Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 5. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ATENE - Grški premier Kiriakos Micotakis je prosil za odpuščanje družinskih članov umrlih v najhujši železniški nesreči v državi, v kateri je umrlo najmanj 57 ljudi. V prestolnici Atene se je medtem pred parlamentom zbralo približno 7500 ljudi, da bi izrazili nezadovoljstvo z vlado in pristojnimi na grških železnicah. Načelnik postaje v Larisi, ki so ga kmalu po katastrofi aretirali v povezavi z nesrečo, pa naj bi danes stopil pred sodišče, kjer bi se lahko soočil z obtožbami umora iz malomarnosti.

PEKING - Na Kitajskem se je začelo letno zasedanje ljudskega kongresa, ki bo potekalo do 13. marca. V skladu s pričakovanji so ob začetku zasedanja naznanili cilj petodstotne gospodarske rasti ter povečanje izdatkov za obrambo. Odhajajoči kitajski premier Li Keqiang je sporočil, da se bodo kitajski vojaški izdatki povečali za 7,2 odstotka, ob tem pa opozoril na "naraščajoče grožnje" iz tujine. Li se je odločno izrekel tudi proti neodvisnosti Tajvana, ki predstavlja eno od vprašanj, zaradi katerih se v zadnjem času povečujejo napetosti med Kitajsko in ZDA.

WASHINGTON - Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v soboto v svojem govoru ob koncu štiridnevnega letnega zborovanja ameriških konservativcev v Marylandu ocenil, da so Američani trenutno v epskem boju za rešitev svoje države pred ljudmi, ki jo sovražijo in jo želijo uničiti. Zatrdil je, da je edini kandidat za položaj predsednika ZDA, ki lahko reši državo pred 'vojnimi hujskači' v demokratski stranki ter 'fanatiki in bedaki' iz republikanske stranke. Govoril je približno 100 minut in večkrat požel stoječe ovacije.

RIJAD/KIJEV - Ukrajina je od Savdske Arabije prejela paket humanitarne pomoči v vrednosti 94 milijonov evrov. Pomoč Savdske Arabije ima tudi simbolni pomen, saj se Ukrajina in njeni zahodni zavezniki z Rusijo borijo tudi za podporo v drugih regijah sveta, vključno z Bližnjim vzhodom.

BRUSELJ/KIJEV - Trgovina med EU in Ukrajino, ki je bila po ruski invaziji na Ukrajino močno prizadeta, se je lani decembra znova okrepila in dosegla raven izpred začetka vojne, je ta teden objavil evropski statistični urad Eurostat.

BEOGRAD - V Srbijo je lani skupno prišlo skoraj 440.000 Rusov in Ukrajincev. Rusi so v Srbiji v celotnem lanskem letu ustanovili 4278 podjetij, od 1. januarja do sredine februarja letos pa 616. Ukrajinci so v Srbiji lani ustanovili 73 podjetij, od začetka letošnjega leta do sredine februarja pa sedem. Prihod ruskih državljanov v Srbijo je povzročil tudi veliko rast cen stanovanjskih najemnin, zlasti v Beogradu in Novem Sadu.

NOVI PAZAR - V požaru v stanovanju v mestu Novi Pazar na jugu Srbije, ki je izbruhnil zgodaj davi, so umrli štirje otroci, je sporočila tamkajšnja policija. Otroci, ki naj bi bili stari od šest mesecev do pet let, so najverjetneje umrli zaradi zadušitve z ogljikovim monoksidom. V požaru sta bila poškodovana njihova mati in oče, oba so zaradi hudih opeklin odpeljali v bolnišnico na intenzivno nego.

DŽAKARTA - Število smrtnih žrtev velikega požara v skladišču goriva v indonezijski prestolnici se je povzpelo na 19, tri osebe pa še vedno pogrešajo, so sporočili tamkajšnji uradniki. Oblasti so evakuirale več kot tisoč ljudi, številni uradniki pa so pozvali k pregledu infrastrukture za skladiščenje goriva. Vzrok eksplozije in požara še vedno preiskujejo.

lkr/sg/tib/las/lkr
© STA, 2023