Pregled - šport, 4. 3. (sobota)

Ljubljana, 4. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 4. marca.

PLANICA - Slovenska skakalna reprezentanca v postavi Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek je postala svetovni prvak na ekipni tekmi v Planici. Srebro so osvojili Norvežani, bron pa olimpijski prvaki Avstrijci. Za Slovenijo je bila to tretja kolajna na domačem SP, od tega druga zlata. Prav pod vse so se podpisali skakalci in skakalke.V nedeljo so do brona skočili slovenski predstavniki na mešani ekipni tekmi, včeraj pa je Zajc postal svetovni prvak. Za Slovenijo je današnje zlato peto v zgodovini SP v nordijskem smučanju in tretja na moških ekipnih tekmah po Oberstdorfu 2005 in Oslu 2011.S tem je končan skakalni del svetovnega prvenstva, jutri bo na sporedu le še kraljevska tekaška preizkušnja na 50 km za moške v klasični tehniki.

PLANICA - Švedinja Ebba Andersson je zmagovalka zadnje ženske tekaške preizkušnje na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici. Na najdaljši, 30-kilometrski tekmi v klasični tehniki je slavila prepričljivo zmago s skoraj minuto naskoka pred tekmicami.Norvežanka Anne Kjersti Kalvaa je bila druga s 53 sekudnami zaostanka, Švedinja Frida Karlsson pa tretja s + 54,2.Edina slovenska tekačica Neža Žerjav je preizkušnjo končala v ozadju. Kot 42., zadnja med tekmovalkami, ki so zmogle celotno razdaljo, je za najhitrejšo zaostala 18:39,3 minute.

PLANICA - Zadnje dejanje nordijskih kombinatorcev na svetovnem prvenstvu v Planici je bila posamična tekma na veliki skakalnici. Še na četrti tekmi, na kateri so tekmovali moški, je zlato osvojil Norvežan Jarl Magnus Riiber, ki je tako osvojil še drugo posamično zlato kolajno in četrto zlato na prvenstvu.Riiber je s svojo osmo zlato kolajno postal najboljši nordijski kombinatorec v zgodovini svetovnih prvenstev. Norvežani so dobili vseh pet tekem nordijskih kombinatorcev v Planici. Od Slovencev je bil na 37. mestu najboljši Gašper Brecl, Matic Garbajs je bil 42., Matija Zelnik pa 45.

ISTANBUL - Najboljša slovenska atletinja zadnjega obdobja Tina Šutej je na 37. dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki v Istanbulu osvojila srebrno medaljo v skoku s palico s 4,75 m. Zmagala je Finka Wilmo Murto, evropska prvakinja na prostem je skočila državni rekord 4,80 m. Štiriintridesetletnica Tina Šutej, ki je Ostravi na Češkem je 2. februarja letos s 4,82 metra izboljšala svoj slovenski dvoranski in tudi absolutni rekord, je pred dvema letoma na dvoranskem EP v poljskem Torunu prav tako zasedla drugo mesto, tretja je bila lani na SP v dvorani in na EP na prostem. Neja Filipič je v troskoku osvojila peto mesto s 13,92 m. Zmagala je Tugba Danismaz s turškim rekordom 14,31 m. Anita Horvat je v drugi polfinalni skupini na 800 m zmagala in se uvrstila v nedeljski finale, ki bo 18.35 po slovenskem času.

KVITFJELL - Norvežanka Kajsa Vickhoff Lie je zmagovalka prvega ženskega smuka za svetovni pokal alpskih smučark v Kvitfjellu na Norveškem po 20 letih. Zelo dobro se je na progi znašla edina slovenska smučarka Ilka Štuhec, ki je z najhitrejšo vožnjo med vsemi na zadnjem odseku skočila tik pod stopničke, na četrto mesto. Drugo mesto je osvojila Italijanka Sofia Goggia, boj za tretje mesto je pripadlo Švicarki Corinne Suter. Štuhec je svojo četrto uvrstitev na oder za zmagovalke v tej sezoni zgrešila za zgolj dve desetinki sekunde.Na današnji tekmi se je razpletel tudi boj za posebni smukaški seštevek. Tega je osvojila Goggia. Štuhec bo sezono končala kot druga najboljša smukačica.

ASPEN - Norveški smučarski zvezdnik Aleksander Aamodt Kilde je zmagovalec predzadnjega smuka za svetovni pokal v tej sezoni. V Aspnu je ugnal drugouvrščenega Kanadčana Jamesa Crawforda in tretjega Švicarja Marca Odermatta ter si zagotovil drugi mali kristalni globus v tej disciplini. Najboljši Slovenec je bil Nejc Naraločnik na 32. mestu.

NOVE MESTO - Norveški zvezdnik Johannes Thingnes Boe je zmagovalec tudi zasledovalne preizkušnje za svetovni pokal v češkem Novem Mestu. Z eno zgrešeno tarčo je po 12,5 km premagal svojega brata Tarjeija Böja, tretje mesto je osvojil Šved Martin Ponsiluoma. Najboljši Slovenec je bil Alex Cisar na 25. mestu. Preizkušnjo je začel kot 41. po četrtkovi sprinterski tekmi in se po dobrem strelskem nastopu, zgrešil je le eno od 20 tarč, pomaknil 16 mest višje in za zmagovalcem zaostal 3:30,5 minute.Preostala Slovenca sta preveč grešila na strelišču. Anton Vidmar je s štirimi napakami osvojil nekaj točk in končal na 35. mestu, brez točk pa je ostal Rok Tršan, ki je prav tako zgrešil štirikrat in končal pri repu uvrščenih na 51. mestu.

NOVE MESTO - Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland je zmagovalka zasledovalne preizkušnje biatlonk za svetovni pokal v češkem Novem Mestu. Na drugem mestu je končala njena rojakinja Ingrid Landmark Tandrevold, na tretjem pa Francozinja Anais Chevalier-Bouchet. Najboljša Slovenka je bila Polona Klemenčič na 23. mestu. Anamarija Lampič je na strelišču pustila nepokritih kar osem tarč, od tega je trikrat zgrešila na zadnjem streljanju. V cilj je prišla 4:45,1 minute za Roeiseland na 50. mestu. To je bilo njeno sploh prvo zasledovanje v svetovnem pokalu. Na svetovnem prvenstvu v Oberhofu je bila 51.

SIENA - Britanski kolesar Thomas Pidcock je zmagovalec preizkušnje svetovne serije Strade Bianche. Po toskanskih makadamskih cestah je v Sieni po 184 km po samostojni vožnji ugnal Francoza Valentina Madouasa in tretjeuvrščenega Belgijca Tiesja Benoota. Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič na šestem mestu.Za 28-letnika iz Podblice pri Kranju je bila to najboljša uvrstitev na Strade Bianche. Doslej je bil najboljši leta 2018 kot 11. Tokrat je bil vseskozi aktiven v zasledovalni skupini, nekajkrat pa je tudi sam poskusil z napadom.

TAŠKENT - Slovenska judoistka Andreja Leški je na turnirju za veliko nagrado v Taškentu v kategoriji do 63 kilogramov osvojila peto mesto. Nastopila je tudi Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kilogramov in bila na prizorišču lanskega svetovnega prvenstva sedma.Kot zadnja Slovenka bo v nedeljo na tatamijih Metka Lobnik v kategoriji do 78 kilogramov. Že v petek je sedmo mesto osvojila tudi Maruša Štangar v kategoriji do 48 kg.

ŠAL'A - Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na drugi pripravljalni tekmi v kraju Šal'a na Slovaškem izgubila proti domači izbrani vrsti s 25:31. Izbranke črnogorskega strokovnjaka na klopi Slovenije Dragana Adžića so včeraj Slovakinje zanesljivo premagale z 31:20. Za osmouvrščeno reprezentanco z lanskega evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji sta bili tekmi na Slovaškem zadnji preizkušnji pred kvalifikacijskima tekmama z Italijo za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu. Slovenija se bo z zahodno sosedo pomerila 8. in 12. aprila.

NEW YORK - Slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić bo do konca sezone igral za moštvo Milwaukee Bucks v severnoameriški ligi NBA, poroča medijska hiša ESPN in njen novinar Adrian Wojnarowski. Dragić je sezono začel v dresu Chicago Bulls, pred kratkim pa so se mu biki odrekli. Šestintridesetletni Ljubljančan dolgo na novo moštvo ni čakal, saj bodo njegove izkušnje skušali unovčiti prvaki iz sezone 2020/21. Milwaukee je trenutno najboljše moštvo lige z razmerjem zmag in porazov 45-17 ter je v nizu kar 16 zaporednih zmag. Naslednjo tekmo bodo Bucks odigrali v noči na nedeljo proti Philadelphia 76ers, slovenskega asa pa predvidoma še ne bo v rotaciji.

DUBAJ - Rus Danil Medvedjev je zmagovalec turnirja ATP 500 v Dubaju. V finalu je premagal rojaka Andreja Rubljova s 6:2 in 6:2.Za 27-letnega Medvedjeva je to tretji zaporedni naslov po Rotterdamu in Dohi ter osemnajsti v karieri. Na poti do končnega slavja je v polfinalu v dveh nizih izločil prvega igralca na svetu Srba Novaka Đokovića. Hkrati je bila to njegova štirinajsta zmaga v nizu.

ic/alz/ad/zzb/jz/ag/am/tb/ic
© STA, 2023