Pregled - šport, 22. 2. (sreda)

Ljubljana, 22. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 22. februarja.

PLANICA - Slovenska reprezentanca je brez težav prestala kvalifikacije za nastop smučarskih skakalk na prvi posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici. Ta bo na srednji skakalnici na sporedu jutri ob 17. uri. Vseh pet varovank glavnega trenerja Zorana Zupančiča se je namreč uvrstilo na tekmo na srednji skakalnici, najboljša pa je bila Nika Križnar na osmem mestu. Aktualna svetovna prvakinja Ema Klinec je bila tik za njo. Maja Vtič je na koncu zasedla 13. mesto, Nika Prevc je bila 25., Katra Komar pa 28. Kvalifikacije je dobila Norvežanka Anna Odine Ström.

PLANICA - Slovenska smučarska tekačica Lucija Medja je osvojila drugo mesto v današnjih ženskih kvalifikacijah v smučarskem teku na petkilometrski razdalji v prosti tehniki. To je bil po treningih prvi tekmovalni nastop na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici, kjer se bodo za odličja prvič merili v četrtek. Pred osemnajstletno Medja, ki doslej ni nastopila v svetovnem pokalu, je bila s prednostjo sedmih sekund le 47-letna Brazilka Jaqueline Mourao. V kvalifikacijah so nastopile tekmovalke, ki nimajo dovolj točk, da bi se lahko neposredno udeležile tekme.

LJUBLJANA - Nogometaši Leipziga so na prvi tekmi osmine finala lige prvakov proti Manchester Cityju igrali 1:1. Milanski Inter pa je proti Portu slavil z 1:0. Slovenca Kevin Kampl in Samir Handanović nista igrala za Nemce oziroma Italijane. V torek je branilec naslova, madridski Real, v gosteh premagal Liverpool s 5:2, v gosteh pa je bil uspešen tudi Napoli, ki je v Frankfurtu slavil proti Eintrachtu z 2:0. Prejšnji teden so nogometaši Borussie Dortmund z 1:0 premagali Chelsea, Benfica v gosteh Club Brugge z 2:0, Paris Saint Germain je izgubil proti Bayernu iz Münchna z 0:1, Milan pa je z 1:0 premagal Tottenham. Povratne tekme bodo 7., 8., 14. in 15. marca.

TBILISI - Tim Mastnak in Gloria Kotnik sta tekmovanje v mešanih dvojicah v paralelnem slalomu na svetovnem prvenstvu v deskanju na snegu v Bakurianiju v Gruziji končala v osmini finala. Boljša od Slovencev sta bila tekmovalca prve švicarske ekipe Dario Caviezel in Julie Zogg. Slovenska deskarja sta v predtekmovanju premagala ekipo Južne Koreje, za katero sta nastopila Jang Seo Hee in Kim Sangkyum.

KIEL - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v tekmi 13. kroga lige prvakov na gostovanju izgubili z nemškim Kielom s 27:39. Celjski rokometaši so tako v skupini B v najelitnejšem evropskem tekmovanju zabeležili deseti poraz in s šestimi točkami ostajajo na sedmem mestu. Celjani tako ne morejo več ujeti šestega mesta, ki še vodi v osmino finala. Tja se je po današnji zmagi nad Elverumom uvrstil Aalborg, Szeged pa ima kljub tekmi manj štiri točke več od Celja. V zadnjem krogu skupinskega dela bodo Celjani 1. marca gostili danski Aalborg.

DUBAJ - Kolumbijec Einer Augusto Rubio je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Združenih arabskih emiratih. Po 185 km trase od Fudžajre do vrha na Džebel Džajsu je ciljno črto od danes 25-letni Kolumbijec prečkal 14 sekund pred novim vodilnim v skupnem seštevku, Belgijcem Remcom Evenepoelom. Obeh slovenskih sprinterjev Luke Mezgeca in Matevža Govekarja danes ni bilo v ospredju.

LJUBLJANA/CELJE - Nogometaši Olimpije so v 23. krogu Prve lige Telemach premagali Gorico s 4:3 (2:1). Nogometaši Celja pa so premagali Bravo z 2:1 (1:1).

MARIBOR - Odbojkarji ACH Volleyja so na prvi tekmi polfinala srednjeevropske lige v gosteh premagali Merkur Maribor s 3:1 (20, -21, 15, 20). Povratna tekma bo v sredo, 1. marca v Ljubljani.

LJUBLJANA - V finalu slovenskega odbojkarskega pokala za ženske, ki bo 11. marca v Velenju, se bosta merili najboljši slovenski ekipi, Calcit Volley in Nova KBM Branik. Kamničanke so danes na povratni tekmi še drugič s 3:0 premagale GEN-I Volley, Mariborčanke pa so imele v torek nekoliko težje delo, Sip Šempeter so na povratni tekmi premagale s 3:2.

ST. PAUL - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški ligi NHL doživeli poraz v gosteh v St. Paulu pri Minnesota Wild z 1:2. Edini gol na tekmi za kralje je prispeval slovenski as Anže Kopitar. Hrušičan je zabil v polno v tretji tretjini, 21 sekund pred koncem tekme.

nem/ic/lr/alz/ag/jz/am/tb/lr
© STA, 2023