Pregled - Slovenija, 22. 2. (sreda)

Ljubljana, 22. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 22. februarja.

BRDO PRI KRANJU/LJUBLJANA - Premier Robert Golob in njegov luksemburški kolega Xavier Bettel sta na Brdu pri Kranju poudarila, da glede migracij zagovarjata iskanje skupnih rešitev na ravni celotne EU in ne podpirata rešitev, ki vključujejo gradnjo zidov in bi iz Evrope naredile "trdnjavo". Ob tem sta izpostavila tudi krepitev sodelovanja med državama. Luksemburškega premierja je v Ljubljani sprejela tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, nato pa je imel še pogovore s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, v osprefju katerih je bilo gospodarsko sodelovanje.

LJUBLJANA - Ukrajinci po vsem trpljenju ne morejo pristati na pozive k miru za vsako ceno, je dejal ukrajinski veleposlanik v Ljubljani Andrij Taran. Poudaril je, da je njegova država Sloveniji hvaležna za vso dosedanjo pomoč, tako vojaško kot humanitarno, in nanjo računa v prihodnje. V pogovoru s slovenskimi novinarji tik pred prvo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino je opozoril, da Rusija na celotno območje nekdanje Sovjetske zveze gleda kot na svoje ozemlje in ne priznava ukrajinske neodvisnosti, a Ukrajinci na to ne pristajajo.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev v zdravstveni negi je na protestnem shodu v Ljubljani zahteval odpravo plačnih krivic. V nagovorih pred vladnim poslopjem je bilo slišati, da brez medicinskih sester ni zdravstva in da brez njih tudi napovedane plačne reforme ne bo. Opozorili so tudi, da se za poklice v zdravstveni negi odloča vse manj mladih. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pred shodom dejal, da bodo na pogajanjih o plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo naslovili tudi plačna nesorazmerja, zaradi katerih so se zbrale medicinske sestre.

LJUBLJANA - DZ je opravil prvo obravnavo predlogov sprememb zakona o osnovni šoli in novele zakona o šolski prehrani, ki ju je v zakonodajni postopek vložilo 5000 državljanov, v njihovem imenu pa Inštitut 8. marec. S predlogoma želijo zagotoviti brezplačno kosilo za vse učence. Nasprotovanja predlogu ni izrecno napovedala nobena poslanska skupina. Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Darjo namen predlagatelja načeloma podpirajo, a je minister Darjo Felda opozoril, da je treba spremembe vpeljevati postopoma.

LJUBLJANA - DZ je odredil parlamentarno preiskavo, ki bo ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vplivanja na delo policije in drugih avtonomnih državnih organov. Zahtevo za njeno odreditev so vložili v Svobodi, zajela pa bo obdobje od nastopa prejšnje vlade do danes.

LJUBLJANA - Ljubljanski kriminalisti so zaključili kriminalistično preiskavo eksplozije in posledično požara v kočevskem Melaminu maja lani. Ovadili so štiri fizične in eno pravno osebo zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti. V Melaminu od policije pričakujejo uradne informacije o preiskavi.

LJUBLJANA - V uradnem listu so bila objavljena imena šestih novih članov novega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS). V svet so imenovani novinar Igor Prassel, gledališki in radijski režiser Aleš Novak, filozof Tadej Troha, nekdanji kajakaš Andraž Vehovar, nekdanja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Ilinka Todorovski, direktorico okoljske nevladne organizacije Umanotera Gajo Brecelj. Skupaj je tako imenovanih devet članov in je po določbah novele zakona o RTVS konstituiran, a zaradi odločbe ustavnega sodišča še ne bo smel začeti delovati.

LJUBLJANA - Vlada ter sindikati zdravstva in socialnega varstva so nadaljevali pogajanja o oblikovanju plačnega stebra. Iz izjav po srečanju gre razbrati, da konkretnega premika danes še ni bilo, so se pa dogovorili, da sindikati do naslednjič pripravijo odgovor. Minister Danijel Bešič Loredan še vedno meni, da je steber možno oblikovati do aprila.

LJUBLJANA - Visokošolski sindikat vladno ponudbo za odpravo plačnih nesorazmerij med izobraževanjem in zdravstvom ocenjuje kot žaljivo, saj "ruši vrednotenje hierarhije znanja". Pričakuje, da se bodo nadaljevala pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma. Če dogovora ne bo, pa so pripravljeni uporabiti vsa sredstva sindikalnega boja.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije je skupaj z ministrstvom za zdravje napovedala izvedbo analize, v kateri bo pregledala dobavitelje 26 javnim zdravstvenim zavodom na sekundarni ravni. Na ministrstvu za zdravje napovedujejo, da bodo na podlagi opravljene analize največja korupcijska tveganja naslovili s sistemskimi spremembami.

LJUBLJANA - Sodni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je Žarku Gorenjcu za umor žene iz nizkotnih nagibov izrekel zaporno kazen v višini 23 let. Kot je pojasnil predsednik senata Bernard Tajnšek, si je Gorenjc ženo lastil kot objekt in jo nadzoroval tudi z omejevanjem stikov z družino in prijatelji. Pritožbo na odločitev sodišča sta napovedali obe strani.

BRDO PRI KRANJU - Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo in Skupnostjo občin Slovenije pripravilo peto srečanje z župani. To je potekalo v luči začetka izvajanja ukrepov nove strategije slovenskega turizma, namenjeno pa je bilo zlasti krepitvi razprave in sodelovanja.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev Save Turizma je za torek napovedal opozorilno stavko delavcev v Hotelih Bernardin, s katero želijo med drugim preprečiti prenos sobaric na zunanje izvajalce ter od uprave družbe doseči uskladitev plač z inflacijo in sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi. K podpori pozivajo tudi druge zaposlene v Savi Turizmu.

LJUBLJANA - Razpoloženje v gospodarstvu se je februarja poslabšalo. Kazalnik gospodarske klime je bil glede na januar nižji za 0,2 odstotne točke, glede na februar lani pa za 7,7 odstotne točke. V obeh primerjavah se je po podatkih statističnega urada najbolj poslabšal v predelovalnih dejavnostih.

BRUSELJ/LJUBLJANA - V EU je lani v prometnih nesrečah umrlo okoli 20.600 ljudi, kar je tri odstotke več kot leta 2021, ko je na obseg prometa še vedno vplivala pandemija, kažejo podatki Evropske komisije. Slovenija je lani zabeležila za četrtino manj smrti kot leta 2021, kar je največji upad med članicami EU. V. d. direktorja agencije za varnost prometa Simona Felser je izpostavila, da je znižanje kritične meje umrlih v prometnih nesrečah na milijon prebivalcev v Sloveniji mogoče pripisati povečanju obsega koordiniranih aktivnosti agencije za varnost prometa, nadzoru policije in povečanemu obsegu aktivnosti ostalih ključnih deležnikov prometne varnosti.

KIJEV - Slovenska zasedba Laibach bo kot prva tuja skupina po ruski invaziji nastopila v Kijevu. Koncert, ki bo 31. marca v dvorani Bel Etage, bo nosil naslov Evrovizija.

LJUBLJANA - V Ljubljani so se začeli Koroški kulturni dnevi, ki bodo na različnih prizoriščih prinašali mavrično paleto kulturnih dejavnosti vseh zvrsti, različnih izvajalcev ter za različne starostne in poklicne skupine gledalcev in poslušalcev. Prireditve bodo potekale vse do 18. aprila.

MARIBOR - Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor je v sodelovanju z Mariborsko knjižnico v Knjižnici Pekre pripravila literarni večer Moja pesem ni le moja pesem, s katerim so se poklonili ustvarjalnosti pesnika Karla Destovnika - Kajuha in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev. Danes mineva 79 let od pesnikove smrti.

ase/bdo/mo/mc/ase
© STA, 2023