Pregled - svet, 5. 3. (nedelja)

Ljubljana, 5. marca - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 5. marca.

NEW YORK - Države članice ZN so se po desetih letih pogajanj končno dogovorile o besedilu prve mednarodne pogodbe o zaščiti svetovnih oceanov, krhkega in pomembnega naravnega bogastva, ki pokriva skoraj polovico planeta. V skladu z dogovorom naj bi med drugim zaščitili 30 odstotkov svetovnih morij do leta 2030. Sporazum bo uradno sprejet, ko ga bodo preverili pravniki in ko bo preveden v šest uradnih jezikov ZN. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pohvalil delegate, sporazum so pozdravili tudi aktivisti in komisar EU za okolje Virginijus Sinkevičius.

CELOVEC - Socialdemokrati (SPÖ) so na današnjih deželnih volitvah na Koroškem ostali najmočnejša stranka, a so zabeležili precej slabši izid od pričakovanega. Glede na zadnje projekcije so prejeli okoli 39 odstotkov glasov in tako ostali pod 40-odstotnim pragom. Zelenim vstop v deželni zbor v Celovcu ni uspel. Največ so v primerjavi z volitvami leta 2018 glede na zadnje projekcije pridobili Ekipa Koroška (Team Kärnten), ljudska stanka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ). Slednji so s 24,7 odstotka glasov zasedli drugo mesto (2018: 23 odstotkov). Tretja je bila ljudska stranka s 17,2 odstotka (2018: 15,5) pred Ekipo Koroška z okoli desetimi odstotki podpore (2018: 5,7).

TALLINN - V Estoniji potekajo parlamentarne volitve, na katerih si zmago obeta trenutna premierka Kaja Kallas. Do 18. ure je po podatkih državne volilne komisije glasovalo 62,1 odstotka registriranih volivcev, pri čemer je rekordno število ljudi glasovalo prek spleta. Predčasno elektronsko glasovanje se je končalo v soboto ob 20. uri, svoj glas pa je na ta način oddalo več kot 313.000 od 965.000 registriranih volivcev. Volišča bodo odprta do 20. ure po lokalnem času, rezultate pa pričakujejo po 23. uri.

ATENE - Grški premier Kiriakos Micotakis je prosil za odpuščanje družinskih članov umrlih v najhujši železniški nesreči v državi, v kateri je umrlo najmanj 57 ljudi. V prestolnici Atene se je medtem pred parlamentom zbralo približno 12.000 ljudi, da bi izrazili nezadovoljstvo z vlado in pristojnimi na grških železnicah. Prišlo je tudi do spopadov med protestniki in policijo. Načelnik postaje v Larisi, ki so ga kmalu po katastrofi aretirali v povezavi z nesrečo, pa je stopil pred sodišče, kjer se sooča z obtožbami umora iz malomarnosti.

PEKING - Na Kitajskem se je začelo letno zasedanje ljudskega kongresa, ki bo potekalo do 13. marca. V skladu s pričakovanji so ob začetku zasedanja naznanili cilj petodstotne gospodarske rasti ter povečanje izdatkov za obrambo. Odhajajoči kitajski premier Li Keqiang je sporočil, da se bodo kitajski vojaški izdatki povečali za 7,2 odstotka, ob tem pa opozoril na "naraščajoče grožnje" iz tujine. Li se je odločno izrekel tudi proti neodvisnosti Tajvana, ki predstavlja eno od vprašanj, zaradi katerih se v zadnjem času povečujejo napetosti med Kitajsko in ZDA.

WASHINGTON - Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v soboto v svojem govoru ob koncu štiridnevnega letnega zborovanja ameriških konservativcev v Marylandu ocenil, da so Američani trenutno v epskem boju za rešitev svoje države pred ljudmi, ki jo sovražijo in jo želijo uničiti. Zatrdil je, da je edini kandidat za položaj predsednika ZDA, ki lahko reši državo pred 'vojnimi hujskači' v demokratski stranki ter 'fanatiki in bedaki' iz republikanske stranke. Govoril je približno 100 minut in večkrat požel stoječe ovacije.

KIJEV - Ukrajinska vojska je sporočila, da zadržuje napade ruskih sil, ki še vedno poskušajo obkoliti Bahmut na vzhodu Ukrajine. Ukrajinske sile so odbile več kot 130 napadov v Bahmutu in drugih krajih, so navedli. Rusija skuša Bahmut, ki je bil v dolgotrajnih spopadih povsem uničen, zavzeti že več mesecev. Tiskovni predstavnik ukrajinskih oboroženih sil Sergij Čerevati je v soboto dejal, da so razmere v mestu "težke, a pod nadzorom".

RIM - Pet sredozemskih držav članic EU je na srečanju ta konec tedna pozvalo, da naj Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) postane bolj dejavna v boju proti tihotapcem ljudi. Pozvali so k večji solidarnosti EU glede migracij in k prizadevanjem za preprečevanje nedovoljenih migracij. Do poziva prihaja po nesreči ladje z migranti, ki se je prejšnji teden prevrnila ob obali južne Italije. Bolečino spričo "tragedije z migranti" prejšnji teden je danes izrazil tudi papež Frančišek.

BEOGRAD - V Srbijo je lani skupno prišlo skoraj 440.000 Rusov in Ukrajincev. Rusi so v Srbiji v celotnem lanskem letu ustanovili 4278 podjetij, od 1. januarja do sredine februarja letos pa 616. Ukrajinci so v Srbiji lani ustanovili 73 podjetij, od začetka letošnjega leta do sredine februarja pa sedem. Prihod ruskih državljanov v Srbijo je povzročil tudi veliko rast cen stanovanjskih najemnin, zlasti v Beogradu in Novem Sadu.

NOVI PAZAR - V požaru v stanovanju v mestu Novi Pazar na jugu Srbije, ki je izbruhnil zgodaj davi, so umrli štirje otroci, je sporočila tamkajšnja policija. Otroci, ki naj bi bili stari od šest mesecev do pet let, so najverjetneje umrli zaradi zadušitve z ogljikovim monoksidom. V požaru sta bila poškodovana njihova mati in oče, oba so zaradi hudih opeklin odpeljali v bolnišnico na intenzivno nego.

TEHERAN - V Iranu so poročali o novih primerih zastrupitev dijakinj in študentk, potem ko so iz države že v preteklih dneh prihajale novice o podobnih primerih. Zastrupitve so med ljudmi sprožile val jeze. Več sto iranskih umetnikov je v peticiji obsodilo dejanja, ki so po njihovem prepričanju v škodo pravic deklet, in pozvalo h kaznovanju storilcev.

DŽAKARTA - Število smrtnih žrtev velikega požara v skladišču goriva v indonezijski prestolnici se je povzpelo na 19, tri osebe pa še vedno pogrešajo, so sporočili tamkajšnji uradniki. Oblasti so evakuirale več kot tisoč ljudi, številni uradniki pa so pozvali k pregledu infrastrukture za skladiščenje goriva. Vzrok eksplozije in požara še vedno preiskujejo.

lkr/sg/lkr
© STA, 2023