Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 21. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

BAKURIANI - Z velikimi težavami s pripravo prog so prireditelji svetovnega prvenstva v deskanju v gruzijskem Bakurianiju vendarle izpeljali kvalifikacije paralelnega slaloma. Slovenija bo v izločilnih bojih imela dva predstavnika. Žan Košir je zabeležil 10. čas, po dolgem času pa bo v finalu nastopil tudi Rok Marguč, dosegel je 13. izid kvalifikacij. S 24. časom je bil za uvrstitev med najboljših 16 prepočasen Tim Mastnak, neuspešna je bila tudi Gloria Kotnik, uvrstila se je na 19. mesto. Izločilni boji so se ob 12. uri, z dvourno zamudo, ki je posledica stanja na progah.

PLANICA - Nika Križnar, dobitnica dveh kolajn v smučarskih skokih na lanskih olimpijskih igrah v Pekingu, ki je nekaj tekem svetovnega pokala izpustila zaradi težav z zdravjem in s pripravljenostjo, ima spet smolo. Kot so danes sporočili iz Smučarske zveze Slovenije, je Križnar tik pred začetkom svetovnega prvenstva v Planici obležala z gripo.Vodstvo slovenske reprezentance skupaj z zdravniki dnevno spremlja njeno zdravstveno stanje. Zato bo vodstvo ekipe odločitve o nastopih sprejemalo dnevno.Danes so se v slovenskem taboru odločili, da bo Križnar izpustila prvi trening na srednji skakalnici.

LJUBLJANA - Kolesarska dirka po Sloveniji se bo letos začela v Celju, so danes sporočili iz Kolesarske zveze Slovenije. Devetindvajseta izdaja slovenske pentlje bo na sporedu med 14. in 18. junijem. Letošnja dirka bo potekala 30 let po prvi izdaji, v zadnjih letih pa z nastopi Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča na domači pentlji le še pridobiva na ugledu.V svoji zgodovini dirke niso organizirali le dvakrat in sicer leta 1997 ter nazadnje 2020, ko je izvedbo preprečila pandemija novega koronavirusa. Od realizacije prvega mednarodnega televizijskega prenosa leta 2017 si je dirko vsako leto ogledalo več kot deset milijonov gledalcev s celega sveta.

LJUBLJANA - Nogometna zveza Slovenije NZS je v ponedeljek zvečer na spletni strani zapisala, da je v 22. krogu Prve lige Telemach na nedeljskem derbiju med Mariborom in Olimpije prišlo do napake sistema za določanje prepovedanega položaja. Ob tem je priložilo tudi pisno opravičilo podjetja Hawk-Eye Innovations, ki skrbi za ta sistem. Takoimenovano sokolje oko je po zapisu angleškega podjetja odpovedalo v 79. minuti večnega derbija, ko je Olimpijin nogometaš Aldair je takrat v nadaljevanju akcije ob podaji v kazenskem prostoru Martina Milca zadel v roko. Glavni sodnik David Šmajc ni dosodil enajstmetrovke, sistem pa je nato po ogledu posnetka nepravilno določil prepovedani položaj pred igranjem z roko.

CHICAGO - Pri 64 letih je za posledicami dolgotrajne bolezni umrl nekdanji ameriški atlet Greg Foster, ki je v 80 letih prejšnjega stoletja veljal za enega najboljših na 110 m z ovirami, poročajo tuje agencije, med njimi tudi francoska AFP.Zadnjih nekaj letih se je boril z amiloidozo, redko boleznijo, ki s kopičenjem proteina amiloid povzroča odpovedovanje različnih organov. Pred tremi leti je moral posledično tudi na presaditev srca.V karieri je v svoji paradni disciplini trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka, to mu je uspelo v letih 1983, 1987 in 1991. Na olimpijskih igrah leta 1984 je v domačem Los Angelesu osvojil srebrno kolajno.

NEW YORK - Boston Bruins so v tej sezoni severnoameriške lige NHL dosegli že 43. zmago oziroma četrto zapovrstjo, potem ko so s 3:1 ugnali Ottawa Senators.Za kosmatince je bil uspeh proti Ottawi četrti zaporedni. Vsaj toliko zmag zapovrstjo so zbrali že šestič v sezoni. David Pastrnak je drugo sezono zapored presegel mejo 40 golov v rednem delu, skupno pa tretjič. Ponoči je zadel dvakrat in je trenutno pri 41 zadetkih.Na zahodu pa so Winnipeg Jets po zmagi v gosteh proti New York Rangers s 4:1 preskočili Los Angeles Kings slovenskega asa Anžeta Kopitarja in zdaj zasedajo tretje mesto z 71 točkami. Na vrhu zahoda sta Vegas in Dallas s po 72 točkami.

ic/alz/zza/ic
© STA, 2023