Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 3. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Države članice EU so se danes odločile preložiti končno odločanje o prepovedi vozil z motorji na notranje izgorevanje po letu 2035, predvideno za prihodnji torek, je sporočilo švedsko predsedstvo. Razloga za preložitev niso podali. Svet EU, v katerem so zastopane članice, in Evropski parlament sta načelni dogovor o tej uredbi dosegla konec oktobra lani. Uredba določa cilj 55-odstotnega zmanjšanja emisij CO2 za nove avtomobile in 50-odstotnega zmanjšanja emisij za nove kombije do leta 2030 v primerjavi z ravnmi iz leta 2021. Glavni cilj dogovora pa je 100-odstotno zmanjšanje emisij CO2 za nove avtomobile in kombije do leta 2035. Od tedaj v EU ne bo mogoče prodajati novih vozil z motorji na notranje izgorevanje.

ATENE/LARISA - Po hudi železniški nesreči na severu Grčije, v kateri je umrlo najmanj 57 ljudi, je v Atenah in Solunu v četrtek zvečer na tisoče ljudi znova protestiralo. Grška policija je danes izvedla racijo železniške postaje v Larisi, kjer je zasegla "vse dokumente, ki bi lahko pomagali pri preiskavi" nesreče. Cilj preiskave je po besedah tiskovne predstavnice policije sprožiti kazenske postopke, po potrebi tudi proti vodstvu zasebnega železniškega operaterja. Grški železniški delavci medtem stavkajo drugi dan zapored.

DONECK - Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je dejal, da so njihovi borci po večtedenskih srditih bojih "praktično obkolili" mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine. V danes objavljenem video posnetku je šef plačancev dejal, da iz Bahmuta vodi le še ena pot ter ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj preda mesto. Da je stanje v Bahmutu vse bolj nevzrdžno za ukrajinske branilce, so v minulih dneh večkrat priznali tudi v Kijevu.

COLUMBIA - Odvetnika Alexa Murdaugha je porota v Južni Karolini v ZDA v četrtek spoznala za krivega umora svoje žene in sina leta 2021. Sojenje, med katerim je Murdaugh priznal krivdo za hude finančne zločine, ne pa tudi za umora, se bo danes zaključilo z obsodbo. Do nedavnega uglednemu potomcu premožne družine iz Južne Karoline grozi dosmrtna zaporna kazen.

PHNOM PENH - Vodja opozicije v Kambodži Kem Sokha je bil danes obsojen na 27 let zapora zaradi izdaje. S sodbo naj bi mu oblasti po prepričanju zagovornikov človekovih pravic želele preprečiti nastop na julijskih volitvah. Njegova obsodba je naletela na ostre odzive njegovih privržencev in nevladnih organizacij. ZDA so sodbo označile za nepravično.

ABUJA - Nigerijski predsedniški kandidat Peter Obi je v četrtek ponovno podvomil v izid sobotnih predsedniških volitev in dejal, da bo rezultat izpodbijal na sodišču. Prepričan je, da je na volitvah zmagal in opozoril na številne napake pri štetju glasov. Tudi kandidat glavne opozicijske stranke Atiku Abubakar je bil do volitev kritičen.

WASHINGTON - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na položaj izvršne direktorice Svetovnega programa za hrano (WFP) v četrtek imenoval vdovo pokojnega ameriškega senatorja Johna McCaina, Cindy McCain. Ameriški državni sekretar Antony Blinken ji je za imenovanje že čestital.

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti bosta pogovore o izvajanju sporazuma o poti k normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino nadaljevala 18. marca v Ohridu, je v četrtek napovedal neimenovani visoki uradnik Evropske unije. Dodal je, da pričakuje velik napredek v pogovorih, ne pa tudi konca procesa. Neimenovani visoki uradnik EU je ocenil, da bo najzahtevnejši del srečanja v Severni Makedoniji pogovor o skupnosti srbskih občin.

BALTIMORE - Nova generacija demokratskih voditeljev v predstavniškem domu je v četrtek na letnem zborovanju v Baltimoru uradno prevzela žezlo iz rok stare generacije pod vodstvom Nancy Pelosi in hvalila dosežke zadnjih dveh let vladavine predsednika Joeja Bidna ter zavračala prioritete nove republikanske večine.

MARYLAND - Letna konferenca ameriškega Odbora za konservativno politično akcijo (Cpac) se je v četrtek začela z majhnim obiskom. Prvi dan so udeleženci med drugim razpravljali o epidemiji opioidov, naraščajoči grožnji Kitajske in krizi priseljevanja, pa tudi o transseksualnih športnikih in napadih na versko svobodo.

WASHINGTON - Ameriško pravosodno ministrstvo je v četrtek izdalo pravno mnenje, da se proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu lahko vlagajo tožbe zaradi napada njegovih privržencev na kongres 6. januarja 2021, ker ni več predsednik in ni imun pred tožbami.

WASHINGTON - Odbor za etična vprašanja predstavniškega doma ameriškega kongresa se je odločil, da bo izvedel preiskavo številnih predvolilnih in tudi povolilnih laži republikanskega kongresnika Georgea Santosa. Odbor je v izjavi sporočil, da bo preučil morebitne kršitve zakonov o volilnih kampanjah, pravil o financiranju volilnih kampanj in spolne zlorabe.

LUXEMBOURG - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se v območju z evrom januarja na mesečni ravni znižale za 2,8 odstotka, v EU pa za 2,2 odstotka. V medletni primerjavi so v območju skupne valute pridobile 15 odstotkov, v EU pa 16,4 odstotka. V Sloveniji je bila januarja mesečna rast 1,5-odstotna, medletna pa 22,1-odstotna, je sporočil Eurostat.

FRANKFURT - Nemški letalski prevoznik Lufthansa je lansko leto, prvič po dveh letih izgub na račun pandemije covida-19, končala v črnih številkah. Čisti dobiček Lufthanse v letu 2022 je znašal 791 milijonov evrov, medtem ko je leto prej vknjižila 2,2 milijarde evrov izgube.

mc/tib/rbi/rp/blm/sg/akt/spo/rpe/mc
© STA, 2023