Pregled - svet, 2. 3. (četrtek)

Ljubljana, 2. marca - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 2. marca.

ATENE - Število smrtnih žrtev torkove železniške nesreče pri mestu Larisa je naraslo na najmanj 57, več deset ljudi je poškodovanih. Tako kot že v sredo so znova potekali protesti pred sedežem upravitelja železnic, družbo Hellenic Train. Železničarji so v znak žalovanja in protesta zaradi zanemarjanja železnic stavkali, 59-letni postajni načelnik pa naj bi priznal odgovornost za nesrečo. Kostasa Karamanlisa je po odstopu na položaju ministra za promet nasledil Giorgos Gerapetritis.

NEW DELHI - Ameriški državni sekretar Antony Blinken in njegov ruski kolega Sergej Lavrov sta se ob robu zasedanja zunanjih ministrov skupine G20 na prvem pogovoru od začetka ruske invazije na Ukrajino pogovarjala nekaj manj kot deset minut. Blinken je ponovil zavezo ZDA, da bodo podpirali Kijev, dokler bo to potrebno. Indijski premier Narendra Modi je zunanje ministre G20 sicer pozval k premostitvi razlik glede Ukrajine, a ministrom se zaradi nestrinjanja Rusije in Kitajske ni uspelo dogovoriti o skupni izjavi.

MOSKVA/KIJEV - Rusija je Ukrajini očitala, da je njena sabotažna skupina prečkala mejo z Rusijo, vstopila v regijo Brjansk in začela streljati, pri čemer naj bi bil en človek ubit, desetletnik pa ranjen. Ruski predsednik Vladimir Putin je domneven napad označil za terorističen, Kijev pa trdi, da gre za namerno provokacijo. Na Twitterju je sicer zaokrožil videoposnetek domnevnih članov nacionalistične skupine Ruski prostovoljni korpus, ki so prevzeli odgovornost za napad.

BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz je v nagovoru v bundestagu Kitajsko pozval, naj si prizadeva za umik ruske vojske iz Ukrajine in ne pošilja orožja Rusiji. Ocenil je, da zaenkrat nič ne kaže na to, da bi bil ruski predsednik Vladimir Putin pripravljen na mirovne pogovore, in obljubil krepitev nemške oborožitvene industrije.

ZAPOROŽJE - V ruskem zračnem napadu na stanovanjsko stavbo v mestu Zaporožje na jugu Ukrajine so bili po navedbah lokalnih oblasti ubiti najmanj trije ljudje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obsodil napad, ob tem pa ocenil, da ima Ukrajina stanje na fronti pod nadzorom. Ukrajinske oblasti so odredile obvezno evakuacijo ranljivih prebivalcev iz mesta Kupjansk v regiji Harkov. V okolici Bahmuta pa so ruske sile medtem izvedle več novih napadov, ki pa so jih ukrajinske sile uspele odbiti.

BUDIMPEŠTA - Madžarski parlament o ratifikaciji pristopnih protokolov Finske in Švedske v zvezo Nato ne bo glasoval v torek, kot so sprva sporočili, ampak v tednu po 20. marcu, je odločil parlament. Pred glasovanjem bo namreč prihodnji teden obe nordijski državi obiskala madžarska parlamentarna delegacija, ki želi po navedbah vlade na pogovorih razjasniti določena vprašanja, ker da sta sta Finska in Švedska pogosto "neutemeljeno in nepravično" kritizirali Madžarsko.

ABUJA - Nigerijski predsedniški kandidat Peter Obi je ponovno podvomil v izid sobotnih predsedniških volitev in dejal, da bo rezultat izpodbijal na sodišču. Prepričan je, da je na volitvah zmagal in opozoril na številne napake pri štetju glasov. Na sobotnih predsedniških volitvah je slavil kandidat vladajoče stranke Kongres naprednih (APC) Bola Tinubu s 36 odstotki, tretji je bil Obi iz laburistične stranke s 25 odstotki glasov.

LIBREVILLE - Obdobje francoskega vmešavanja v Afriko je končano, je ob začetku turneje po štirih afriških državah v gabonski prestolnici izjavil francoski predsednik Emmanuel Macron. Ob tem je napovedal, da se bo prisotnost francoskih vojakov na celini v prihodnjih mesecih "občutno zmanjšala". Po Gabonu bo Macron odpotoval še v Angolo, Kongo in Demokratično republiko Kongo.

LONDON - Nekdanji britanski premier Boris Johnson je namignil, da verjetno ne bo podprl novega dogovora med Londonom in Brusljem o izvajanju severnoirskega protokola. Ob tem je še opozoril, da dogovor Britancem ne omogoča, da bi v svoji državi počeli to, kar si želijo. Po njegovih besedah je bistvo brexita v tem, da se stvari v Londonu počnejo drugače kot v Bruslju. Obljubil je, da se bo še naprej boril za svojo različico brexita.

LUXEMBOURG - Območje z evrom je februarja na letni ravni zabeležilo 8,5-odstotno inflacijo, potem ko so se cene življenjskih potrebščin januarja na letni ravni podražile za 8,6 odstotka, v prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Inflacijo so najbolj poganjale visoke cene hrane. Stopnja brezposelnosti je v območju evra in v EU decembra po sezonsko prilagojenih podatkih na mesečni ravni ostala stabilna pri 6,7 oz. 6,1 odstotka.

BERGAMO - Državno tožilstvo italijanskega mesta Bergamo je uvedlo preiskavo proti nekdanjemu italijanskemu premierju Giuseppeju Conteju in nekdanjemu ministru za zdravje Robertu Speranzi zaradi obtožb o malomarnosti in nesposobnosti pri obvladovanju prve faze pandemije covida-19 v Italiji spomladi leta 2020, so v sredo zvečer sporočili iz tožilstva.

HANOJ - Vietnamska narodna skupščina je za predsednika države izvolila Vo Van Thuonga, nekdanjega namestnika odbora za nadzor in preprečevanje korupcije. 52-letni Thuong je na zasedanju skupščine dejal, da je srečen in počaščen, ter obljubil popolno zvestobo vietnamski ustavi in odločen boj proti korupciji.

CAPE CANAVERAL - Raketa ameriškega podjetja SpaceX, ki je v lasti milijarderja Elona Muska, je v okviru misije Dragon Crew-6 s štiričlansko posadko poletela proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Prvotno je bila izstrelitev načrtovana za ponedeljek, vendar so jo morali le nekaj minut pred vzletom preklicati zaradi težav s sistemom za vžig.

PARIZ - Izpusti ogljikovega dioksida, povezani s proizvodnjo energije, so lani porasli za manj kot odstotek, a so bili vnovič rekordni. Rast je bila ob okrepitvi obnovljivih virov energije manjša od pričakovanj. Stroka je namreč ob energetski krizi in posledično večji rabi premoga predvidela slabše rezultate, navaja Mednarodna agencija za energijo (IEA).

SARAJEVO - Ustavno sodišče Bosne in Hercegovine je začasno zadržalo izvajanje zakona o državnem premoženju, ki ga je sprejel parlament Republike Srbske in s katerim je ta srbska entiteta želela prevzeti lastništvo nad nepremičninami, ki pripadajo državi. Zahtevo za oceno ustavnosti zakona bo obravnavalo v naslednjih mesecih.

KAIRO/MÜNCHEN - V Egiptu je skupina mednarodnih raziskovalcev v znameniti Keopsovi piramidi v Gizi odkrila novo sobano. Že pred leti so meritve nakazovale na skrit prostor. Obstoj presenetljivo velike sobane so sedaj potrdili z endoskopom, ki so ga vstavili skozi ozko režo med dvema kamnoma, je danes sporočila Tehniška univerza München (TUM). Ta domneva, da te sobane nihče ni videl že približno 4500 let.

spo/spo
© STA, 2023