Pregled - Slovenija, 4. 3. (sobota)

Ljubljana, 4. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 4. marca.

PLANICA - Po petkovem posamičnem naslovu svetovnega prvaka Timija Zajca je slovenska skakalna reprezentanca v postavi Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek postala še svetovni prvak na ekipni tekmi v Planici. Srebro so osvojili Norvežani, bron pa olimpijski prvaki Avstrijci. Za Slovenijo je bila to tretja kolajna na domačem SP, od tega druga zlata. Prav pod vse so se podpisali skakalci in skakalke. Ekipna skakalna tekma je bil predzadnji dogodek SP v nordijskih disciplinah. V nedeljo bo na sporedu le še kraljevska tekaška preizkušnja na 50 km za moške v klasični tehniki.

ŠENTJERNEJ - Na območju Šentjerneja na Dolenjskem je pozno popoldne strmoglavilo ultralahko letalo in ob padcu zagorelo. Pilot je v nesreči umrl. Njegova identiteta bo znana po obdukciji, a po poročanju portala Dolenjska News naj bi šlo za domačina iz Šentjerneja. Po informacijah portala je letalo strmoglavilo na travniku, le nekaj 10 metrov stran od stanovanjskih hiš. Preiskava vzrokov nesreče poteka.

ISTANBUL - Najboljša slovenska atletinja zadnjega obdobja Tina Šutej je na 37. dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki osvojila srebrno medaljo v skoku s palico s 4,75 m. Zmagala je Finka Wilmo Murto, tretja je bila Čehinja Amalie Švabikova.

KVITFJELL - Ilka Štuhec je medtem na ženskem smuku za svetovni pokal alpskih smučark na olimpijski progi v norveškem Kvitfjellu zasedla četrto mesto, za domačinko Kajso Vickhoff Lie, italijansko šampionko Sofio Goggia in Švicarko Corinne Suter. A s temi izidi se je še pred finalnim smukom v Soldeu v Andori razpletel boj za posebni smukaški seštevek, v katerem bo Štuhec osvojila drugo mesto za smukaško kraljico sezone Goggio in pred Italijanko Irene Curtoni.

LJUBLJANA - Pred tremi leti so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, in sicer pri Ljubljančanu, ki je pripotoval iz Maroka prek Italije v Slovenijo. Drugo in tretjo okužbo s koronavirusom so v Sloveniji nato potrdili pri osebah, ki sta s prvim okuženim potovala po Maroku. Epidemija je bila v Sloveniji prvič razglašena osem dni po potrditvi prvega primera, vse skupaj pa so pristojni v Sloveniji potrdili 1.329.386 okužb z novim koronavirusom. Prvi covidni bolnik je v Sloveniji umrl 14. marca 2020, bil je oskrbovanec metliškega doma za starejše občane.

IVANČNA GORICA - V občini Ivančna Gorica so pripravili tradicionalni pohod po Jurčičevi poti, s katerim obeležujejo spomin na znamenitega literata Josipa Jurčiča, rojenega na Muljavi. Ker je šlo po dveh letih za prvi pohod brez protikoronskih omejitev, so bili organizatorji z napovedmi o številu udeležencev previdni, na koncu pa se je po navedbah ivanjškega župana Dušana Strnada zbralo več kot 5000 ljudi, kar je več kot na zadnjem predkoronskem pohodu, tik pred razglasitvijo epidemije covida-19.

LJUBLJANA - Rast cen hrane v Sloveniji, ki je lani pomembno prispevala k inflaciji, tudi letos ostaja visoka. V zadnjih mesecih pa se je rast cen inputov v kmetijstvu precej upočasnila, kar bo postopoma vplivalo na umirjanje cenovnih pritiskov po celotni stroškovni verigi, so ocenili v uradu za makroekonomske analize in razvoj. Ob tem so opozorili, da obstajajo tudi tveganja, da bodo rasti cen vztrajale. Rast cen hrane je bila v Sloveniji lani 19,2-odstotna in je nekoliko presegla povprečje v evrskem območju. Višje so bile predvsem cene sadja, mesa ter olj in maščob.

LJUBLJANA - Ukrajincem, ki imajo začasno zaščito v Sloveniji, se bo na podlagi odločitve vlade status samodejno podaljšal za leto dni, do 4. marca 2024. Od začetka ruske invazije je svoje domove zapustilo že več kot osem milijonov Ukrajincev in Ukrajink. Nekaj več kot 70.000 jih je prebivališče prijavilo tudi v Sloveniji, status začasne zaščite pa jih je po podatkih notranjega ministrstva do 26. februarja letos pridobilo 8439.

jes/jes
© STA, 2023