Pregled - Slovenija, 12. 3. (nedelja)

Ljubljana, 12. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 12. marca.

HOLMENKOLLEN/NICA/PESCARA - Slovenski športniki so s svojimi uspehi znova razveselili ljubitelje športa. Na skakalnici v Holmenkollnu nad Oslom je svojo drugo zmago v karieri na tekmi svetovnega pokala osvojila Ema Klinec, v moški konkurenci pa je bil Anže Lanišek po sobotni zmagi tokrat drugi. Za veliko kolesarsko slavje pa sta poskrbela najboljša slovenska kolesarja, ki sta se veselila vsak svoje zmage na večetapnih dirkah najvišje ravni. Tadej Pogačar je na dirki Pariz - Nica skupno zmago potrdil še s prepričljivo prevlado v zadnji etapi, Primož Roglič pa je uspešno ubranil prednost za končno slavje na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.

LJUBLJANA - Hkrati s svojo reorganizacijo in ustanovitvijo treh novih ministrstev je vlada napovedala tudi rebalans državnega proračuna. Na finančnem ministrstvu čakajo še zadnje potrebne podatke za njegovo pripravo, ob čemer porabniki po besedah ministra Klemna Boštjančiča ne bi smeli pričakovati dodatnih sredstev. Gre zgolj za tehničen rebalans, pravi.

DORNAVA/LOŠKA DOLINA/ŠENTRUPERT - V občinah Dornava, Loška dolina in Šentrupert na Dolenjskem so danes volivci posameznih volilnih enot izbirali nadomestne občinske svetnike, saj so bili tam njihovi župani hkrati na lanskih volitvah izvoljeni tudi v občinski svet, funkciji pa sta nezdružljivi. V Dornavi je bil kot edini kandidat izbran Drago Ciglar iz vrst SDS, v Loški dolini je 52 odstotkov v konkurenci še dveh protikandidatov prejel kandidat SD Matjaž Žnidaršič, v Šentrupertu pa je bil med štirimi izbran kandidat NSi Aleš Repovž.

MARIBOR - V požaru, ki je minulo noč izbruhnil v večstanovanjski hiši v Melju v Mariboru, je umrl moški, sicer tuj državljan. Požar so poklicni in prostovoljni gasilci iz treh društev pogasili okoli 8. ure. Po prvih nestrokovnih ocenah je v požaru nastalo za okoli 100.000 evrov škode, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

LJUBLJANA - Po starem julijanskem koledarju bi se pomlad začela danes, na Gregorjevo. Gregorijanski koledar, ki je na slovenskem območju v uporabi od leta 1584, pa se je začetek pomladi pomaknil deset dni nazaj. Z današnjim godom sv. Gregorja so povezane nekatere šege. V slovenskem ljudskem izročilu to velja za dan prihoda pomladi, pa tudi za dan, ko se ptički ženijo, oziroma dan zaljubljencev.

gm/sag/gm
© STA, 2023