Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 19. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

TBILISI - Slovenska deskarja Žan Košir in Tim Mastnak sta izpadla v osmini finala na tekmi paralelnega veleslaloma na svetovnem prvenstvu v gruzijskem Bakurianiju. Že po kvalifikacijah sta brez izločilnih bojev ostala Rok Marguč in edina slovenska predstavnica Gloria Kotnik. Svetovna prvaka sta postala Poljak Oskar Kwiatkowski in Japonka Tsubaki Miki.

COURCHEVEL - Avstrijc Manuel Feller vodi po prvi vožnji slaloma alpskih smučarjev, s katerim se bo v francoskem Courchevelu končalo svetovno prvenstvo. Drugo mesto si delita Norvežan Lucas Braathen in AJ Ginnis iz Grčije s 13 stotinkami zaostanka. Tijan Marovt je 25. (+1,59), drugi slovenski preedstavnik Žan Kranjec je odstopil. Najboljši slovenski slalomist v zadnjih sezonah Štefan Hadalin ni nastopil, potem ko je že pred dnevi zapustil prizorišče SP zaradi slabšega psihofizičnega stanja.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški ligi NHL zabeležili četrto zaporedno zmago. S 6:5 so po dramatičnem razpletu in izvajanju kazenskih strelov ugnali Arizona Coyotes. Slovenski as Anže Kopitar je kot kapetan kraljev drugič zapovrstjo prispeval gol in podajo. To mu je uspelo že ob zmagi proti Anaheim Ducks pred 24 urami. Kralji so tako na lestvici zahodne konference napredovali na tretje mesto in imajo točko več od Seattle Kraken, ki so ponoči s 4:2 ugnali Detroit Red Wings. Kings so zbrali 71 točk, vodilni na zahodu Vegas Golden Knights in Dallas Stars pa 72.

SALT LAKE CITY - V Salt Lake Cityju ta konec tedna poteka vikend vseh zvezd severnoameriške lige NBA. V metanju trojk je ponoči slavil zvezdnik Portlanda Damian Lillard, medtem ko je v zabijanju zmagal Mac McClung. Glavni dogodek bo ponoči, ko se bosta ob 2.30 pomerili ekipi LeBrona Jamesa in Giannisa Antetokounmpa. Igral bo tudi slovenski as Luka Dončić.

BUENOS AIRES - Španski teniški zvezdnik Carlos Alcaraz se je po poškodbi ob prvem nastopu od lanskega novembra uvrstil v finale turnirja serije ATP v Buenos Airesu z nagradnim skladom 663.780 evrov. Za naslov se bo v argentinski prestolnici pomeril z Britancem Cameronom Norriejem. Devetnajstletni Alcaraz po tekmovalni vrnitvi na igrišča v polfinalu ni imel težav proti rojaku Bernabeju Zapati Mirallesu in ga ugnal s 6:2, 6:2 po vsega uri in 17 minutah. Norrie je v polfinalu po uri in 54 minutah premagal Čilenca Juana Pabla Varillasa s 7:6 (5), 6:4.

MIAMI - Američan Taylor Fritz in Srb Miomir Kecmanović se bosta pomerila za naslov na teniškem turnirju serije ATP v Delray Beachu z nagradnim skladom 669.980 evrov. Fritz bo v jubilejnem desetem finalu naskakoval peto lovoriko, Kecmanović pa v tretjem svojo drugo. Fritz, prvi nosilec turnirja na Floridi, je v polfinalu po dveh nizih ter uri in 35 minutah premagal rojaka Mackenzieja McDonalda s 6:3, 7:6 (6). V polfinalu je moral četrti nosilec Kecmanović odigrati tri nize, na igrišču pa se je proti Moldavcu Raduju Albotu potil dve uri in pol. Zmagal je s 7:6 (8), 3:6, 6:2.

PHOENIX - Ameriška košarkarica Brittney Griner, ki so jo 9. decembra izpustili iz ruskega zapora, je po poročanju medijske hiše ESPN podpisala enoletno pogodbo s Phoenix Mercury v ligi WNBA. Dvakratno olimpijsko prvakinjo ter zmagovalko lige WNBA leta 2014 so 17. februarja lani na moskovskem letališču Šeremetjevo aretirali zaradi posedovanja elektronske cigarete z vsebnostjo konopljinega olja, za kar je v Rusiji zagrožena kazen do deset let zapora. V začetku avgusta so jo ruske oblasti obsodile na devetletno zaporno kazen in milijon rubljev (12.600 evrov) globe. Od 4. novembra je bila v ženski kazenski koloniji v ruskem mestu Javas južno od Moskve, preden so jo po diplomatskih prizadevanjih ZDA 9. decembra izpustili iz zapora v zameno za razvpitega ruskega trgovca z orožjem Viktorja Buta.

jz/alz/jz
© STA, 2023