Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 1. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ATENE - V trčenju potniškega in tovornega vlaka blizu mesta Larisa V Grčiji je pozno v torek umrlo najmanj 36 ljudi, 66 jih je po zadnjih podatkih oblasti utrpelo poškodbe. Vzrok trčenja še ni znan. Po nesreči so aretirali železniškega uradnika, odgovornega za progo. Oblasti so razglasile tridnevno žalovanje, iz sveta se vrstijo izrazi sožalja.

ANKARA - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izključil možnost preložitve datuma volitev v Turčiji zaradi uničujočega potresa, ki je državo prizadel v začetku februarja. Dejal je, da bodo predsedniške in parlamentarne volitve potekale 14. maja, kot je načrtovano.

WASHINGTON - Pandemijo covida-19 je najverjetneje povzročila nesreča v laboratoriju v kitajskem Wuhanu, je v torek dejal direktor ameriške zvezne policije FBI Christopher Wray. S tem je pritrdil ugotovitvam ameriškega ministrstva za energijo, ki je v začetku tedna ocenilo, da se je pandemija verjetno začela z uhajanjem virusa iz kitajskega laboratorija.

LAGOS - Na sobotnih predsedniških volitvah v Nigeriji je zmagal kandidat vladajoče stranke Kongres naprednih (APC) Bola Tinubu. Kot je sporočila volilna komisija, je Tinubu prejel 36 odstotkov glasov, na drugem mestu je kandidat opozicijske Ljudske demokratske stranke (PDP) Atiku Abubakar z 29 odstotki glasov.

KIJEV - Pritisk na ukrajinske sile se povečuje, saj so boji za mesto Bahmut na vzhodni fronti vse bolj okrutni, Rusija pa vsak dan izgubi na stotine vojakov, je v nagovoru Ukrajincem v torek zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zavzel se je še, da bi vsi vpleteni v rusko invazijo v Ukrajini odgovarjali pred mednarodnim sodiščem.

BRUSELJ - Po tovrstni odločitvi Evropske komisije, Bele hiše in Kanade je v torek tudi Evropski parlament poslance in uradnike obvestil, da morajo do 20. marca s službenih naprav, kot so mobilni telefoni in tablični računalniki, odstraniti TikTok.

WASHINGTON - Na odboru za oborožene sile predstavniškega doma ameriškega kongresa so v torek opravili zaslišanje predstavnikov vlade predsednika Joeja Bidna o pomoči Ukrajini. Republikanci so se zavzeli za večji nadzor nad sredstvi, predstavnik Pentagona Colin Kahl pa je zagotovil, da nič ne kaže na zlorabo namenjene pomoči.

KOEBENHAVN - Danski parlament je v torek sprejel sporni zakon o ukinitvi državnega praznika z letom 2024, da bi v luči vojne v Ukrajini več sredstev namenili za obrambni proračun. Z ukinitvijo verskega praznika, ki ga praznujejo od 17. stoletja, bi po ocenah vlade letno prihranili okoli 430 milijonov evrov.

VARŠAVA - Poljski obrambni minister in podpredsednik vlade Mariusz Blaszczak je v torek podpisal pogodbo za nakup skoraj 1000 pehotnih bojnih vozil in približno 400 spremljevalnih vozil. Pehotna bojna vozila tipa borsuk, ki jih izdeluje poljski proizvajalec orožja Huta Stalowa Wola (HSW), naj bi nadomestila vozila BMP-1 iz sovjetskega obdobja, ki jih poljska vojska še vedno uporablja.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek za novo ministrico za delo predlagal Julie Su, dosedanjo namestnico ministra, ki že sedaj vodi ministrstvo kot vršilka dolžnosti. O njenem imenovanju mora odločati še senat, nakar bo predvidoma nasledila Martyja Walsha, ki se je z vrha ministrstva preselil v sindikat igralcev hokejske lige NHL.

NEW YORK - V ameriški zvezni državi Maryland se začenja konferenca Konservativnega odbora za politično akcijo (Cpac), eno vidnejših zborovanj ameriških konservativcev, na katerem pričakujejo bivšega predsednika Donalda Trumpa. Številni znani republikanski politiki pa so odpovedali udeležbo na konferenci, ki jo zaznamuje odmeven spolni škandal predsednika organizacije Matta Schlappa.

WASHINGTON - Slabo načrtovanje umika ameriške vojske iz Afganistana je po dolgih letih neustreznega nadzora prispevalo k hitremu propadu Zahodu naklonjene vlade, izhaja iz v torek predstavljenega poročila ameriškega urada posebnega inšpektorja za obnovo Afganistana. Izpostavlja slab nadzor nad orožjem, zaradi česar je talibanom padlo v roke za več kot sedem milijard dolarjev vojaške opreme.

ZAGREB - Na Hrvaškem so za tovorna vozila zaradi slabih vremenskih razmer znova zaprte ceste od Dalmacije, Reke in Istre proti notranjosti države ter v nasprotni smeri, je sporočil Hrvatski autoklub (Hak). Meteorologi napovedujejo, da bo orkanski veter na jugu države povzročal težave tudi danes, v četrtek pa se bo stanje umirilo.

LONDON - The Dark Side Of The Moon britanske rock skupine Pink Floyd, eden najbolj ikoničnih in vplivnih albumov vseh časov, obeležuje pol stoletja. Album je delno nastajal med nastopi v živo. Kot je ob obletnici zapisal ameriški časnik New York Times, album The Dark Side of the Moon tudi po 50 letih še vedno odmeva.

spo/spo
© STA, 2023