Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 11. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v petek v Beli hiši sprejel predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Po pogovorih sta sporočila, da sta dosegla napredek pri reševanju čezatlantskega trgovinskega spora. Napovedala sta pogajanja o tem, da se proizvajalcem pomembnih materialov iz EU omogoči dostop do ameriškega trga v okviru ameriškega zakona o zmanjšanju inflacije (IRA). Obnovila sta tudi zavezo, da bosta podpirala Ukrajino v boju proti Rusiji.

PEKING - Kitajski ljudski kongres je za novega predsednika vlade v skladu s pričakovanji izvolil Li Qianga. Za tesnega zaupnika kitajskega predsednika Xi Jinpinga je glasovala večina od skupno 3000 delegatov. Ob prisegi na položaj je Li dejal, da si bo prizadeval za izgradnjo uspešne, močne, demokratične, civilizirane, harmonične in velike sodobne socialistične države. Li, nekdanji vodja komunistične stranke v Šanghaju, bo zamenjal odhajajočega premierja Li Keqianga, ki je bil na položaju dva mandata.

LONDON/KIJEV - Po podatkih britanskih obveščevalcev je vzhod mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine, ki je v središču spopadov v zadnjih tednih, v rokah ruske najemniške skupine Wagner, zahod mesta pa je še vedno pod nadzorom ukrajinske vojske. Reka Bahmutka, ki teče skozi središče mesta, je sedaj frontna linija, piše v dnevnem poročilu britanskih obveščevalcev, ki ga je na Twitterju objavilo britansko obrambno ministrstvo.

RIM - V pristanišče mesta Crotone na jugu Italije je minulo noč priplula ribiška ladja z okoli 500 migranti na krovu. Ribiško ladjo v slabem stanju so v pristanišče pospremila tri plovila italijanske obalne straže. Na krovu so po navedbah oblasti prevladovali Pakistanci, vsi pa so se ponoči izkrcali z ladje. Preiskovalci domnevajo, da je ladja izplula iz pristanišča Tobruk v Libiji, za pot do Kalabrije pa je potrebovala pet dni. Policija je že začela preiskavo, s katero naj bi identificirali tihotapce in ugotovili izvorno pristanišče čolna.

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija je pred tremi leti razglasila pandemijo covida-19, ki je navkljub odpravam večine omejevalnih ukrepov še vedno ni konec. Od marca 2020 se je glede na podatke WHO z novim koronavirusom potrjeno okužilo približno 760 milijonov ljudi, umrlo jih je okrog 6,8 milijona.

TOKIO - Na Japonskem so obeležili 12. obletnico trojne katastrofe 11. marca 2011, ko je eden najmočnejših potresov na svetu povzročil smrtonosen cunami in nesrečo v jedrski elektrarni v Fukushimi. Kot vsako leto so se žrtvam poklonili z minuto molka ob 14.46 po lokalnem času, ko je pred 12 leti območje stresel potres z magnitudo 9,0.

NEW YORK - Newyorški tožilci so nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa povabili, naj prihodnji teden pride na zaslišanje pred veliko poroto v zadevi Stormy Daniels, je po poročanju ameriških medijev v petek potrdil njegov odvetnik. Povabilo na zaslišanje pred veliko poroto po navedbah ameriških pravnih strokovnjakov kaže na to, da bi Trumpa lahko obtožili.

ATENE - Nekdanjega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa je skupina zamaskiranih neznancev v petek zvečer napadla in pretepla pred restavracijo v anarhični četrti grške prestolnice Atene. Oskrbeli so ga v bolnišnici, kjer so ugotovili, da ima zlomljen nos. Varufakis se je na Twitterju zahvalil za solidarnost, ki jo je bil deležen po napadu. Zanikal pa je poročila, da so bili napadalci avtonomisti, anarhisti ali levičarji. Po njegovih besedah so bili najverjetneje najeti nasilneži, ki so ga obtožili, da je med dolžniško krizo leta 2015, ko je bil finančni minister, Grčijo prodal tujini.

MÜNCHEN - Razpoloženje v nemških kemičnih podjetjih se je februarja na mesečni ravni nekoliko izboljšalo. Kazalnik, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je z januarskih -25,6 točke februarja povzpel na -18,5 točke. Predvsem so se izboljšala pričakovanja, na drugi strani pa je bilo s trenutnim položajem nezadovoljnih več kemičnih podjetij kot januarja, je izpostavila strokovnjakinja Ifa Anna Wolf.

LOS ANGELES - Ameriško zvezno državo Kalifornija je v petek zajelo novo neurje, ki je povzročilo nenadne poplave, sprožilo pa se je tudi več zemeljskih plazov. Oblasti so zaradi neurja odredile evakuacijo več območij, ki so jih v zadnjih tednih že večkrat zajele obilne padavine. Zaradi neurja je zaprtih več cest, podrla so se številna drevesa. Pristojne oblasti so odredile evakuacijo več območij, zlasti na severu Kalifornije, kjer bi lahko poplavilo sedem rek.

mc/vr/rp/iz/rbi/akt/spo/sk/ap/rpe/sag/mc
© STA, 2023