Pregled - Slovenija, 3. 3. (petek)

Ljubljana, 3. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 3. marca.

LJUBLJANA/PLANICA - Poslanci SDS so v parlamentarni postopek vložili interpelacijo o delu vlade Roberta Goloba, v kateri želijo odgovor na vprašanje, v kakšni meri vlada uresničuje prisego, podano ob imenovanju v DZ. Med drugim ji očitajo ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in urada za demografijo, pa tudi ravnanje v nasprotju z ustavo in koalicijsko pogodbo. Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da gre za poskus klica k razumu. Pričakuje, da bo vlada nekatere sporne poteze preklicala. Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica so se odzvale s pozivom opoziciji k tvornemu sodelovanju. Interpelacijo vidijo kot še enega od sicer demokratičnih manevrov SDS, s katerimi želi vlado ovirati in jo ustrahovati. Očitke v interpelaciji v celoti zavračajo in ostajajo enotni.

LJUBLJANA - Državni proračun je v prvih dveh mesecih letos zabeležil približno dve milijardi evrov prihodkov in 1,9 milijarde evrov odhodkov. Oboji so bili nižji kot v primerljivem lanskem obdobju. Presežek je znašal 108 milijonov evrov. Fiskalni svet pričakuje, da se bodo gibanja proračunskih agregatov v prihodnjih mesecih poslabšala zaradi učinka sprejetih draginjskih in drugih ukrepov. Znova je pozval, naj bodo morebitni dodatni ukrepi začasni in usmerjeni.

LJUBLJANA - Število registriranih brezposelnih je februarja po dveh mesecih rasti spet upadlo. Konec minulega meseca je bilo uradno brez dela 53.404 oseb, kar je 3,6 odstotka manj kot januarja in 17,6 odstotka manj kot februarja lani, hkrati pa blizu rekordno nizki številki 52.043 oseb. Brezposelnost je upadla po vsej državi, je objavil zavod za zaposlovanje.

LJUBLJANA/MARIBOR - Mladi za podnebno pravičnost so v Ljubljani in Mariboru pripravili podnebna shoda, v okviru katerih so predstavnike oblasti znova pozvali k ukrepanju glede okoljske krize in naslavljanja podnebne problematike. V Ljubljani je shod najprej potekal v skladu z napovedanim programom, nato pa so protestniki vstopili na bežigrajski stadion, ki je v zasebni lasti. Posredovali so policisti, ki so popisali 48 oseb.

LJUBLJANA - Vrednost povprečne košarice 15 osnovnih živil je v najnovejšem popisu še padla, in sicer na 39,17 evra. V primerjavi s prejšnjim popisom se je znižala za 0,40 evra, od začetka spremljanja maloprodajnih cen pa za več kot 20 odstotkov. Najcenejša košarica živil z rednimi cenami je bila pri Eurospinu, najdražja pa pri Tušu.

LJUBLJANA - Prva dva dni so operaterji klicnega centra za podporo uporabnikom zdravstvenega sistema sprejeli 890 klicev, preko 70 odstotkov ljudi je iskalo pomoč pri izbiri osebnega zdravnika. Pri tem se je izkazalo, da podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) o razpoložljivosti zdravnikov niso ažurirani, zato prihaja tudi do napačnih usmeritev, so sporočili z ministrstva za zdravje. Pri ZZZS "obžalujejo prenagljen in pavšalen odziv ministrstva za zdravje". Ob tem so pri ZZZS dodali, da zavarovanim osebam zagotavljajo vse potrebne informacije glede prostih osebnih zdravnikov tudi po telefonu v vseh svojih območnih enotah na kontaktnih številkah na svoji spletni strani.

LJUBLJANA - Po odstopu Ljuba Jasniča z mesta predsednika DeSUS stranko čakajo pogovori o nadaljnjih korakih in možnostih sodelovanja z Gibanjem Svoboda. Anton Rifelj, ki je prevzel vodenje DeSUS, zatrjuje, da združevanje ne pride v poštev, so se pa z največjo vladno stranko pripravljeni pogovarjati o projektnem sodelovanju.

NEW DELHI - Zunanja ministrica Tanja Fajon se mudi v New Delhiju, kjer se udeležuje foruma Raisina Dialogue, osrednje vsakoletne indijske mednarodne konference o zunanjepolitičnih temah. Ob robu mednarodnega foruma je imela vrsto dvostranskih pogovorov, tudi z zunanjim ministrom Indije Subrahmanyamom Jaishankarjem. Za STA je povedala, da ima "precej pozitiven občutek, da bo Indija naklonjena slovenski kandidaturi za članico Varnostnega sveta Združenih narodov". Slovenska kandidatura za nestalno članico VS ZN v letih 2024 in 2025 je bila tudi ena glavnih tem njenih dvostranskih srečanj z zunanjimi ministri iz Bangladeša, Mehike, Šrilanke in Južne Afrike.

LJUBLJANA - Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je vložilo obtožnico s predlogom za podaljšanje pripora zoper domnevna ruska vohuna, poročata portal N1 in časnik Delo. Domnevna vohuna sta sicer v priporu že tri mesece, zaradi kaznivega dejanja vohunstva ter overitve lažne vsebine pa jima grozi več let zaporne kazni.

PLANICA - Slovenski smučarski skakalec Timi Zajc je na domačem svetovnem prvenstvu v Planici na veliki napravi postal svetovni prvak. To je četrta zlata kolajna za Slovenijo v zgodovini nordijskih SP ter drugo odličje na tem prvenstvu. Srebro je osvojil Japonec Ryoyu Kobayashi, bron pa Poljak Dawid Kubacki.

LJUBLJANA - Za Slovenko leta 2022 je revija Jana v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma danes razglasila Mileno Zupančič, eno najpomembnejših slovenskih igralk ter gledaliških in filmskih ustvarjalk dvajsetega stoletja in prvo žensko, ki je prejela Badjurovo nagrado za dosežke v filmu. Bralci revije so nagrajenko letos izbirali med enajstimi kandidatkami.

LJUBLJANA - Z literarnim večerom z ukrajinsko pisateljico Oksano Zabužko se je v Cankarjevem domu uradno začel 20. Festival literatur sveta Fabula. Literatka, ki se je predstavila z romanom Terenske raziskave ukrajinskega seksa, je prva v osrednjem festivalskem programu Fabulin literarni večer, v sklopu katerega po ključu 5 + 1 gostijo tuje literate.

MARIBOR - Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor sta premierno izvedla znano Verdijevo opero Don Carlo. Virtuozno glasbeno delo je zaživelo skozi oči režiserja Marina Blaževića in pod taktirko Valentina Egla.

LJUBLJANA - Mestno gledališče ljubljansko (MGL) je na velikem odru premierno uprizorilo klasiko norveškega dramatika Henrika Ibsena Nora. Postavitev so zaupali režiserki Neli Vitošević iz Severne Makedonije, ki se je odločila, da besedilo prikaže na preseku med klasičnim in sodobnim. V ospredje je postavila težave petih junakov.

LJUBLJANA - V Stari elektrarni je potekal simpozij Ko moški jočejo, se svet ustavi. Kot so zapisali v zavodu Bunker, gre za srečanje, ki se spogleduje s formatom performansa. Nanj so organizatorke povabile moške govorce, da "bi pomagali ženskam pomagati moškim premagati patriarhat" - sistem, ki moškim koristi in jih zatira hkrati.

apo/apo
© STA, 2023