Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 6. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TALLINN - Na volitvah v Estoniji je v nedeljo prepričljivo zmagala stranka premierke Kaje Kallas. Po volilnem boju, ki ga je zaznamovala vojna v Ukrajini, je liberalna Reformna stranka osvojila 37 od 101 sedeža v parlamentu, je sporočila volilna komisija. Druga je skrajna desna stranka EKRE s 17, tretja pa levo usmerjena Stranka centra s 16 sedeži. Liberalna stranka Estland 200 je ob prvi uvrstitvi v parlament zasedla kar 14 sedežev.

KIJEV/MARIUPOLJ - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo dejal, da ukrajinske sile v Donbasu na vzhodu države bijejo bolečo in težko bitko. V okolici Bahmuta, kjer že tedne potekajo hudi spopadi, naj bi nazadnje odbile več kot 130 napadov. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem v Donbasu obiskal Mariupolj, ki ga je Rusija zasedla maja lani.

ATENE - Grški premier Kiriakos Micotakis je grško vrhovno sodišče pozval, naj vodi preiskavo najhujše železniške nesreče v zgodovini države, v kateri je minuli teden umrlo najmanj 57 ljudi. Načelnik postaje, ki so ga aretirali v povezavi z nesrečo, se medtem sooča z več obtožbami. Če bo spoznan za krivega, mu grozi daljša zaporna kazen.

MONTGOMERY - Ameriški predsednik Joe Biden se je v nedeljo v Alabami poklonil junakom tako imenovane krvave nedelje, ko so policisti 7. marca 1965 ob poskusu prečkanja mostu v mestu Selma surovo pretepli aktiviste za državljanske pravice temnopoltih. Poudaril je pomen poznavanja celotne zgodovine ZDA, tako dobre kot slabe. Pozval je tudi k nadaljnjim prizadevanjem za zaščito volilnih pravic.

BRUSELJ - Evropska varuhinja človekovih pravic Emily O'Reilly je v petek sprožila preiskavo službenih poti visokega uradnika Evropske komisije v Katar, ki jih je plačala katarska vlada. Komisijo je pozvala, naj pojasni, kako obravnava zahtevke za službene poti in kako namerava posodobiti svoja pravila na tem področju.

ISLAMABAD - V samomorilskem napadu na tovornjak v mestu Dadar v južni pakistanski provinci Balučistan je bilo ubitih devet policistov, še 16 pa je bilo ranjenih, je sporočila pakistanska policija. Število smrtnih žrtev bi se lahko povečalo, saj je osem ranjenih v kritičnem stanju. Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel nihče.

DAKA - V begunskem taborišču na jugovzhodu Bangladeša, v katerem so nastanjeni pripadniki muslimanskih Rohingov, je v nedeljo izbruhnil obsežen požar. Zgorelo je najmanj 2000 začasnih bivališč, več kot 12.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Vzrok požara še vedno ni jasen, zaenkrat pa tudi ni poročil o smrtnih žrtvah ali poškodovanih v taborišču, v katerem živi skoraj milijon beguncev.

BEOGRAD - Srbija ni prodajala orožja ne Rusiji ne Ukrajini, je v nedeljo zagotovil srbski predsednik Aleksandar Vučić in zanikal navedbe ruskih medijev, da naj bi Srbija izvozila orožje v Ukrajino prek Turčije. Iz Kremlja so že minuli teden sporočili, da spremljajo poročila, a da gre za preveč resno vprašanje za odziv brez dokazov.

TEHERAN - Iransko sodišče je na smrt obsodilo šest domnevnih članov teroristične skupine Harakat al-Nidal, ki naj bi med letoma 2017 in 2019 izvedli več napadov. Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej pa je po poročanju iranskih medijev pomilostil več deset tisoč zapornikov, med njimi tudi mnoge, ki so bili pridržani med nedavnimi protesti.

SEUL - Južna Koreja je predstavila načrt za izplačilo odškodnine Korejcem, ki so bili žrtve prisilnega dela v času japonske kolonialne vladavine na Korejskem polotoku med letoma 1910 in 1945. V skladu z načrtom bo odškodnina izplačana preko donacij južnokorejskih in ne japonskih podjetij, ki so se v tem času posluževala prisilnega dela.

TALLAHASSEE - V nedeljo je umrl zadnji prvotni član ameriške rock zasedbe Lynyrd Skynyrd, kitarist Gary Rossington. Bil je med ustanovnimi člani skupine, ki je nastala leta 1964 na Floridi in osvojila svet s pesmijo iz leta 1974 Sweet Home Alabama. Umrl je star 71 let. Vzrok smrti ni znan.

spo/spo
© STA, 2023