Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 4. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PEKING - Pred letnim zasedanjem kitajskega ljudskega kongresa, na katerem bo približno 3000 delegatov po pričakovanjih Xi Jinpingu podelilo tretji petletni mandat na čelu države, so v Pekingu sporočili, da bodo poleg imenovanja nove vlade potrdili cilj gospodarske rasti v višini približno pet odstotkov ter povečanje izdatkov za obrambo. Za premierja bo ljudski kongres predvidoma imenoval nekdanjega šanghajskega partijskega šefa Li Qianga.

MOSKVA - Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je obiskal ruske enote na vzhodu Ukrajini, kjer potekajo intenzivni spopadi, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, pri čemer pa ni navedlo točne lokacije. Šojgu je poslušal poročila poveljnikov in se pogovarjal z vojaki, ki se jim je tudi zahvalil za "vzorno izpolnjevanje dolžnosti". Moskva je osredotočena na zavzetje mesta Bahmut v regiji Doneck. Tako ukrajinske kot ruske sile poročajo o velikih izgubah v boju za nadzor nad mestom, ki je v zadnjem času pridobil pomen kot ključna in simbolna točka vojne v Ukrajini.

DOHA - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na vrhu najmanj razvitih držav ostro kritiziral svetovni gospodarski sistem, ki po njegovih besedah koristi le bogatim državam. Slednje in energetske velikane je okrcal, da s plenilskimi obrestnimi merami in uničujočimi cenami goriva dušijo revne države. Razvite države je pozval, naj najrevnejšim državam zagotovijo približno 500 milijard dolarjev pomoči letno.

WASHINGTON - Sprememba na koži, ki so jo prejšnji mesec ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu odstranili s prsnega koša, je bila pogosta oblika kožnega raka, bazalnocelični karcinom, je v petek sporočil Bidnov zdravnik Kevin O'Connor. Kot je pojasnil, nadaljnje zdravljenje ni potrebno, saj je bilo rakavo tkivo uspešno odstranjeno.

WASHINGTON - Na letni Konferenci za konservativno politično akcijo v Marylandu sta v petek Mike Pompeo in Nikki Haley kritizirala zvezdniške voditelje, ki da nimajo stika z realnostjo. Kritična sta bila tudi zaradi porazov republikancev na volitvah, vendar pa bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa pri tem nista naravnost omenila.

CHARLESTON - V Južni Karolini je v petek sodnik Clifton Newman na dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta obsodil 54-letnega odvetnika Alexa Murdaugha, ki ga je porota pred tem po kratki razpravi spoznala za krivega umora žene Maggie in sina Paula junija 2021. Porota je sprejela navedbe tožilstva, da je Murdaugh ubil ženo in sina v strahu pred razkritjem, da je dolga leta zaradi odvisnosti od mamil kradel denar svoji odvetniški pisarni in strankam.

KUALA LUMPUR - Malezijo so po večdnevnem močnem deževju prizadele poplave, ki so zahtevale najmanj štiri življenja, skoraj 41.000 ljudi pa so evakuirali, so sporočile malezijske oblasti. Poplave so prizadele šest zveznih držav, razmere pa so najhujše na jugu zvezne države Johor, ki meji na Singapur. Oblasti so vzpostavile več kot 200 zavetišč za ljudi, ki so se morali umakniti zaradi poplav, je sporočila nacionalna agencija za obvladovanje naravnih nesreč.

LOS ANGELES - V 62. letu je umrl ameriški igralec Tom Sizemore, ki je med drugim zaigral v filmu Reševanje vojaka Ryana, znan pa je bil po upodabljanju likov na napačni strani zakona. Umrl je v petek, ko so ga odklopili od aparatov po možganski anevrizmi februarja, po kateri ga niso mogli več ohraniti pri življenju, je sporočil njegov menedžer Charles Lago.

LUXEMBOURG - Potreba po ogrevanju stavb se po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat od leta 1979 vse bolj znižuje. V državah članicah EU se je vrednost kazalnika ogrevalnih stopinjskih dni med letoma 1979 in 2022 znižala za 19 odstotkov, medtem ko se je v tem času štirikrat povečala vrednost kazalnika hladilnih stopinjskih dni.

MÜNCHEN - Ameriški tehnološki velikan Apple bo v naslednjih šestih letih namenil dodatno milijardo evrov za razširitev vozlišča za oblikovanje mikročipov v nemškem mestu München. Z najnovejšo naložbo bodo financirali vzpostavitev treh novih raziskovalnih in razvojnih lokacij, kjer bo delalo približno 2000 inženirjev.

vb/vb
© STA, 2023