Pregled - šport, 26. 2. (nedelja)

Ljubljana, 26. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 26. februarja.

PLANICA - Slovenska reprezentanca v postavi Ema Klinec, Nika Križnar, Timi Zajc in Anže Lanišek je na mešani ekipni tekmi v smučarskih skokih osvojila prvo medaljo na domačem svetovnem prvenstvu v Planici. Na srednji skakalnici je osvojila bronasto odličje. Zlato je pripadlo Nemcem, srebro pa Norvežanom. To je bila prva medalja Slovenije na mešanih ekipnih tekmah na SP, skupaj pa 11. v skakalnem delu SP v nordijskem smučanju.

MONTREAUX - Darko Jorgić je še enkrat več potrdil, da sodi v sam vrh evropskega in tudi svetovnega namiznega tenisa. V svojem tretjem finalu turnirja Top 16 v švicarskem Montreuxu je še drugič zapovrstjo zmagal, potem ko je bil v zaključnem obračunu s boljši od Nemca Dang Quija. Pred tem je deveti na svetovni lestvici in drugi nosilec v polfinalu s 4:2 premagal večkratnega zmagovalca tega turnirja in evropskega prvaka Dimitrija Ovčarova. Jorgić je lani v finalu ugnal Šveda Trulsa Möregardha, leta 2020 pa je izgubil proti Nemcu Timu Bollu.

CRANS-MONTANA - Italijanka Sofia Goggia je zmagovalka smuka za svetovni pokal v Crans Montani v Švici. Drugo mesto je za dvojno italijansko zmago pripadlo Federici Brignone. Ob boljši vidljivosti je na tretje mesto s številko 26 skočila Francozinja Laura Gauche. Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je smuk končala na devetem mestu. Od tretjega mesta jo je ločilo 32 stotink sekunde. Štuhec v smukaškem seštevku na drugem mestu za Goggio zaostaja 179 točk. Do konca sezone sta le še dva smuka.

SACRAMENTO - Mladi Norvežan Alexander Steen Olsen se je na slalomu v ameriškem Palisades Tahoeju veselil svoj premierne zmage v svetovnem pokalu. Z odlično drugo vožnjo, po kateri se je povzpel za 11 mest, je za pet stotink sekunde premagal rojaka Timona Haugena, tretje mesto pa sta si razdelila Bolgar Albert Popov in Francoz Clement Noel. Edini slovenski predstavnik Žan Kranjec, ki je startal s številko 31, je že v prvi vožnji storil napako in ostal brez uvrstitve.

PLANICA - Švedska dvojica v postavi Jonna Sundling in Emma Ribom je zmagovalka ekipnega sprinta smučarskih tekačic na svetovnem prvenstvu v Planici. Drugo mesto je pripadlo Norvežankama, tretje pa Američankama. Slovenki Anja Mandeljc in Eva Urevc sta bili na koncu osmi.

PLANICA - Norveška dvojica Pal Golberg in Johannes Hösflot Klaebo sta zmagovalca ekipnega sprinta smučarskih tekačev na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici. Srebro sta osvojila Italijana, bron pa Francoza. Slovenca Vili Črv in Miha Šimenc sta zasedla 14. mesto.

PLANICA - Norveška je pričakovano osvojila naslov svetovnih prvakov na sploh prvi mešani štafetni tekmi v nordijski kombinaciji na svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju. V Planici je srebro pripadlo Nemčiji, bron pa Avstriji. Slovenska četverica Gašper Brecl, Ema Volavšek, Silva Verbič in Matic Garbajs je zasedla zadnje, osmo mesto.

MARIBOR/NOVA GORICA - Nogometaši Maribora so v 24. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:0, nogometaši Gorice pa so izgubili proti Domžalam z 0:2 (0:1).

BOLZANO - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi zadnjega, 52. kroga rednega dela lige ICEHL na gostovanju izgubili z italijanskim Pustertalom z 2:7 (0:1, 1:4, 1:2). Doživeli so še skupno 35. poraz in končali na predzadnjem 12. mestu. Že pred zadnjim krogom je bila znana šesterica, ki ima končnico že zagotovljeno. To so po vrsti na lestvici Bolzano, Salzburg, Innsbruck, VSV, KAC in Vienna Capitals. Linz, Fehervar, Asiago in Graz99ers se bodo v dodatnih kvalifikacijah borili za še zadnji dve vstopnici za končnico.

DOMŽALE - Najboljši slovenski atlet Kristjan Čeh je na zimskem državnem prvenstvu v metih v Domžalah začel novo sezono, v kateri bo branil naslov svetovnega prvaka in skušal nadaljevati niz neporaženosti v diamantni ligi. V zahtevnih pogojih je zgolj dvakrat vrgel čez 60 metrov. Današnji izid 62,87 pa je peti najboljši dosežek na svetu v 2023. Zimsko državno prvenstvo v metih je bilo kvalifikacijsko sito za evropski pokal v metih na Portugalskem 11. in 12. marca. Tam bodo poleg Čeha Slovenijo zastopali še Jan Emberšič in Jakob Urbanč v metu kladiva, Anže Durjava v metu kopja ter Blaž Zupančič v metu krogle.

KUURNE - Slovenski kolesarski as Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je na enodnevni belgijski klasiki Kuurne - Bruselj - Kuurne (193,1 km) zasedel tretje mesto. Zmagal je domačin Tiesj Benoot pred moštvenim kolegom in rojakom Nathanom Van Hooydonckom (Jumbo-Visma). Dobro je naloge pomočnika za nizozemsko ekipo opravljal tudi Jan Tratnik, ki je na koncu zasedel 34. mesto z zaostankom 52 sekund za moštvenim kolegom Benootom.

LJUBLJANA - Najboljša slovenska taekwondoista Ivan Trajković in Patrik Divković sta se na odprtem prvenstvu Slovenije v Ljubljani uvrstila na zmagovalni oder. Trajković je bil v kategoriji nad 87 kg srebrn, Divković v kategoriji do 87 kg bronast. Izkušenega olimpijca Trajkovića je šele v velikem finalu ustavil hrvaški dobitnik kolajne z zadnjega EP Paško Božić. Pred tem je imel Trajković srečo z žrebom in brez boja napredoval v četrtfinale. Od Divkovića je bil v polfinalu boljši aktualni evropski prvak in kasnejši zmagovalec Hrvat Ivan Šapina.

DUBAJ - Belgijski kolesarski zvezdnik Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) je zmagovalec večdnevne dirke po Združenih arabskih emiratih. Zadnjo, gorsko etapo od Al Aina do vrha na Džebel Hafitu (153 km) je sicer dobil Britanec Adam Yates (UAE Team Emirates) pred Evenepoelom in Francozom Geoffreyjem Bouchardom (AG2R Citroen). Oba Slovenca, Luka Mezgec (Jayco-AlUla) in Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) v etapi z gorskim ciljem nista imela možnosti za vidnejši izid, zaostala sta 17 minut, v skupnem seštevku pa zasedla 95. oz. 104. mesto.

LONDON - Nogometaši Manchester Uniteda so zmagovalci angleškega ligaškega pokala. V finalu so v Londonu na Wembleyju z 2:0 premagali Newcastle. Oba gola so dosegli v prvem polčasu, najprej je v 33. minuti z glavo mrežo zatresel Brazilec Casemiro, nato so tekmeci zabili še avtogol, v 39. minuti je bil nesrečnež Sven Botman, ki ga je žoga zadela po strelu Marcusa Rashforda. Za Manchester United je to šesti naslov v tem tekmovanju, Newcastle pa je bil tudi drugič neuspešen in ostaja brez naslova.

MEMPHIS - Košarkarji Denver Nuggets so doživeli šele 19. poraz v tej sezoni severnoameriške lige NBA po bledi predstavi na gostovanju v Memphisu, ki je bil boljši s kar 112:94. Slovenec Vlatko Čančar je bil v začetni postavi Denverja, a prispeval zgolj dve točki. V vodstvu vzhodne konference in celotne lige medtem ostaja Boston, ki je v pretekli noči prišel do 44. zmage v sezoni. Na gostovanju v Philadelphii je s trojko Jaysona Tatuma v zadnji sekundi zmagal s 110:107.

alz/ag/tb/ic/nem/lr/zzb/gj/am/lr
© STA, 2023