Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 3. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

ISTANBUL - Slovenska rekorderka Tina Šutej se je na 37. dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki v Istanbulu v kvalifikacijah po le dveh prepričljivo preskočenih višinah na 4,45 in 4,55 m gladko uvrstila v finale. Boj za medalje v soboto ob 17.05 po slovenskem času, 45 minut pozneje bo v finalu troskoka nastopila Neja Filipič. Slednja je v drugi seriji skočila 13,96 metra in z izidom sezone zasedla šesto mesto, Eva Pepelnak, druga Slovenka v tej disciplini, je končala na 15. mestu s 13,32 m. Danes bo nastopila še Maruša Mišmaš Zrimšek, tekla bo v finalu na 3000 m ob 18.18.

PLANICA - V nedeljo se bo pod Poncami končalo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki je v Planico doslej privabilo precej manj gledalcev od napovedi. Tudi zato so se organizatorji odločili, da od 1. marca skupaj z občino Kranjska Gora ponudijo lokalnemu prebivalstvu brezplačne vstopnice. Konec tedna sledi vrhunec s posamično ter ekipno tekmo skakalcev.

KRANJSKA GORA - Mednarodna smučarska zveza je danes po snežni kontroli potrdila zadostno količino snega na tekmovalni progi v Podkorenu za izvedbo tekem svetovnega pokala alpskih smučarjev v veleslalomu za Pokal Vitranc prihodnji konec tedna, so sporočili organizatorji tega tradicionalnega tekmovanja v Zgornjesavski dolini. V Kranjski Gori je bil danes direktor tekmovanj za moške tehnične discipline pri Mednarodni smučarski zvezi, Slovenec, nekdanji smučarski trener, Jani Hladnik. Skupaj z vodjo priprave proge Janezom Šmitkom sta si ogledala snežne razmere na tekmovalni progi ter strukturo in težo snega. Veleslaloma bosta zadnji moški tekmi svetovnega pokala pred finalom sezone v Soldeuu v Andori. Glavni slovenski adut bo Žan Kranjec, olimpijski podprvak, trenutno tretji najboljši veleslalomist sezone v posebnem seštevku discipline.

LJUBLJANA - Slovenski kolesarski as Primož Roglič bo sezono po operaciji rame in okrevanju po njej začel prej, kot je bilo načrtovano. Njegova ekipa Jumbo Visma je sporočila, da bo olimpijski prvak v kronometru iz leta 2021 tekmoval že na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Ta se bo začela 6., končala pa 12. marca. Od Slovencev bo na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja predvidoma nastopil tudi Matej Mohorič iz ekipe Bahrain Victorious. Na tej preizkušnji so imeli slovenski kolesarji v zadnjih letih veliko uspeha, saj je zadnji izvedbi dobil Tadej Pogačar, ki bo tokrat dirkal med Parizom in Nico, Roglič pa je bil najboljši leta 2019.

LOS ANGELES - Los Angeles Kings nadaljujejo z odličnimi predstavi v severnoameriški hokejski ligi. Kralji so davi v domači dvorani v mestu angelov premagali goste iz Kanade Montreal Canadiens s 3:2. Znova se je izkazal slovenski as. Kapetan kraljev Anže Kopitar je zadel v 49. minuti za vmesni izid 3:1. To je bil že 25. gol v tej sezoni lige NHL za Hrušičana.

DALLAS - Košarkarsko moštvo Dallas Mavericks je po dveh porazih znova vpisalo zmago v severnoameriški ligi NBA. Na krilih 42 točk slovenskega zvezdnika Luke Dončića in 40 Kyrieja Irvinga je zasedba iz Teksasa doma s 133:126 ugnala Philadelphia 76ers. Dončić je pri Dallasu, pri katerem sta le še Reggie Bullock s 15 in Chris Wood z 10 dosegla dvomestno število točk, igral 40 minut in v tem času iz igre metal 13-22, za tri točke 7-13, proste mete pa 9-11. Ob tem je imel še 12 podaj, štiri skoke, ukradeno žogo in pet izgubljenih. Dallas bo spet na delu v nedeljo ob 19. uri po slovenskem času, ko bo gostil Phoenix Suns.

lr/jz/am/lr
© STA, 2023