Pregled - šport, 5. 3. (nedelja)

Ljubljana, 5. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 5. marca.

PLANICA - S simbolno predajo organizatorske zastave Trondheimu, ki bo čez dve leti kot naslednji gostil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, se je danes končalo SP v Planici. Dolino pod Poncami je v enajstih dneh tekmovanj po podatkih organizatorjev obiskalo okoli 63.000 gledalcev. Organizatorsko zastavo je predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) in organizacijskega odbora Planica 2023 Enzo Smrekar predal ekipi Trondheim 2025 z županjo mesta Rito Ottervik na čelu. Smrekar je Trondheimu zaželel veliko uspehov pri organizaciji, ob tem pa se je zahvalil vsem sodelujočim pri izvedbi letošnjega prvenstva. S tem je padel zastor na največji športni dogodek v Sloveniji letos in največje tekmovanje v zimskih športih od osamosvojitve. V Planici je v 11 dneh nastopilo okoli 2000 športnikov iz 64 držav, ki so se potegovali za 24 kompletov medalj.

PLANICA - Kraljevska disciplina v smučarskem teku je zadnji dan 43. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju pripadla Norveški. Na 50 km v klasični tehniki je zmago slavil Paal Goldberg, ki je ciljno črto prečkal le sekundo pred rojakom Johannesom Hösflotom Klaebom, bron pa je osvojil Šved William Poromaa, ki je za zmagovalcem zaostal 1,2 sekunde. Najboljši Slovenec je bil Miha Ličef na 39. mestu.

ISTANBUL - Anita Horvat je v finalu zadnjega dne 37. dvoranskega evropskega prvenstva v atletiki v Istanbulu v teku na 800 osvojila srebrno medaljo z 2:00,54 sekunde. Zmagala je evropska prvakinja in lastnica izida sezone na svetu, Britanka Keely Hodgkinson (1:58,66). Anita Horvat je nastopila kot zadnja v 12-članski slovenski ekipi, v kateri je Tina Šutej prav zadnji dan EP na slovesnosti prejela srebrno medaljo za drugo mesto v skoku s palico, ki ga je osvojila večer prej.

LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije so v 20. krogu lige Aba premagali Igokeo s 83:73 (25:15, 49:37, 71:56).

LJUBLJANA - Izidi 25. kroga Prve lige Telemach in lestvica: CB24 Tabor Sežana - Bravo 1:1 (1:0), Mura - Maribor 2:1 (2:1)

PARIZ - Belgijec Tim Merlier (Soudal-Quick Step) je zmagovalec prve etape na kolesarski dirki Pariz-Nica. Na dokaj razgibani trasi okoli La Verriera je po 169,4 km v ciljnem sprintu ugnal Irca Sama Bennetta in Danca Madsa Pedersena. Slovenski as Tadej Pogačar je bil zelo aktiven, ostalim favoritom pa je vzel šest bonifikacijskih sekund.

KVITFJELL - Avstrijka Nina Ortlieb je zmagovalka drugega superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Kvitfjellu na Norveškem. Preizkušnjo, ki so jo zaznamovale spremenljive vremenske razmere, sta na drugem in tretjem mestu končali njeni rojakinji Stephanie Venier (+0,12) in Franziska Gritsch (+0,38). Edina Slovenka Ilka Štuhec je bila 16.

ASPEN - Švicar Marco Odermatt je v Aspnu na sedmem, predzadnjem superveleslalomu svetovnega pokala alpskih smučarjev zabeležil še peto zmago v tej disciplini in si s tem že zagotovil mali kristalni globus, v skupnem seštevku pa je še povečal svoje vodstvo pred Norvežanom Aleksandrom Aamodtom Kildejem, ki je bil tokrat tretji.

NOVE MESTO - Francoska reprezentanca v biatlonu v postavi Lou Jeanmonnot, Caroline Colombo, Eric Perrot in Fabien Claude je zmagovalka mešane ekipne preizkušnje 4 x 6 km za svetovni pokal v češkem Novem Mestu. Na drugem mestu je končala Švedska in na tretjem Norveška. Slovenija je tekmo sklenila na 12. mestu.

NOVE MESTO - Norveška dvojica Marte Olsbu Roeiseland in Vetle Sjaastad Christiansen je zmagovalka biatlonske tekme parov za svetovni pokal v češkem Novem Mestu. Drugo mesto je pripadlo Švici, tretja je bila Latvija. Slovenija je v postavi Polona Klemenčič in Miha Dovžan končala na 15. mestu.

JESENICE - Potem ko so v alpski ligi hokejisti v soboto končali kvalifikacije za končnico, so danes najboljša moštva iz drugega dela tekmovanja izbirala nasprotnike za četrtfinale. Hokejisti Sija Acronija Jesenic so si za tekmece izbrali južnotirolsko ekipo Wipptal Broncos iz Vipitena.

MANAMA - Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec uvodne dirke nove sezone svetovnega prvenstva formule 1. Na preizkušnji v Bahrajnu je branilec naslova svetovnega prvaka premagal moštvenega sotekmovalca, Mehičana Sergia Pereza, tretji je bil španski veteran Fernando Alonso (Aston Martin). Verstappen je že v soboto dosegel nov "pole position" v kvalifikacijah, že 21. v karieri, današnja zmaga pa je zanj skupno že 36.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings nadaljujejo odlične predstave v severnoameriški ligi NHL. Kralji so bili na domačem ledu tokrat boljši od St. Louis Blues s 4:2. Slovenski as in kapetan kraljev Anže Kopitar tokrat ni dosegel nobene točke. Za Los Angeles je to sicer tretja zaporedna zmaga. Najuspešnejši pri kraljih je bil tokrat Kevin Fiala, ki je vpisal gol in podajo.

DALLAS - Košarkarji Dallas Mavericks so v severnoameriški ligi NBA doma izgubili proti Phoenix Suns s 126:130. Slovenski zvezdnik Luka Dončić je ujel slabši dan pri metu iz igre, zgrešil je tudi zadnjega za podaljšek izpod koša. Obračun lanskih polfinalistov zahodne konference pa je Ljubljančan kljub temu sklenil s 34 točkami in devetimi skoki.

tb/alz/lr/ic/jz/zzb/nem/zza/gj/ag/am/ic
© STA, 2023