Pregled - šport, 17. 2. (petek)

Ljubljana, 17. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 17. februarja.

COURCHEVEL - Slovenski alpski smučar Žan Kranjec je osvojil šesto mesto na tekmi v veleslalomu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Franciji. Na težkem terenu L'Eclipse ali sončev mrk v Courchevelu mu je sanje o prvi kolajni na SP odnesla napaka v finalu. Po prvi vožnji je bil tretji. Zmagal je Švicar Marco Odermatt. Loic Meillard je zaostal 32 stotink sekunde. Tretje mesto je osvojil Avstrijec Marco Schwarz, ki je vodil po prvi vožnji pred Odermattom.

MARIBOR - Košarkarji Cedevite Olimpije so dvaindvajsetič postali zmagovalci pokala Spar. V finalu zaključnega turnirja v Mariboru so premagali Helios Suns z 81:70 (17:14, 38:33, 58:52). Ljubljančani so osvojili drugo lovoriko v tej sezoni po slovenskem superpokalu, hkrati pa so ubranili lanski naslov. Najkoristnejši igralec (MVP) zaključnega turnirja je bil Alen Omić. Za Olimpijo je to 54. naslov v petih različnih tekmovanjih od leta 1991.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 49. kroga lige ICEHL izgubili s Fehervarjem z 2:8 (0:2, 0:2, 2:4).

PODČETRTEK - Nogometaši Dobrepolja in Dobovca so se uvrstili v finale pokala Terme Olimia v futsalu. Na zaključnem turnirju v Podčetrtku je Dobrepolje s 4:2 premagalo Bronx, v večerni drugi polfinalni tekmi pa je Dobovec po izvajanju šestmetrovk ugnal Siliko z 11:10. Po rednem delu je bil izid 7:7.

MALAGA - Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je ostal v vodstvu skupnega seštevka 69. dirke po Andaluziji. Tretja etapa je sicer pripadla Belgijcu Timu Wellensu, ki je Pogačarjev moštveni kolega. Izkušeni Belgijec je bil eden od 20 ubežnikov, ki so si pred glavnino nabrali štiri minute in pol naskoka. Pogačar je bil ves čas v ospredju in pazil na tekmece. V svojem ritmu je nato zasedel prvo mesto med preostalimi kolesarji in skupno 21. mesto v etapi. S tem je ohranil naskok pred najbližjimi zasledovalci.

OBERHOF - Organizatorji svetovnega prvenstva v biatlonu v nemškem Oberhofu so sporočili, da sta zaradi slabe vremenske napovedi ogroženi sobotni štafetni preizkušnji. Tako bo šele v soboto zjutraj jasno, ali bodo lahko izpeljali program predzadnjega dne SP. Vremenska napoved za Oberhof v zvezni deželi Turingiji je namreč po informacijah organizatorjev za soboto zelo slaba. Sunki vetra naj bi dosegli hitrost do 85 km/h, obenem pa so napovedane tudi visoke temperature in dež. Zasedanje reprezentanc in vodstva tekmovanja bo v soboto ob 7.30 zjutraj.

DOHA - Poljakinja Iga Swiatek in Američanka Jessica Pegula sta finalistki turnirja serije WTA 500 v katarski Dohi z nagradnim skladom 731.180 evrov. Prva igralka lestvice WTA Swiatek bo igrala v 14. finalu na najvišji ravni, Pegula pa v šestem. Četrta igralka lestvice WTA in v Dohi druga nosilka Pegula je po dveh urah in minuti v močnem vetru premagala Grkinjo Mario Sakari s 6:2, 4:6, 6:1. Poljakinja je izgubila le eno igro proti Rusinji Veroniki Kudermetovi. Slavila je s 6:0, 6:1.

BRISBANE - Avstralija je danes sporočila, da bodo organizatorji poletnih olimpijskih iger 2032 za olimpijska prizorišča v Brisbanu namenili več kot 4,5 milijarde evrov. Pri tem bodo zgradili nov pokrit stadion z olimpijsko dvorano s 17.000 sedeži in prenovili sloviti stadion kriketa Gabba. Prestolnica Queenslanda je pred dvema letoma prejela poletne olimpijske in paraolimpijske igre leta 2032, s čimer se bodo igre tretjič vrnile na peto celino po Melbournu 1956 in nato Sydneyju 2000.

CHICAGO - Košarkarji Chicago Bulls, katerih član je tudi Slovenec Goran Dragić, so v severnoameriški ligi NBA v dvorani United gostili drugo najboljšo ekipo lige, Milwaukee Bucks. Gosti so tik pred premorom za tekmo zvezd All-Star zmagali s 112:100, vendar jih skrbi prvi zvezdnik Giannis Antetokounmpo. Grk si je v drugi četrtini poškodoval zapestje in ni mogel nadaljevati igre. Za zdaj še ni jasno, ali bo lahko odpotoval v Salt Lake City na tekmo zvezd.

tb/zzb/alz/am/zza/ag/gj/tb
© STA, 2023