Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 21. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je v govoru o stanju v državi napovedal, da bo Rusija "sistematično" nadaljevala ofenzivo v Ukrajini. Za vojno v Ukrajini in njegovo zaostrovanje je po njegovih besedah "v celoti" odgovoren Zahod, ki da želi "opraviti z Rusijo" in ji zadati strateški poraz. Rusija je skušala konflikt v Donbasu rešiti po mirni poti, je v nagovoru tri dni pred prvo obletnico ruske invazije na Ukrajino dejal Putin in dodal, da se je zavezanost Zahoda miru izkazala za "goljufijo" in "kruto laž". Sporočil je tudi, da Moskva prekinja sodelovanje v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start.

ALEP - V potresu z magnitudo 6,4, ki je v ponedeljek zvečer stresel jug Turčije in severozahod Sirije, je v Turčiji po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti umrlo šest ljudi, skoraj 300 je ranjenih, v Siriji pa je po navedbah aktivistov umrlo pet ljudi, ranjenih pa je več kot 500. Novo tresenje tal je povzročilo paniko na območju, ki ga je opustošil že potres 6. februarja. Številne stavbe, ki so bile že poškodovane po potresu v začetku meseca, so se ob vnovičnem tresenju tal zrušile, reševalci pa znova iščejo ujete pod ruševinami.

ATENE/MOSKVA - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je rusko invazijo na Ukrajino označil za "strateški neuspeh". "Leto dni po napadu predsednika Putina na Ukrajino je jasno, da je bila njegova vojna v vseh pogledih strateški neuspeh," je Blinken dejal danes v Atenah ob koncu svojega petdnevnega potovanja - v petek se je udeležil Münchenske varnostne konference, nato pa obiskal še Turčijo in Grčijo.

VARŠAVA - Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek zvečer prispel na obisk na Poljsko, kjer se bo sestal s predsednikom Andrzejem Dudo, v okviru dvodnevnega obiska pa ima na programu tudi srečanje z voditelji devetih vzhodnoevropskih članic Nata. Biden je pred prihodom v Varšavo v ponedeljek presenetil svetovno javnost z obiskom Kijeva.

NEW YORK - Generalna skupščina ZN ob obletnici ruskega napada na Ukrajino pripravlja novo resolucijo, ki bo bolj kot v obsodbo usmerjena k pozivu za konec spopadov ter za pravičen in trajni mir. Izrednega zasedanja GS ZN se bo udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki bo imela govor predvidoma v sredo zvečer. Razprava v Generalni skupščini ZN bo potekala v sredo in četrtek, ko bo glasovanje o resoluciji. V petek bo na isto temo zasedal Varnostni svet ZN, ki pa odločitve ne more sprejeti, ker ima Rusija pravico do veta in je v tesnem zavezništvu z drugo stalno članico s pravico do veta, Kitajsko.

ABU DABI - Srbija bo v prihodnjih dveh letih namenila dodatnih 700 milijonov evrov za razvoj vojaške industrije in krepitev srbske vojske, je po poročanju srbskih medijev napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Dodal je, da se srbska vlada s Francozi pogaja tudi o nakupu vojaških letal rafal v vrednosti do tri milijarde evrov.

TAIPEI - Tajvan bo okrepil sodelovanje z ZDA na področju obrambe, da bi zajezil "avtoritarni ekspanzionizem", je po srečanju z ameriškimi zakonodajalci dejala tajvanska predsednica Tsai Ing-wen. Ob tem ni navedla več podrobnosti o tem, kaj bi tovrstno sodelovanje lahko vključevalo.

BERLIN/BRUSELJ - Nevladna organizacija za zaščito in promocijo temeljnih svoboščin Civil Liberties Union for Europe (Liberties) v svojem poročilu za leto 2022 o stanju vladavine prava v 18 članicah EU ugotavlja, da v Sloveniji demokracija po lanski menjavi oblasti okreva. Dodajajo, da si obravnavane države "le malo prizadevajo za reševanje težav". Na splošno sta Madžarska in Poljska znova označeni za najhujši kršiteljici, podobno kot v preteklih letih.

LONDON - Potem ko je Velika Britanija med junijem in decembrom lani izvedla obsežno testiranje štiridnevnega delovnega tedna, v katerem je sodelovalo 61 organizacij iz različnih panog in 2900 delavcev, ki so obdržali polno plačo, večina od sodelujočih podjetij ohranja to ureditev, tretjina pa jih je pripravljena štiridnevni delovni teden obdržati trajno. Sodelujoče organizacije so prepričali pozitivni učinki, ki jih ima skrajšan delovni teden na poslovanje podjetij ter produktivnost in zdravje zaposlenih, pri čemer poročajo o nižjih ravneh izgorelosti delavcev. Posledično je manj bolniških odsotnosti.

SINGAPUR - Cene nafte so se danes znižale. Razlog je v rasti tečaja dolarja, zaradi katere je povpraševanje po nafti, s katero se trguje v dolarjih, v območjih z drugimi valutami manjše.

FRANKFURT/PARIZ/LONDON/TOKIO - Osrednji indeksi pomembnejših borz v Evropi so današnje trgovanje večinoma začeli s padcem. Tečaj evra glede na dolar se je znižal. Osrednji indeksi borz v Aziji pa niso imeli enotne smeri. Vlagatelji so previdni, saj pričakujejo, da bodo centralne banke nadaljevale z zviševanjem obrestih mer, kar zavira gospodarsko rast.

PARIZ - Manj kot tri odstotke lanskega prihodka naftnih in plinskih podjetij po vsem svetu bi zadostovalo za 75-odstotno zmanjšanje izpustov metana, ki prav tako prispeva h globalnemu segrevanju, v poročilu ugotavlja Mednarodna agencija za energijo (IEA). Ob tem svari, da so se emisije iz energetskega sektorja lani kljub visokim cenam energije povečale.

LONDON - Bančni velikan HSBC s sedežem v Londonu je lani ustvaril 17,5 milijarde dolarjev dobička pred obdavčitvijo, kar je 7,5 odstotka manj kot predlani. Prihodki od prodaje so porasli za štiri odstotke na 51,7 milijarde dolarjev, je danes objavila banka. Čisti dobiček je znašal 16,7 milijarde dolarjev, 1,6 odstotka oz. dve milijardi dolarjev več kot predlani, znesek pa vključuje tudi za 2,2 milijarde dolarjev priznane odložene terjatve za davek.

VATIKAN - Vrh mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu je zgodaj davi objavil novo poročilo o pričevanju domnevnih žrtev slovenskega patra Marka Rupnika. V njem potrjuje, da so med ljudmi, ki so odgovorili na poziv reda iz decembra lani in prijavili nove primere, tako ženske kot moški. Gre za prijave duhovnih, psiholoških in spolnih zlorab z zelo visoko stopnjo verjetnosti, ki naj bi jih Rupnik zakrivil med sredino 80. let prejšnjega stoletja in letom 2018. Delegat mednarodnih hiš Johan Verschueren je potrdil, da je red Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja, javno komuniciranje, ne sme pa niti zapustiti italijanske dežele Lacij.

mc/vb/mrn/tib/las/rp/lkr/jb/akt/sk/msc/mc
© STA, 2023