Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 7. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PARIZ - Po vsej Franciji poteka več kot 300 demonstracij, katerih naj bi se po ocenah policije udeležilo med 1,1 in 1,4 milijona ljudi. Protestniki naj bi že blokirali vse francoske rafinerije nafte in ohromili promet v državi. Francozi nasprotujejo pokojninski reformi, s katero želi vlada dvigniti upokojitveno starost z 62 na 64 let. Načrtovana reforma od prvega dne razburja sindikate, ki napovedujejo, da bodo francosko gospodarstvo spravili na kolena, če vlada ne bo upoštevala delavcev.

PEKING - Tesne vezi Pekinga z Moskvo pospešujejo globalno multipolarizacijo in ne predstavljajo grožnje nobeni državi, je ob robu letnega zasedanja ljudskega kongresa v Pekingu dejal kitajski zunanji minister Qin Gang na svoji prvi tiskovni konferenci, odkar je decembra lani prevzel položaj. Opozoril je, da bi imelo nadaljnje zaostrovanje odnosov med ZDA in Kitajsko "katastrofalne posledice", in pozval k miru v Ukrajini. Ob tem je vnovič poudaril, da Kitajska Rusiji med konfliktom ni zagotovila nobenega orožja.

PJONGJANG - Če bi bile severnokorejske rakete med poskusnimi izstrelitvami sestreljene, bi bila to jasna vojna napoved, je posvarila Kim Yo-jong, sestra voditelja Severne Koreje Kim Jong-una. Ob tem je poudarila, da Tihi ocean ni v lasti ZDA ali Japonske in da je njena država vseskozi pripravljena na ustrezno, hitro in odločno ukrepanje.

BAGDAD - Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je prispel v Bagdad na nepričakovan obisk, katerega cilj je ponovno potrditi strateško partnerstvo med ZDA in Irakom. Austin se sicer mudi na turneji po Bližnjem vzhodu, s katero naj bi izkazal podporo regionalnim zaveznikom. V nedeljo je obiskal Jordanijo, del turneje naj bi bila tudi obiska v Egiptu in Izraelu.

ALEP - Izraelska vojaška letala so ponoči napadla letališče v Alepu na severozahodu Sirije in povzročila precejšnjo škodo, je sporočilo sirsko obrambno ministrstvo. Omenjeno letališče sicer služi kot glavna vstopna točka za letala, ki na območje dostavljajo pomoč po uničujočem potresu, ki je februarja stresel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije.

BUDIMPEŠTA - Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je v ponedeljek v parlamentu v Budimpešti Zahod obtožil, da je zapadel v "vojno psihozo". Kot je dejal, nekateri ljudje v Bruslju na vojno v Ukrajini gledajo kot na tekmovanje, kdo bo Kijevu dobavil več orožja, Evropa ali ZDA.

SOMBOR - Srbska policija je v soboto na mejnem prehodu s Hrvaško Bezdan pridržala tri hrvaške državljane, ki so v vozilu prevažali radioaktiven material, in sicer del strelovoda. Na nevaren tovor so opozorili senzorji na mejnem prehodu, ki so zaznali večjo količino radioaktivnega materiala v vozilu.

BEOGRAD - Povprečna mesečna neto plača v Srbiji je lani znašala 74.933 dinarjev oziroma 639 evrov, kažejo podatki srbskega državnega zavoda za statistiko. Plače so se v primerjavi z letom 2021 nominalno zvišale za 13,8 odstotka, realno pa za 1,7 odstotka. Najbolje so bili plačani programerji s povprečno mesečno plačo 246.768 dinarjev, kar znaša 2103 evre.

SUBOTICA - V požaru v družinski hiši v vasi Stara Moravica na severu Srbije, ki je izbruhnil davi, sta umrla dva otroka, je potrdila tamkajšnja policija. To je že drugi požar v Srbiji v zadnjih treh dneh, v katerem so življenje izgubili otroci. V današnjem požaru sta umrla otroka, stara eno leto in tri leta, še dvema otrokoma pa je po neuradnih informacijah uspelo pravočasno pobegniti iz hiše.

BERLIN - Vsakemu četrtemu otroku v članicah Evropske unije grozi revščina in socialna izključenost, navaja poročilo mednarodne humanitarne organizacije Save the Children. Glede na podatke v poročilu se je število otrok v EU, ki so se znašli na robu revščine, v letu 2021 povečalo za 200.000 in doseglo 19,6 milijona.

NEW YORK - Na sedežu ZN v New Yorku se je v ponedeljek začelo 67. zasedanje Komisije o statusu žensk (CSW). Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je uvodoma opozoril, da se CSW sestaja v času, ko napredek na področju pravic žensk izginja. Pozval je k nujnemu ukrepanju na treh področjih - izobraževanje, dohodek in zaposlovanje.

NEW YORK - V zadnjih 11 mesecih je nekdo ustvaril več sto tisoč lažnih, avtomatiziranih računov na Twitterju, ki hvalijo Donalda Trumpa in napadajo njegove protikandidate za predsedniško kandidaturo med republikanci, kot je denimo nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley. Scenarij je podoben tistemu, ki so ga leta 2016 v Trumpov prid uporabljali ruski računalničarji. Večina botov ni namenjena prepričevanju ljudi, ampak poudarjanju določenih vsebin, da jih opazi čim več ljudi.

LIMA - V Peruju, kjer že več mesecev potekajo protesti privržencev odstavljenega predsednika Pedra Castilla, je konec minulega tedna prišlo do novih spopadov med protestniki in vojaki. V begu pred množico je nekaj vojakov skočilo v reko Ilave v regiji Puno. Šest jih je utonilo, pet pa se jih zdravi zaradi podhladitve, je v ponedeljek sporočilo obrambno ministrstvo.

lkr/rpe/tib/msc/rp/ako/spo/lkr
© STA, 2023