Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 2. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

SOLUN - Zaradi železniške nesreče na severu Grčije, v kateri je po zadnjih podatkih umrlo 42 ljudi, so v Atenah, Solunu in mestu Larisa blizu prizorišča trčenja vlakov v sredo zvečer potekali protesti. Številni demonstranti so menili, da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo taka nesreča zgodila. Številne ljudi sicer še pogrešajo, zato reševalci nadaljujejo iskanje. Postajni načelnik, ki so ga aretirali zaradi nesreče, bo danes pričal pred sodiščem, grški železničarji pa v znak žalovanja in protesta zaradi zanemarjanja železnic danes stavkajo.

LUXEMBOURG - Območje z evrom je februarja na letni ravni zabeležilo 8,5-odstotno inflacijo, potem ko so se cene življenjskih potrebščin januarja na letni ravni podražile za 8,6 odstotka, v prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Inflacijo so najbolj poganjale visoke cene hrane. Stopnja brezposelnosti je v območju evra in v EU decembra po sezonsko prilagojenih podatkih na mesečni ravni ostala stabilna pri 6,7 oz. 6,1 odstotka. Na letni ravni je medtem v obeh območjih upadla za 0,2 odstotne točke.

NEW DELHI - Indijski premier Narendra Modi je v govoru ob začetku zasedanja zunanjih ministrov skupine največjih gospodarstev G20 v New Delhiju pozval k enotnosti in premostitvi razlik glede Ukrajine. Izpostavil je, da globalno upravljanje kriz, kot so podnebne spremembe, finančna kriza, pandemije, terorizem in vojne, v zadnjih letih ni bilo uspešno. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pozval Rusijo, naj obnovi dogovor o izvozu ukrajinskega žita, ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je očital Zahodu, da je to pobudo "brez sramu pokopal".

BERLIN - "Prizadevajte si za umik ruske vojske iz Ukrajine in ne pošiljajte orožja Rusiji," je Kitajsko v današnjem nagovoru v bundestagu pozval nemški kancler Olaf Scholz. Ocenil je, da zaenkrat nič ne kaže na to, da bi bil ruski predsednik Vladimir Putin pripravljen na mirovne pogovore, in obljubil krepitev nemške oborožitvene industrije, da bi Ukrajini lažje zagotovili potrebno strelivo in drugo vojaško opremo.

ZAPOROŽJE - V ruskem zračnem napadu na stanovanjsko stavbo v mestu Zaporožje na jugu Ukrajine so bili ponoči ubiti najmanj trije ljudje, šest pa jih je bilo ranjenih, so sporočile lokalne oblasti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obsodil napad in dejal, da Rusija izvaja teror nad prebivalci mest in vasi v zaledju fronte, ob tem pa ocenil, da ima Ukrajina stanje na fronti pod nadzorom.

TAIPEI - ZDA so Tajvanu odobrile prodajo streliva za vojaška letala F-16 v vrednosti 619 milijonov dolarjev, je v sredo sporočil Pentagon. S tem naj bi po trditvah ZDA okrepili sposobnost Tajvana, da zagotovi obrambo svojega zračnega prostora in varnost v regiji, medtem ko zaradi Tajvana ter sestrelitve domnevnega kitajskega balona nad zračnim prostorom ZDA prejšnji mesec naraščajo napetosti med Washingtonom in Pekingom.

JERUZALEM - Izrael bi moral porušiti palestinsko mesto Huvara na okupiranem Zahodnem bregu, je v sredo za časnik The Marker izjavil izraelski finančni minister Bezalel Smotrič. To mesto z okoli 7400 prebivalci je bilo tarča nedavnega maščevalnega pohoda izraelskih naseljencev, zadnjega v nizu incidentov med zaostrujočim se konfliktom na Bližnjem vzhodu. Njegove izjave so danes obsodili v ZDA.

BERGAMO - Državno tožilstvo italijanskega mesta Bergamo je uvedlo preiskavo proti nekdanjemu italijanskemu premierju Giuseppeju Conteju in nekdanjemu ministru za zdravje Robertu Speranzi zaradi obtožb o malomarnosti in nesposobnosti pri obvladovanju prve faze pandemije covida-19 v Italiji spomladi leta 2020. Na območju Bergama je covid med februarjem in aprilom 2020 zahteval 6000 življenj več od povprečja v prejšnjih letih.

ISTANBUL - Tri tedne po smrtonosnem potresu z magnitudo 7,8 so reševalci po poročanju lokalnih medijev iz ruševin porušene stavbe na jugu Turčije v sredo potegnili živega psa. Reševalci v mestu Antakya, prestolnici v potresu močno prizadete province Hatay, so nato psa Aleksa predali turškemu združenju za zaščito živali Haytap. Izpod ruševin so sicer od potresa v začetku februarja rešili številne domače živali.

BEOGRAD - Vrednost transakcij na nepremičninskem trgu v Srbiji je lani znašala 7,5 milijarde evrov, kar je za 22 odstotkov več kot v letu 2021. Cene nepremičnin v Srbiji so lani rasle že četrto leto zapored, najdražji kvadratni meter stanovanja pa je dosegel ceno 10.400 evrov.

VATIKAN - Papež Frančišek je odredil ukrepe za zmanjšanje stroškov na področju nepremičnin v Vatikanu. Kardinali, višji duhovniki in vodilni člani kurije - uprave Svetega sedeža, ne bodo mogli več brezplačno ali pod posebej ugodnimi pogoji najemati in uporabljati nepremičnin v lasti Svetega sedeža.

SAN DIEGO - Odbor za pogojne izpuste ameriške zvezne države Kalifornije je v sredo zavrnil prošnjo za pogojni izpust Sirhana Sirhana, atentatorja na nekdanjega predsedniškega kandidata v ZDA Roberta Kennedyja. Sirhan je brata bivšega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja ustrelil leta 1968.

lkr/vr/zc/mrn/mc/msc/tib/rp/rpe/akt/lkr
© STA, 2023