJUBLJANA - Izidi 26. kroga Prve lige Telemach: Olimpija - Domžale 1:4 (0:3), Kalcer Radomlje - Bravo 3:1 (1:1).

BUENOS AIRES - Na prvi dirki nove sezone svetovnega prvenstva v motokrosu je v Argentini v elitnem razredu MXGP slavil Španec Ruben Fernandez, moštveni sotekmovalec poškodovanega svetovnega prvaka Tima Gajserja. V šibkejšem razredu MX2 je slavil Belgijec Jago Geerts, edini slovenski dirkač v Argentini Jan Pancar je bil na prvi dirki sezone deseti.

ARCALIS - V Andori se je začelo odprto evropsko prvenstvo v jadranju, v razredu ilca 7 je bil Benjamin Aganović kot najboljši Slovenec v uvodni regati v svoji skupini 27., mariborski olimpijec Žan Luka Zelko je bil 30., Ivan Vahrušev 47., Luka Zabukovec pa 53. med 186 tekmovalci.

SINGAPUR - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je uspešno začel enega najmočnejših turnirjev v sezoni v Singapurju. V prvem krogu je v OCBC areni zanesljivo ugnal Hrvata Andreja Gaćino s 3:1 (6, -3, 10, 8). Branilec naslova je sicer prvi igralec sveta, Kitajec Fan Zhendong.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški ligi NHL doma po kazenskih strelih z 1:2 izgubili proti Nashville Predators in končali niz petih zmag. Slovenski reprezentant Anže Kopitar je zabeležil dva strela na gol v slabih 21 minutah na ledu za domače.

NEW YORK - Košarkarji Memphis Grizzlies so v severnoameriški košarkarski ligi NBA doma premagali ekipo Dallas Mavericks, v kateri ni bilo poškodovanega Luke Dončića, bilo je 112:108. Igralci Golden Stata Warriors so bili boljši po podaljšku s 125:116 od Milwaukee Bucks, za katere Goran Dragić ni igral.

tb/zzb/ic/ad/jz/alz/am/ic
© STA, 2023