Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 25. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Države članice EU so ob prvi obletnici začetka ruske agresije na Ukrajino v petek dosegle dogovor o desetem svežnju sankcij proti Rusiji, je na Twitterju sporočilo švedsko predsedstvo Svetu EU. Med drugim vključuje strožje omejitve za izvoz blaga, ki ga je mogoče uporabiti tako v civilne kot vojaške namene, in tehnologije.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v odzivu na kitajski mirovni načrt za Ukrajino v petkovem intervjuju za ABC News dejal, da je zamisel Kitajske, da bi se pogajala o izidu vojne, ki je za Ukrajino popolnoma nepravična, nerazumna, češ da mu "ruski predsednik Vladimir Putin ploska". Dejal je tudi, da trenutno ni dokazov, da bi Peking nameraval Rusiji dobavljati orožje.

TORONTO - Kanadski premier Justin Trudeau je v petek naznanil, da Kanada sankcije uvedla še proti 192 ruskim posameznikom in podjetjem, obenem pa bo Ukrajini poleg prvotno namenjenih štirih poslala še enkrat toliko dodatnih tankov leopard. Na novinarski konferenci na obletnico začetka ruske agresije je izpostavil, da Kanada solidarno stoji ob Ukrajini od začetka konflikta in bo to počela še naprej.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v petek v intervjuju za televizijo ABC News dejal, da se namerava potegovati za drugi predsedniški mandat, a tudi nakazal, da bi kandidaturo lahko napovedal šele čez nekaj časa. Vprašanja o svoji starosti je označil za legitimna - v primeru vnovične izvolitve bi bil star 82 let - a dodal, da to ni dejavnik pri njegovem odločanju o kandidaturi.

ABUJA - V Nigeriji potekajo volitve, na katerih več kot 93 milijona volivcev izbira novega predsednika. Ta se bo med drugim moral spopasti z naraščajočo revščino, inflacijo in nasiljem v državi. Poleg predsednika volijo tudi vseh 109 članov senata in 360 članov predstavniškega doma. Prve izide je pričakovati čez dva do tri dni.

LOS ANGELES - Južne dele ameriške zvezne države Kalifornija je v petek v okviru prvega snežnega neurja v več desetletjih zajelo močno sneženje. Zaradi snega in ledu je bilo več glavnih prometnic neprevoznih in zato zaprtih. V drugih predelih države se zaradi obilnega dežja bojijo poplav.

PODGORICA - Črnogorski predsednik Milo Đukanović se bo na volitvah 19. marca znova potegoval za petletni predsedniški mandat. Njegova opozicijska Demokratska stranka socialistov (DPS) ga je v petek tik pred iztekom roka za vložitev kandidatur v nedeljo soglasno potrdila za kandidata.

GAZIENTEP/ALEP - Po zadnjih podatkih iz obeh držav je število žrtev potresov in številnih popotresnih sunkov, ki so v začetku meseca stresli jug Turčije in severozahod Sirije, v petek preseglo 50.000. Glede na podatke turškega urada za obvladovanje naravnih nesreč (Afad) je potres samo v Turčiji zahteval 44.218 življenj. V sosednji Siriji je po uradnih podatkih umrlo 5.900 ljudi.

PARIZ - Na podelitvi francoskih filmskih nagrad cezar je v petek zvečer slavil film Dvanajstega ponoči Dominika Molla. Film v Nemčiji rojenega francoskega režiserja je poleg cezarja za najboljši film prejel tudi cezarja za prirejeni scenarij, Moll pa je bil nagrajen za režijo.

DUNAJ - Po treh letih se je v petek zvečer na Dunaju znova odvil t. i. akademski ples v organizaciji avstrijskih svobodnjakov (FPÖ). Tudi letos so se ga udeležili števili visoki predstavniki stranke. Tradicionalnega protesta ob robu dogodka, ki ga kritiki označujejo za srečanje skrajnih desničarjev, se je udeležilo okrog 2500 ljudi in je minil mirno.

spo/spo
© STA, 2023