Pregled - šport, 2. 3. (četrtek)

Ljubljana, 2. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 2. marca.

PLANICA - Smučarske tekačice iz Norveške so svetovne prvakinje v štafeti 4 x 5 km. Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici so za zlato ugnale tekačice iz Nemčije (+20,5), ki so osvojile srebro. Bron je pripadel tekmovalkam iz Švedske (+28,7). Med 13 ekipami so nastopile tudi Slovenke z Evo Urevc, Anjo Mandeljc, Nežo Žerjav in Anito Klemenčič. Slovenija je bila po nastopu Urevc celo peta, na koncu pa je zasedla 11. mesto (+4:59,0).

PLANICA - Smučarji skakalci so na svetovnem prvenstvu v Planici opravili kvalifikacije na veliki skakalnici. Za Slovence so bile zelo uspešne, pričakovano so se vsi uvrstili na tekmo. Timi Zajc pa se je veselil zmage in to kar prepričljive. S skokom 136 metrov je za 5,4 točke premagal Poljaka Davida Kubackega (131,5 m). Tretje mesto je zasedel še en Poljak Kamil Stoch, četrto Norvežan Johann Andre Forfang, peto pa Japonec Ryoyu Kobayashi. Od Slovencev se je med deseterico uvrstil Domen Prevc, s skokom 131,5 je končal ravno na desetem mestu, Anže Lanišek je bil 13. (127 m), Žiga Jelar pa 21. (129 m).

LJUBLJANA - Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc, ki je po sredinem grdem padcu na treningu v Planici pristal v ljubljanskem Kliničnem centru na podrobnih preiskavah, je že v domači oskrbi. Kot so sporočili iz Smučarske zveze Slovenije, so 30-letnika odpustili iz bolnišnične oskrbe in bo kmalu doma. Danes se je Prevc že pred tem tudi sam oglasil preko Instagrama in objavil fotografijo skoka v zraku ter pripisal, kako se je začelo, nato pa ob fotografiji, kako ga v akiju nalagajo v helikopter, dodal, tako se je končalo. S hudomušnim pripisom: ne poskušajte tega sami doma.

TBILISI - Po številnih prekinitvah in prestavitvah zaradi slabega vremena so na SP v deskanju na snegu v Bakurianiju danes le izpeljali kvalifikacije akrobatskih skokov. V zadnjih slovenskih nastopih na prvenstvu sta Urška Pribošič in Naj Mekinc zasedla 13. oziroma 19. mesto, s tem pa tudi izpolnila cilj vodstva reprezentance. V finale se je sicer uvrstilo deset najboljših fantov in osem deklet.

NOVE MESTO - Norvežan Johannes Thingnes Bö je zmagovalec sprinterske preizkušnje svetovnega pokala za biatlonce v češkem kraju Nove Mesto. Na drugem mestu je s točno pol minutnim zaostankom končal njegov brat Tarjei Bö, tretji pa je bil še en Norvežan Vetle Sjastad Christiansen. Slovenci so bili daleč od najboljših, najvišje je bil na 37. mestu Toni Vidmar. Za las je brez točk ostal Alex Cisar (+2:48,8) na 41. mestu. Rok Tršan (+2:55,3) je s 45. mestom prišel do najboljše uvrstitve v tej sezoni, bil pa je tudi edini iz slovenskega tabora, ki je zadel vseh deset strelov. Miha Dovžan (+3:57,6) je bil tokrat na strelišču trikrat nenatančen in je tekmo sklenil na 74. mestu. Zaradi bolezni se na startu ni pojavil Jakov Fak.

ISTANBUL - Maruša Mišmaš Zrimšek (Mass) se je na 37. dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki, ki se je začelo v Istanbulu, zanesljivo po mestih uvrstila v petkov finale na 3000 m ob 18.18 po slovenskem času. Anita Horvat (Velenje) je v prvem krogu kvalifikacij teka na 800 m zmagala v skupini in se uvrstila v polfinale, ki bo v soboto ob 17.15. V kvalifikacijah skoka v višino je izpadla Lia Apostolovski (Mass), dosegla je 13. izid z 1,82, metra. Zadnji je slovenske nastope končal Jan Luxa (Mass) in po treh serijah kvalifikacije troskoka in z izidom sezone, 15,70 m, končal EP na 16. mestu. Na 800 m sta tekli tudi Veronika Sadek (AADS), ki je bila 17. z 2:04,78, in Jerneja Smonkar (Velenje), ki je zasedla 24. mesto z 2:06,96. Prvi med Slovenci na tem prvenstvu je tekel Jan Vukovič (Kladivar) na 800 m in zasedel 22. mesto z 1:49,90.

NOVA GORICA - Uveljavljeni italijanski nogometni strokovnjak slovenskega rodu Edoardo Reja je novi trener Gorice, trenutno zadnjeuvrščene ekipe v Prvi ligi Telemach, je na klubski spletni strani danes zapisala ekipa iz Nove Gorice. V svoji dolgoletni trenerski karieri je 77-letni Reja vodil številne italijanske klube v serie A, kot so Vicenza, Napoli, Lazio in Atalanta. V sezoni 2009/10 je bil prvi mož stroke Hajduka iz Splita, med letoma 2019 in 2022 pa selektor Albanije.

DOHA - Mlada slovenska telovadka Zala Trtnik je bila na svetovnem pokalu v Dohi blizu točk svetovnega pokala. Na drugi postojanki sezone je v kvalifikacijah parterja z 11,533 točke zasedla 14. mesto. Nastopila je tudi na gredi, kjer je z oceno 11,766 zasedla 20. mesto. Na 20. mestu je danes končal tudi Anže Hribar (12,200) na drogu. Slovenski tabor se tako iz Katarja vrača brez finala.

NEW YORK - Zasedba Milwaukee Bucks ostaja najbolj vroča ekipa v severnoameriški košarkarski ligi NBA. Milwaukee je prišel do 16. zaporedne zmage. Premagal je Orlando Magic s 139:117, z zmago je na vrhu vzhodne konference še vedno pol tekme pred Celtics, ki so z 41 točkami Jaysona Tatuma v Bostonu premagali Cleveland Cavaliers s 117:113. V Milwaukeeju je Giannis Antetokounmpo dosegel 31 točk za Bucks, ki so zadeli 26 trojk.

ad/ic/jz/nem/zza/am/lr/ic
© STA, 2023