Pregled - šport, 27. 2. (ponedeljek)

Ljubljana, 27. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 27. februarja.

KOPER - Slovenska košarkarska reprezentanca bo ne glede na dva poraza v zaključnem februarskem ciklusu kvalifikacij avgusta letos nastopila na 19. svetovnem prvenstvu v Aziji. Danes je morala v Kopru priznati premoč Izraelu, ki je slavil s 87:79 (22:16, 42:38, 55:63). Slovenija je zasedla tretje mesto v skupini s sedmimi zmagami in petimi porazi. Kot ena od dvanajstih evropskih reprezentanc bo nastopila na turnirju 32 najboljših ekip na svetu, ki ga bodo od 25. avgusta do 10. septembra gostile Japonska, Filipini in Indonezija.

PLANICA - Večina športnikov na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici je ponedeljek izkoristila za regeneracijo in počitek. Izjema so smučarji tekači, ki so opravili treninge pred klasikama na 10 km za ženske in 15 km za moške v prosti tehniki. Slovenija bo na torkovi ženski tekmi na 10 km zastopana s četverico Anja Mandeljc, Neža Žerjav, Eva Urevc, Anita Klemenčič.

TBILISI - Slovenska deskarka prostega sloga Urška Pribošič je izpadla v kvalifikacijah snežnega parka na svetovnem prvenstvu v gruzijskem Bakurianiju. Z oceno 29,75 je zasedla 25. mesto oziroma prehitela štiri tekmovalke. V kvalifikacijah je najvišjo oceno prejela branilka zadnjih dveh naslovov Novozelandka Zoi Sadowski Synnott s 87,08 točke.

PARIZ - Krovna nogometna zveza Fifa je danes v Parizu podelila nagrade najboljšim za leto 2022. Za najboljša nogometaša lanskega leta so razglasili Španko Alexio Putellas in Argentinca Lionela Messija. Trenerja leta pa sta postala Nizozemka Sarina Wiegman in Argentinec Lionel Scaloni.

BUENOS AIRES - Argentinska nogometna zveza (Afa) je danes potrdila, da bo Lionel Scaloni elitno izbrano vrsto vodil do leta 2026. Argentina je lani v Katarju pod vodstvom 44-letnega Scalonija osvojila tretji naslov svetovnega prvaka po zaključnih turnirjih v Argentini 1978 in Mehiki 1986.

SEUL - Nemški strokovnjak Jürgen Klinsmann je prevzel vodenje južnokorejske nogometne reprezentance, poroča nemška tiskovna agencija dpa. To je potrdila Južnokorejska nogometna zveza, ki je na spletni strani zapisala, da je Nemec podpisal pogodbo do konca leta 2026. Zdaj 58-letni Klinsmann je svetovno prvenstvo osvojil kot igralec leta 1990 v Italiji, kot trener pa je Nemčijo popeljal do tretjega mesta na domačem mundialu leta 2006.

LJUBLJANA - Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je začel 378. teden na vrhu lestvice ATP, s čimer je uradno presegel absolutni rekord Nemke Steffi Graf. Triinpetdesetletna zmagovalka 22 grand slamov je bila na čelu lestvice WTA v različnih obdobjih med avgustom 1987 in marcem 1997. Najboljši Slovenec na lestvici ostaja tekmovalno upokojeni Aljaž Bedene, ki je 347. Sicer pa je najvišje od aktivnih igralcev Bor Artnak na 674. mestu.

LJUBLJANA - Poljakinja Iga Swiatek še naprej ostaja na vrhu teniške lestvice WTA. S skoraj 4500 točkami zaostanka ji sledi Belorusinja Arina Sabalenka, zmagovalka odprtega prvenstva Avstralije. Najvišje od Slovenk je vnovič Tamara Zidanšek, ki je 115. igralka sveta. Najboljši Slovenki sta ta teden zamenjali naziv najboljše na lestvici WTA. Kaja Juvan je izgubila točke z lanskega turnirja v Dohi in s 114. padla na 132. mesto.

MERIDA - Italijanska teniška igralka Camila Giorgi je zmagovalka turnirja serije WTA 250 z nagradnim skladom 242.670 evrov v mehiški Meridi. Ponoči je 31-letnica v finalu ugnala Švedinjo Rebecco Peterson s 7:6 (3), 1:6 in 6:2. Za Giorgi je to prvi naslov na najvišji ravni po letu 2021, ko je takrat slavila na odprtem prvenstvu Kanade. Skupno je na turnirjih WTA zanjo to četrta zmaga, šestkrat pa je izgubila v finalu.

DALLAS - Košarkarji Dallas Mavericks so v severnoameriški ligi NBA zabeležili 30. poraz v sezoni, potem ko so proti Los Angeles Lakers zapravili 27 točk naskoka. Jezerniki so slavili s 111:108, slovenski as Luka Dončić pa je za Dallas dosegel 26 točk. Damian Lillard je ob zmagi svojih Portland Trail Blazers proti Houstonu s 131:114 dosegel kar 71 točk.

NEW YORK - Slovenski hokejski as Anže Kopitar je po sinočnjem porazu njegove ekipe Kings v tekmi lige NHL proti Rangers v New Yorku z 2:5 slovenskim dopisnikom povedal, da ima pred sabo še kar nekaj tekem in ne razmišlja o svojem veteranskem statusu, ampak o naslednji tekmi v noči s torka na sredo proti Winnipegu v Kanadi ter boju za končnico.

ad/zzb/tb/jz/ag/alz/nem/rp/ad
© STA, 2023