Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 18. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZIANTEP - Turški reševalci so 12 dni po uničujočem potresu, ki je prizadel Turčijo in Sirijo, izpod ruševin v okrožju Antakya potegnili še tri preživele, med njimi otroka, a je eden med njimi kasneje umrl v bolnišnici. V potresu z magnitudo 7,8, ki je 6. februarja stresel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 45.000 ljudi, od tega skoraj 40.000 v Turčiji in najmanj 5900 v Siriji. Več deset tisoč ljudi je bilo v potresu ranjenih, več tisoč jih pogrešajo, na milijone pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

MOSKVA - Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je v petek sporočil, da so njegove enote zavzele vas Paraskovijivka v bližini mesta Bahmut v ukrajinski regiji Doneck. Rusko obrambno ministrstvo zavzetja vasi še ni potrdilo.

SEUL - Severna Koreja je izstrelila najmanj eno balistično raketo, je sporočila južnokorejska vojska. Do izstrelitve prihaja le nekaj dni pred začetkom nove skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, na kateri bosta zaveznici razpravljali o strategijah v primeru, da bi Severna Koreja uporabila jedrsko orožje.

ADIS ABEBA - V etiopski prestolnici Adis Abeba se je začel dvodnevni vrh Afriške unije, na katerem bodo med drugim govorili o ukinitvi suspenza članstva za Mali, Burkino Faso in Gvinejo, vzpostavitvi območja proste trgovine in nasilju na celini. Voditelje je uvodoma nagovoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres in jih pozval k prizadevanju za mir.

DAMASK - V osrednjem delu Sirije naj bi v petek v napadu, ki ga državni mediji pripisujejo skrajni skupini Islamska država (IS), umrlo več kot 50 ljudi. O napadu je pred tem poročala tudi organizacija Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu. Ali je šlo pri napadu za streljanje ali bombni napad, zaenkrat ni znano.

SOFIJA - Cilj Bolgarije je vstopiti v območje z evrom 1. januarja 2025, ne več 1. januarja 2024, je v petek dejala bolgarska finančna ministrica Rosica Velkova - Želeva. Parlament namreč ni uspel sprejeti ustrezne zakonodaje glede preprečevanja pranja denarja in drugih področij. Bolgarija je v mehanizem deviznih tečajev ERM II vstopila leta 2020 skupaj s Hrvaško, ki je evro prevzela z letom 2023. Da lahko država postane članica območja skupne evropske valute, mora biti v ERM II vsaj dve leti.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden se je v petek s sporočilom za javnost poslovil od ministra za delo Martyja Walsha, ki se sredi marca seli v poklicno hokejsko ligo NHL, kjer bo prevzel položaj izvršnega direktorja igralskega sindikata. Walsh bo tako prvi minister v Bidnovi administraciji, ki odhaja s položaja, ni pa še jasno, kdo ga bo zamenjal. Walsh je menjavo službe potrdil v četrtek, ko je sporočil, da bo v ligi na položaju izvršnega direktorja združenja igralcev zagovarjal interese športnikov in njihovih družin.

HELSINKI - Finska vlada je ta teden podaljšala obratovanje najstarejše jedrske elektrarne v državi, ki bo tako lahko obratovala do leta 2050 oziroma 23 let dlje od prvotne časovnice. Elektrarna bo s tem lahko v uporabi do svojega 70. leta starosti. Razlog je tudi v novih zamudah pri vzpostavljanju novega reaktorja druge finske nuklearke.

LUXEMBOURG - Število stečajev se je v EU v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi s predhodnim povečalo za 26,8 odstotka na najvišjo raven po letu 2015, ko je evropski statistični urad Eurostat začel zbirati te podatke. Kot so ta teden sporočili iz urada, se je število novih registracij podjetij medtem zmanjšalo za 0,2 odstotka.

MEMPHIS - V streljanju v vasi Arkabutla na podeželju ameriške zvezne države Misisipi je bilo v petek ubitih šest ljudi. Oblasti so po streljanju na več mestih v vasi blizu meje s Tennesseejem prijele enega osumljenca, ki je v priporu.

mc/rpe/jb/jes/mlu/mrn/rp/spo/mc
© STA, 2023