Pregled - Slovenija, 27. 2. (ponedeljek)

Ljubljana, 27. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 27. februarja.

LJUBLJANA - Svet Zpiza je vladi predlagal 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno enoodstotno za upokojene do vključno leta 2011. Za uskladitev bi moral zavod letos nameniti 206 milijonov evrov, leta 2024 pa približno 274 milijonov evrov. Izredna uskladitev bi veljala od 1. aprila.

LJUBLJANA - Ljubljanski mestni svet je s 24 glasovi za in 15 proti potrdili dodatek za delovno uspešnost direktorici ZD Ljubljana Antoniji Poplas Susič za leto 2021. Izplačilu dodatka je nasprotovala mestna opozicija. Pred sejo je stranka Glas za otroke in družine pred mestno hišo pripravila protest, na katerem so izrazili tudi nasprotovanje politiki župana Zorana Jankovića nasploh ter konkretno gradnji kanalizacijskega kanala C0. Nestrinjanje z izplačilom dodatka direktorici ZD Ljubljana so pred mestno hišo izrazili tudi člani Piratske stranke, ki so zbirali zgodbe o izkušnjah občanov z delovanjem ZD v Ljubljani.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev Save Turizma, ki je za torek napovedal opozorilno stavko delavcev v Hotelih Bernardin, nadaljuje pogajanja z vodstvom družbe, a preboja za zdaj ni bilo. Kot je za STA povedala sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije za Obalo Irena Jaklič Valenti, so možnosti za dogovor po njihovih ocenah minimalne. Ob napovedi stavke se je oglasil tudi gospodarski minister Matjaž Han. Zapisal je, da bodo turistična podjetja, če bodo hotela ohraniti obstoječe in privabiti nove ljudi, morala svoje zaposlene nujno nagraditi s spoštovanjem, primernimi delovnimi pogoji, socialno varnostjo in poštenim plačilom.

LJUBLJANA - Po petkovi potrditvi ptičje gripe v obratu za rejo perutnine v Zalogu pri Cerkljah na Gorenjskem veterinarji za zdaj niso odkrili novih primerov. Kot je v izjavi za medije povedal direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan, pregled v širšem pasu sicer še poteka. Gre za nekaj več kot tisoč kokoši, ki so jih že usmrtili in varno odstranili. Enako velja za vse druge proizvode na gospodarstvu in opremo, ki je prišla v stik z bolnimi živalmi.

LJUBLJANA - Za liter 95-oktanskega bencina bo treba od polnoči zunaj avtocestnega omrežja odšteti 1,359 evra, kar je 0,4 centa več kot v preteklih 14 dneh. Regulirana cena litra dizla bo medtem po vladni odločitvi za dvig trošarin v naslednjem dvotedenskem obdobju ostala nespremenjena pri 1,489 evra. Rahlo pocenilo pa se bo kurilno olje. Cena tega bo tako od polnoči 1,078 evra, kar je 0,5 centa manj kot v zadnjih dveh tednih. Nove regulirane cene bodo veljale do vključno 13. marca.

ŽENEVA - Slovenija se bo vedno zavzemala za spoštovanje mednarodnega prava, človekovih pravic, multilateralizem in solidarnost, je na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon. Na dogodku o pravici do zdravega, čistega in trajnostnega okolja, ki ga je soorganizirala Slovenija, je izpostavila, da je treba poskrbeti, da priznanje univerzalne pravice do zdravega, čistega in trajnostnega okolja ne postane mrtva črka na papirju. Sodelovala je tudi na donatorski konferenci za Jemen, kjer je napovedala, da bo Slovenija tej državi v obdobju 2023-2025 namenila 300.000 evrov humanitarne pomoči.

LJUBLJANA - Upravni odbor ZZZS je potrdil predlog letnega poročila za lani in obravnaval vsebinsko poslovno poročilo ZZZS o izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja. Največji izzivi v zdravstvu so bili tudi lani povezani z dostopnostjo do izbranega družinskega zdravnika in obvladovanjem čakalnih dob, kaže poročilo.

MARIBOR - UKC Maribor je lansko leto sklenil s presežkom odhodkov nad prihodki v višini 2,6 milijona evrov, kar predstavlja 0,86 odstotka celotnih prihodkov. Po besedah direktorja Antona Crnjaca je to glede na okoliščine dober rezultat. Za letošnje leto napoveduje uravnotežen rezultat.

LJUBLJANA - Odbor DZ za kulturo se je na seji seznanil z (ne)uporabo slovenskega jezika pri nekaterih ponudnikih pretočnih storitev in operacijskih sistemih pametnih telefonov ali avtomobilov, ki so na voljo v Sloveniji. Pod okriljem ministrstva za kulturo nastaja novela zakona o javni rabi slovenščine, ki bo dana v razpravo v predvidoma nekaj tednih.

CELJE - S predstavo Nikoli ni prepozno v produkciji Krekerja in SiTi teatra BTC so se v celjskem gledališču začeli 31. Dnevi komedije. Letošnji festival prinaša po izboru selektorice Alje Predan osem komedijskih uprizoritev pretekle sezone, ki se bodo potegovale za žlahtne komedijske nagrade.

KIJEV - Koncert skupine Laibach v ukrajinski prestolnici Kijev, ki je bil napovedan za 31. marca, je odpovedan. Skupina je za STA potrdila, da je organizator koncert odpovedal v nedeljo, ker je napoved v Ukrajini sprožila preveč polemik in kontroverznih reakcij.

LJUBLJANA - Prejšnji teden so potrdili 1989 okužb z novim koronavirusom, kar je 354 več kot teden pred tem. Zdravljenje zaradi covida-19 je na navadnih oddelkih bolnišnic v povprečju potrebovalo 16 bolnikov oz. en več kot teden pred tem, na intenzivnih oddelkih pa štirje bolniki, kar je eden manj kot teden pred tem.

LJUBLJANA - Policija je končala štiri mesece trajajočo obsežno kriminalistično preiskavo spolnih zlorab mladoletnic in tožilstvu ovadila trenerja jahanja v enem od ljubljanskih konjeniških klubov, je poročal časnik Dnevnik. Po poročanju Večera pa so pred slabim tednom policisti odvzeli prostost tudi 48-letnemu moškemu, ki ga utemeljeno sumijo, da je več kot leto dni spolno zlorabljal lastnega otroka.

JESENICE/LJUBLJANA - Višje sodišče v Ljubljani je nekdanje vodstvo Splošne bolnišnice Jesenice oprostilo očitanih kaznivih dejanj v zvezi z domnevno spornim poslom z družbo ISS Facility Services. Kot je za STA povedal nekdanji direktor bolnišnice Igor Horvat, mu je s pravnomočno oprostilno sodbo po devetih letih agonije z ramen padlo veliko breme. Sporno delovanje je Horvatu in tedanji pomočnici za področje zdravstvene nege Zdenki Kramar očital svet zavoda, ki je na tej podlagi Horvata leta 2014 tudi razrešil z mesta direktorja. Oba sta bila v letih 2018 in 2019 oproščena krivde v okviru odškodninske tožbe bolnišnice zoper njiju.

tz/tz
© STA, 2023