Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 8. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

STOCKHOLM - Ukrajina potrebuje milijon topniških izstrelkov kalibra 155 milimetrov, je pred neformalnim zasedanjem ministrov za obrambo EU v Stockholmu dejal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Izrazil je podporo estonskemu predlogu, ki predvideva skupno naročilo milijona topniških izstrelkov, za kar bi namenili okoli štiri milijarde evrov. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell bo ministrom predstavil načrt s tremi stebri. Prvi predvideva zagotavljanje streliva iz obstoječih zalog. Drugi steber predvideva skupno naročanje streliva. Na dolgi rok pa je treba okrepiti proizvodne zmogljivosti evropske obrambne industrije.

KIJEV - Ukrajina je zanikala vpletenost v lanske eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju, potem ko je v torek ameriški časnik New York Times na podlagi informacij ameriške obveščevalne službe objavil, da naj bi bila za sabotažo odgovorna "proukrajinska skupina". Podatki, ki so jih zbrale ameriške obveščevalne službe, namreč kažejo, da so bili za sabotažo na obeh plinovodih odgovorni "nasprotniki ruskega predsednika Vladimirja Putina". Po navedbah ameriških uradnikov pa nič ne kaže na to, da bi bil v sabotažo vpleten ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

MOSKVA - Ruska najemniška skupina Wagner je danes sporočila, da je zavzela vzhodni del Bahmuta oziroma, vse vzhodno od reke Bahmutke. Reka Bahmutka, ki teče skozi mesto, bi zdaj branilcem lahko služila kot naravna ovira, ki bi otežila nadaljnje ruske napade iz te smeri. Ukrajinska stran za zdaj izjav Wagnerja ni potrdila oziroma ni poročala o umiku z območja.

TBILISI/BRUSELJ - Na tisoče ljudi je v torek v gruzijski prestolnici Tbilisi protestiralo proti spornemu predlogu zakona o preglednosti tujega vpliva, ki po mnenju kritikov omejuje svobodo tiska in zatira civilno družbo. Izbruhnili so spopadi, pri čemer je bilo pridržanih več kot 60 ljudi, ranjenih je bilo več deset policistov. Do zakona sta kritični EU in ZDA. Zakon je v nasprotju z zastavljenim ciljem Gruzije, da se pridruži EU, kar podpira velika večina gruzijskih državljanov, je opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je imel v torek posebno zasedanje na temo žensk pred 25. obletnico resolucije 1325, ki poudarja zaščito žensk v času vojn in oboroženih spopadov. Več kot 90 govornikov je pozivalo k večji zastopanosti žensk v mirovnih procesih in odpravi nasilja nad njimi. Kljub resoluciji, sprejeti leta 2000, se nasilje nad ženskami nadaljuje, ženske pa so največje žrtve vojn in tudi premalo zastopane v diplomatskih pogajanjih, so ugotavljali govorniki.

JERUZALEM/RAMALA - Izraelske sile so v torkovi raciji v begunskem taborišču Dženin ubile šest Palestincev. Gre za najnovejši v nizu smrtonosnih incidentov na okupiranem Zahodnem bregu, ki jih je odposlanec ZN za mir na Bližnjem vzhodu Tor Wennesland danes označil za cikel nasilja, ki ga je potrebno nemudoma prekiniti. Med ubitimi je bil tudi Abdel Fatah Hussein Khroushah, pripadnik islamističnega gibanja Hamas, ki je obtožen umora dveh judovskih naseljencev v kraju Huvara na Zahodnem bregu 26. februarja.

MADRID - V Španiji se je v torek začel postopek za reformo zakona le da pomeni da, ki določa, da pasivnost žrtve ne velja kot privolitev v spolni odnos. Zakon je devet mesecev pred parlamentarnimi volitvami sprožil burno razpravo v koaliciji, saj so bile zaradi vrzeli v zakonu znižane zaporne kazni v več kot 700 primerih. Zaradi teh vrzeli so tudi več kot 70 storilcev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost predčasno izpustili iz zapora.

ZAGREB - Evropsko sodišče za človekove pravice je prisodilo 12.000 evrov odškodnine hrvaškemu državljanu, ki je Hrvaško tožil zaradi kršenja pravice do prepovedi mučenja in nečloveškega ravnanja, potem ko ga je policija leta 2011 pridržala zaradi napada na policista. Tožnik se je na Evropsko sodišče za človekove pravice pritožil zaradi poškodb, ki naj bi mu jih zadala policija, pa tudi zaradi tega, kjer pristojni organi niso temeljito preiskali njegovih navedb o zlorabi s strani policije.

WASHINGTON - Voditelj na televizije Fox News Tucker Carlson je posnetke varnostnih kamer, ki jih je dobil od vodilnega republikanca v kongresu Kevina McCarthyja, izkoristil za pripravo montaže, ki napad privržencev Donalda Trumpa 6. januarja 2021 na kongres prikazuje kot obisk mirnih državljanov. Objava posnetka je v ZDA sprožila ogorčene kritike. Trump pa je v torek zatrdil, da je Carlsonova predstavitev neizpodbiten dokaz, da so bili vstajniki neupravičeno obtoženi kaznivih dejanj.

AUSTIN - Na državnem sodišču v Austinu je pet žensk, ki trdijo, da niso mogle prekiniti nosečnosti kljub temu, da je bilo ogroženo njihovo zdravje in življenje, vložilo tožbo proti zvezni državi Teksas zaradi strogega in nejasnega zakona proti pravici do splava. Tožnice želijo, da sodišče razjasni zakon, ki je po njihovem mnenju napisan nejasno in zaradi katerega se zdravstveni delavci bojijo odgovornosti. Odkar je vrhovno sodišče ZDA razveljavilo prelomno odločitev iz leta 1973, ki je Američankam zagotovila pravico do splava, so se v zveznih državah ZDA sprožili številni podobni pravni izzivi.

WASHINGTON - Bela hiša je v torek pozdravila predlog zakona, ki bo predsedniku ZDA omogočila prepoved aplikacije za izmenjavo videoposnetkov TikTok, ki je v lasti Kitajske, je sporočil svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan. Predlog v kongresu skupaj pripravljajo demokrati in republikanci.

vb/vb
© STA, 2023