Pregled - Slovenija, 11. 3. (sobota)

Ljubljana, 11. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 11. marca.

CELJE - NSi se je zbrala na programski konferenci z naslovom Vsem dostopno javno zdravstvo, ki so jo posvetili prenovi zdravstvenega sistema. V stranki verjamejo, da imajo prave odgovore na vprašanja, ki jih odpira zdravstvena reforma. Te so strnili v devet točk, med njimi je vključitev vseh razpoložljivih zdravstvenih kapacitet, uvedbo statusne oblike samostojnega nosilca zdravstvene dejavnosti, odpravo monopola zavoda za zdravstveno zavarovanje in digitalizacijo.

KRANJSKA GORA - Javna agencija Spirit Slovenija je danes obeležila desetletje delovanja. Kot je bilo slišati na slovesnosti, agencija igra pomembno vlogo na področju spodbujanja domačega podjetništva, internacionalizacije, privabljanja tujih investicij in uvajanja novih tehnologij.

ČRNA NA KOROŠKEM - V Črni na Koroškem je potekalo 15. tekmovanje in srečanje ljubiteljev smučanja po starem. Sodelujoči smučarji so bili iz vse Slovenije, pogoji za udeležbo pa so bili stara oprema in oblačila. Zaželeno je bilo, da so smučarji imeli stare lesene smuči, z robniki ali brez, usnjeno obutev in volnena oblačila. Občina je dogodek organizirala skupaj z Gornjesavinjskim smučarskim klubom Mozirje.

MARIBOR - V Mariboru so danes izvedli tradicionalno prireditev 44. rez Stare trte. Zaradi obnove Lenta, kjer trta raste, se je prireditev letos izjemoma odvila na bližnjem Vojašniškem trgu. Še vedno pa so ob tej priložnosti simbolično predali cepiče Stare trte letošnjim prejemnikom. Dva sta iz Slovenije in trije s Hrvaške.

LJUBLJANA - Zdravstveni zavodi morajo po pritožbah, ki jih posamezniki posredujejo klicnemu centru za pomoč pacientom, v roku 24 ur pritožnika poklicati. A nekateri zdravstveni domovi opozarjajo, da gre pri pritožbah, naslovljenih na klicni center, pogosto za nenujne zadeve, njihovo prednostno reševanje pa druge paciente postavlja v neenakopraven položaj.

OSLO - Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je zmagovalec uvodne tekme svetovnega pokala norveške turneje v Oslu. Lanišek je bil po polovici tekme z daljavo dneva tretji, v finalu pa je s skokom, dolgim 139,5 metra, zanesljivo preskočil vso konkurenco. Slovenska skakalka Eva Klinec pa je na uvodni tekmi dosegla drugo mesto.

sag/sag
© STA, 2023