Pregled - svet, 3. 3. (petek)

Ljubljana, 3. marca - Pregled dogodkov v svetu v petek, 3. marca.

MINSK/BRUSELJ/ŽENEVA/BERLIN/PARIZ/VARŠAVA - Sodišče v Minsku je Nobelovega nagrajenca in beloruskega aktivista Alesa Bjaljackega obsodilo na deset let zapora. Spoznan je bil za krivega tihotapljenja in financiranja protivladnih protestov leta 2020. Ob njem so bili na zaporne kazni obsojeni še trije aktivisti, eden od njih v odsotnosti. Odločitev sodišča v Minsku je naletela na oster mednarodni odziv. EU je sojenje ostro obsodila kot "lažno" in pozvala k izpustitvi obsojenih. Do odločitve sodišča so bili kritični tudi pri ZN in v več evropskih prestolnicah.

DONECK/KIJEV - Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je dejal, da so njihovi borci po večtedenskih srditih bojih "praktično obkolili" mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine. V danes objavljenem video posnetku je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj preda mesto. Zelenski je medtem skupaj z latvijskim predsednikom Egilsom Levitsom obiskal Lviv na zahodu Ukrajine. Na vojaškem pokopališču sta se poklonila ukrajinskim vojakom, ki so umrli v spopadih z ruskimi silami, in obiskala ranjence v vojaški bolnišnici.

DOPOLNJENO MOSKVA/WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v Beli hiši sprejel nemškega kanclerja Olafa Scholza, osrednja tema njunih pogovorov pa je bilo nadaljevanje pomoči Ukrajini. Oba sta poudarila, da je zelo pomembno, da zavezniki ostanejo enotni glede Ukrajine. Del pogovora med voditeljema ZDA in Nemčije je bila tudi Kitajska. Pred srečanjem je Kremelj sporočil, da nove pošiljke orožja z Zahoda Ukrajini ne bodo imele odločujočega učinka na bojišču in bodo zgolj podaljšale konflikt.

BRUSELJ - Države članice EU so se odločile, da preložijo končno odločanje o prepovedi vozil z motorji na notranje izgorevanje po letu 2035, predvideno za prihodnji torek, je sporočilo švedsko predsedstvo. Razloga za preložitev niso navedli. Na Evropski komisiji so v odzivu zagotovili, da se s članicami pogovarjajo o njihovih skrbeh.

BRUSELJ - Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti bosta pogovore o izvajanju sporazuma o poti k normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino nadaljevala 18. marca v Ohridu, je v četrtek napovedal neimenovani visoki uradnik Evropske unije. Dodal je, da pričakuje velik napredek v pogovorih, ne pa tudi konca procesa.

ZAGREB - Hrvaški sabor ni izglasoval nezaupnice hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću. Za odpoklic premierja je glasovalo 56 poslancev od navzočih 134, proti jih je bilo 77, en pa je bil vzdržan. To je bilo prvo glasovanje o nezaupnici Plenkoviću, odkar je leta 2016 postal premier.

PODGORICA - Na prvostopenjskem sodišču v Podgorici je dopoldan eksplodirala bomba, pri čemer je umrl en človek, pet je poškodovanih, je za črnogorske medije potrdila policija. Nihče od poškodovanih ni v življenjski nevarnosti.

BRUSELJ - Belgijske pravosodne oblasti so za dva meseca podaljšale pripor nekdanji podpredsednici Evropskega parlamenta Evi Kaili, ki je med osumljenci v korupcijski aferi podkupovanja s strani Maroka in Katarja. Bivšemu poslancu Evropskega parlamenta Marcu Tarabelli pa so pripor podaljšali za en mesec, so sporočili bruseljski tožilci.

RIM - Italijanski tožilci mesta Crotone so začeli preiskavo nedeljskega brodoloma pred obalo Kalabrije, v katerem je umrlo najmanj 68 ljudi. Ugotoviti želijo, zakaj je italijanska obalna straža prispela prepozno. Medtem je obalna straža blizu otoka Lampedusa na varno prepeljala ribiško ladjo z 211 migranti.

RIM - Italijanski karabinjerji so aretirali Rosalio Messina Denaro, sestro zaprtega mafijskega šefa Mattea Messine Denara. Sestra nekdaj najbolj iskanega mafijca v Italiji naj bi vodji Cose Nostre omogočila, da se je 30 let izmikal roki pravice, in vzdrževala stike z najvišjimi šefi sicilijanske mafije, je sporočilo državno tožilstvo v Palermu.

KRUŠEVAC - Srbska policija je na jugu države pridržala moškega iz Brusa zaradi suma, da je prodal svojo mladoletno hčerko za 3000 evrov, so v četrtek sporočili s srbskega notranjega ministrstva. Deklico so predali centru za socialno delo, očeta in moškega, ki mu je prodal deklico, pa čaka kazenska ovadba zaradi trgovine z ljudmi.

DOPOLNJENO ATENE - Na tisoče grških študentov in dijakov je v Atenah in drugih grških mestih organiziralo proteste in demonstracije ter zahtevalo pravico za žrtve najbolj smrtonosne železniške nesreče v Grčiji, ki je zahtevala najmanj 57 življenj. Ob tem sindikati železničarjev opozarjajo, da so bile varnostne težave znane že več let, zato so grški železniški delavci stavkali že drugi dan zapored. Predstojnika postaje v Larisi, ki je bil v času nesreče v službi, so medtem aretirali in obtožili uboja iz malomarnosti.

ISTANBUL - V Turčiji so v povezavi z uničujočim februarskim potresom in njegovimi posledicami doslej sprožili preiskavo proti 768 osumljencem in aretirali 237 ljudi. Med osumljenimi so predvsem gradbena podjetja in tudi župan močno poškodovanega okrožja Nurdagi v pokrajini Gaziantep, kjer je bilo žarišče potresa.

ISTANBUL - Turška opozicija, sestavljena iz šestih strank, ki so napovedovale boj proti aktualnemu turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na prihajajočih parlamentarnih in predsedniških volitvah v maju, po četrtkovem srečanju voditeljev strank v nasprotju s pričakovanji ni potrdila skupnega predsedniškega kandidata.

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala vse države, predvsem pa ZDA, k izmenjavi informacij o izvoru covida-19, potem ko sta ameriški zvezni preiskovalni urad FBI in ameriško ministrstvo za energijo ocenila, da se je pandemija covida verjetno začela z uhajanjem virusa iz kitajskega laboratorija. Kitajska je njihove ocene odločno zavrnila.

PHNOM PENH - Vodja opozicije v Kambodži Kem Sokha je bil obsojen na 27 let zapora zaradi izdaje. S sodbo naj bi mu oblasti po prepričanju zagovornikov človekovih pravic želele preprečiti nastop na julijskih volitvah. Njegova obsodba je naletela na ostre odzive njegovih privržencev in nevladnih organizacij. ZDA so sodbo označile za nepravično.

lkr/vr/sg/rbi/blm/mrn/jes/tib/mc/vb/akt/lkr
© STA, 2023