Pregled - šport, 11. 3. (sobota)

Ljubljana, 11. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 11. marca.

ARE - Ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin je danes na slalomski tekmi svetovnega pokala v švedskem Areju dosegla 87. zmago v karieri in tako presegla dosežek legendarnega Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je zbral 86 zmag. V Areju sta nastopili dve Slovenki. Ana Bucik je končala na devetem mestu (+ 2,47). Neja Dvornik pa je bila 32. in je za osem stotink ostala brez finala.

KRANJSKA GORA - Slovenski alpski smučar Žan Kranjec je zasedel peto mesto na domači tekmi za svetovni pokal v Kranjski Gori, po prvi vožnji veleslaloma za 62. pokal Vitranc je bil drugi. Zmagal je Švicar Marco Odermatt, ki je slovenskega asa prehitel za 1,04 sekunde ter je vodil že pred finalom. Štefan Hadalin je zasedel 17. mesto.

OSLO - Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je zmagovalec uvodne tekme svetovnega pokala norveške turneje v Oslu. Lanišek je bil po polovici tekme z daljavo dneva tretji, v finalu pa je s skokom, dolgim 139,5 metra, zanesljivo preskočil vso konkurenco. Šestindvajsetletnik je prišel do svoje pete zmage v svetovnem pokalu v karieri. Timi Zajc (238,3) je zasedel 12. mesto, Žiga Jelar (222,7) je bil 17., Rok Masle (217,3) 21. in Domen Prevc (210,4) 23.

OSLO - Avstrijska smučarska skakalka Chiara Kreuzer (260,1 točke) je presenetljiva zmagovalka uvodne tekme norveške turneje v Oslu. Najboljša Slovenka Ema Klinec (124,1), zmagovalka petkovih kvalifikacij, ki je bila po prvi seriji šesta, je v finalu skočila na drugo mesto. Za zmagovalko je zaostala za 5,5 točke. Nika Križnar (233,6) je prvo tekmo na Holmenkollnu končala na desetem mestu, Nika Prevc (227) pa je bila 13.

OSLO - Norveški nordijski kombinatorec Jarl Magnus Riiber je na tekmi svetovnega pokala v Oslu nadaljeval odlične predstave, ki jih je kazal na svetovnem prvenstvu v Planici. Tudi tokrat je prepričljivo pokoril konkurenco, več kot zanesljivo je vodil po skoku, tudi v teku ni imel težav in je gladko prišel do 54. zmage v svetovnem pokalu. Slovenijo je zastopal le Gašper Brecl, ki pa se ni izkazal, zasedel je 48. mesto.

ÖSTERSUND - Norveška je dobila obe štafetni tekmi na biatlonskem svetovnem pokalu v Östersundu. Tako pri ženskah kot moških je drugo mesto osvojila Francija, tretja pa je bila Nemčija. Slovenija v ženski konkurenci ni nastopila, moška štafeta brez Jakova Faka pa je zasedla deseto mesto.

OSLO - Norveški smučarski tekač Simen Hegstad Krüger je zmagal na tekmi za svetovni pokal v domačem Oslu. Na 50 km s skupinskim startom v prosti tehniki so bili med deseterico zgolj Norvežani. Slovenskih tekmovalcev ni bilo na startu.

MARIBOR - Nogometaši Maribora in CB24 Tabora Sežane so se v 26. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0), Koprčani pa so izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).

VELENJE - Odbojkarice Nove KBM Branika so zmagovalke slovenskega odbojkarskega pokala. V finalu v Velenju so s 3:2 (16, 20, -18, -20, 17) premagale tradicionalnega tekmeca Calcit Volley. Za Mariborčanke je to 19. pokalni naslov, prvi po letu 2020, Kamničanke ostajajo pri štirih. Med moškimi so pokalni naslov osvojili pri ACH Volleyju, potem ko so v finalu s 3:2 premagali Calcit.

LIZBONA - Svetovni prvak Kristjan Čeh je zmagal na atletskem evropskem pokalu v Leirii na Portugalskem v metu diska z najboljšim izidom sezone na svetu, 68,30 metra. Na drugi tekmi letos je izboljšal dosedanji izid sezone, ki je bil v lasti Jamajčana Travesa Smikleja.

NICA - Tadej Pogačar, kolesar ekipe UAE Emirates, je dobil tudi kraljevsko, 142,9 kilometra dolgo etapo dirke Pariz - Nica. Slovenski as je imel na koncu zadnjega vzpona na Col de la Couillole v sprintu več moči od prvega zasledovalca v skupnem seštevku, Francoza Davida Gauduja. Pogačar je Gauduja premagal za dve sekundi, po zaslugi bonifikacijskih sekund pa je prednost pred njim pred zadnjo etapo povečal na 12 sekund.

ANCONA - Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič je na pragu skupne zmage na dirki svetovne serije od Tirenskega do Jadranskega morja. Zasavec je bil najboljši še na tretji etapi zapovrstjo, dobil je namreč še šesto, 193 kilometrov dolgo etapo, ki ni bila gorska, a vseeno zaradi več kratkih in strmih vzponov na tlakovanem cestišču zelo zahtevna.

DOHA - Slovenska strelka Jasmina Maček je na letošnji drugi tekmi za svetovni pokal v Dohi zasedla 31. mesto. Dvainštiridesetletna Prekmurka je v kvalifikacijskem delu zadela 111 od 125 letečih tarč. V katarski prestolnici sta nastopila še dva slovenska strelca. Boštjan Maček je zadel 119 letečih tarč, kar mu je navrglo 34. mesto, medtem ko je Denis Vatovec (116) zasedel 63. mesto.

TALLINN - Slovenska strelka Sonja Benčina je na evropskem prvenstvu v Tallinnu osvojila 18. mesto v disciplini zračna puška 10 metrov. Šestintridesetletna strelka iz Idrije je zadela 628,3 kroga, kar je bil najboljši izid med petimi slovenskimi strelkami. Klavdija Jerovšek je v šestih serijah po deset strelov zadela 627,4 kroga, kar ji je prineslo 26. mesto, medtem ko je Urška Hrašovec (626,2) zasedla 31. mesto. Živa Dvoršak (625,2) je preizkušnjo končala na 41., Nuša Žnidarič (621,7) pa na 55. mestu .

ad/zzb/zza/lr/ic/jz/tb/zza
© STA, 2023