Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 19. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

MÜNCHEN - Ameriški državni sekretar Antony Blinken in kitajski zunanji minister Wang Yi sta se v soboto sešla ob robu münchenske varnostne konference. Blinken je kitajskega kolega opozoril, da se incident z baloni ne sme ponoviti, Wang pa, da ameriška pretirana uporaba sile škodi dvostranskim odnosom, poročajo tuje tiskovne agencije. Blinken je opozoril Kitajsko tudi pred posledicami, če bi nudila materialno pomoč Rusiji v vojni proti Ukrajini. To je bilo sicer prvo srečanje najvišjih diplomatov ZDA in Kitajske, potem ko so ameriške sile nad svojim ozemljem sestrelile kitajski vohunski balon. Blinken bo sicer danes po napovedih odpotoval v Turčijo.

DAMASK - Sirska prestolnica Damask je bila tarča izraelskega raketnega napada, v katerem je bilo po prvih podatkih ubitih 15 ljudi. Med njimi so tudi civilisti, tarča pa naj bi bile iranske milice in libanonsko gibanje Hezbolah. V napadu je bilo med drugim uničeno poslopje v soseski v Damasku, kjer imajo prostore sirske varnostne sile, pa tudi obveščevalne službe. Gre za doslej najbolj smrtonosen izraelski napad na Damask doslej.

AMSTERDAM - Nizozemska bo izgnala več ruskih diplomatov in zaprla rusko trgovinsko predstavništvo v Amsterdamu, je v soboto sporočilo zunanje ministrstvo. Ob tem so Rusijo obtožili vohunjenja pod krinko diplomacije. Zaradi pomanjkanja kadra bo vrata zaprl tudi ruski konzulat v Amsterdamu, veleposlaništvo pa bo ostalo odprto. Nizozemska je kmalu po ruskem napadu na Ukrajino izgnala 17 ruskih diplomatov, pred včerajšnjo napovedjo pa jih je po poročanju nizozemskih medijev v državi ostalo 58. Rusija je v odgovor izgnala 15 nizozemskih diplomatov.

TEL AVIV - V Izraelu so bili v soboto že sedmi teden zapored množični protesti proti napovedani vladni reformi pravosodja. Potekali so v Tel Avivu, Jeruzalemu, Haifi in Beershebi. Organizatorji ocenjujejo, da se jih je udeležilo okoli 100.000 ljudi, k podpori vladavini prava pa so pozvali tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona in ameriškega predsednika Joeja Bidna. Reforma, ki jo je pripravila konservativna vlada premierja Benjamina Netanjahuja, bi po mnenju kritikov povečala vpliv oblasti na pravosodje in Netanjahuju omogočila, da se izogne obsodbi na sojenju zaradi korupcije.

MOSKVA - Domnevno poškodovano rusko vesoljsko plovilo progress MS-21 je izstopilo iz Zemljine orbite in razpadlo v atmosferi, ostanki pa so nadzorovano padli v Tihi ocean, so sporočili z ruske vesoljske agencije Roscosmos. Rusko plovilo progres MS-21 se je oktobra lani priklopilo na Mednarodno vesoljsko postajo in dostavilo približno tri tone vode, hrane, goriva in drugih potrebščin. Pretekli teden pa so kozmonavti opazili, da na njem pušča zunanji hladilni sistem.

np/np
© STA, 2023