Pregled - Slovenija, 17. 2. (petek)

Ljubljana, 17. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 17. februarja

VRHNIKA - V eksplozijah v podjetju Hamex, ki se ukvarja s pirotehničnimi izdelki, je ena oseba umrla, dve osebi pa sta huje poškodovani in je njuno življenje ogroženo. Vzrok eksplozij in požara še ni znan, požar je pogašen, na kraju pa ostaja gasilska straža. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in pristojne službe spremljajo dogajanje ob eksplozijah, po prvih informacijah s terena pa ni znakov, da bi bila onesnažena širša okolica.

BRDO PRI KRANJU - Slovenski premier Robert Golob in predsednik španske vlade Pedro Sanchez sta po pogovoru poudarila pomen strateške avtonomnosti Evrope, konkurenčnosti gospodarstva in reforme evropskega energetskega trga. Govorila sta tudi o migracijah ter izpostavila usklajenost stališč med državama. Sanchez je Slovenijo obiskal v luči španskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta.

MÜNCHEN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je prvi dan varnostne konference sodelovala v razpravi o varnem digitalnem okolju in kibernetski varnosti. Pri tem je poudarila pomen smiselne regulacije digitalnega okolja za njegovo varno uporabo. Ob robu konference, ki se je iz Slovenije udeležuje tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, se je srečala z latvijskim predsednikom Egilsom Levitsom.

LJUBLJANA/MARIBOR/KOPER/NOVA GORICA/NOVO MESTO - Na fakultetah, višjih in srednjih šolah so potekali informativni dnevi, ki se po dveh covidnih letih znova vračajo v normalo. Za študente univerzitetnega izobraževanja je v prihodnjem študijskem letu na voljo skupaj 19.792 vpisnih mest, za študente višjih šol 11.800, za srednješolce pa 25.560 mest.

LJUBLJANA - Vladna pogajalska skupina je po večurnem skupnem sestanku, sklicanem na njeno pobudo, Svizu in visokošolskemu sindikatu predstavila predlog za odpravo plačnega nesorazmerja med šolstvom in zdravstvom. Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je povedal, da dogovora ni bilo, jim bo pa vlada do ponedeljka opoldne posredovala pisni pogajalski predlog.

LJUBLJANA - Ekonomsko-socialni svet je obravnaval koalicijska izhodišča za zdravstveno reformo. V zvezi svobodnih sindikatov so ocenili, da gre za eno bolje pripravljenih zdravstvenih reform. Izhodišča načeloma podpirajo tudi delodajalci. Strinjali so se, da vsi deležniki, tudi zavod za zdravstveno zavarovanje, skupaj delujejo za isti cilj.

MARIBOR - Ministrstvo za digitalno preobrazbo je odprlo svoje nove prostore v Mariboru, kjer bo predvidoma delalo okoli 60 zaposlenih. Nekaj že zaposlenim se po novem ne bo več voziti v Ljubljano, načrtujejo pa tudi dodatnih 29 zaposlitev v sklopu načrta za okrevanje in odpornost. V Mariboru bo enkrat tedensko tudi ministrica. Večina zaposlenih bo sicer še naprej poslovala iz Ljubljane.

LJUBLJANA - Več o odločitvi ustavnega sodišča glede novele zakona o Radioteleviziji Slovenije bo znano v ponedeljek, so za STA pojasnili na ustavnem sodišču. Pobudo za oceno ustavnosti novele s predlogom za začasno zadržanje so sicer ustavni sodniki znova obravnavali na četrtkovi seji, a še ni znano, ali so tudi že odločili oziroma kako.

LJUBLJANA - Varuh človekovih pravic Peter Svetina je po vseh prispelih vlogah nevladnih organizacij s področja človekovih pravic sklenil v svet Radiotelevizije Slovenija imenovati direktorja Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Gorana Forbicija.

LJUBLJANA - Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, se je v 12. popisu osnovnih živil znižala za 0,73 evra. Njena vrednost je bila od začetka spremljanja najnižja in je znašala 39,57 evra. Ponovno je opaziti zmanjšanje razlike med najcenejšimi košaricami trgovcev.

LJUBLJANA - S 1. marcem bosta uveljavljeni zvišani najnižja bruto urna postavka za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev in omejitev za to delo v koledarskem letu 2023. Postavka bo znašala 6,92 evra bruto, obseg dela pa bo omejen na 10.346,52 evra bruto, so sporočili z ministrstva za delo. Novi zneski so posledica uskladitve z minimalno plačo.

LJUBLJANA - Banke v Sloveniji so leta 2022 po nerevidiranih podatkih ustvarile 539,5 milijona evrov dobička pred davki, kar je štiri odstotke manj kot leto prej. Neto dohodke so sicer povečale, zmanjšanje dobička pa v Banki Slovenije pripisujejo dejstvu, da so banke v letu 2021 še sproščale oslabitve in rezervacije, lani pa so jih spet oblikovale.

LJUBLJANA - SDH se je v vlogi edinega družbenika Slovenskih železnic v torek seznanil z odstopoma dveh članov nadzornega sveta družbe, Aleksandra Mervarja in Borisa Markočiča, in z mesta nadzornika odpoklical Francija Matoza. V nadzorni svet je imenoval Marka Babiča, Vinka Filipiča in Hildo Pipan. Štiriletni mandat so nastopili v sredo.

TRST - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je srečal s predsednikom dežele Furlanije-Julijske krajine (FJk) Massimilianom Fedrigo. Govorila sta o zastopanosti manjšine in posodobitvi statuta FJK, pa tudi o projektu evropske prestolnice kulture leta 2025 v obeh Goricah. Minister se je sestal tudi s senatorko Tatjano Rojc in predstavnikoma krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji.

LJUBLJANA - Zmagovalec 17. Festivala gorniškega filma in prejemnik glavne nagrade mesta Domžale je slovenski film Ena za reko: Zgodba Save v režiji Rožleta Bregarja. Za najboljši alpinistični film so razglasili Pasang: v senci Everesta ameriške avtorice Nancy Svendsen. Nagrado za najboljši plezalni film je žirija namenila britanskemu filmu Bežnost, ki ga je posnel Alastair Lee. Kot najboljši film o gorah, športu in avanturi je bil razglašen Ledni doktor ameriškega avtorja Seana Burcha. Francoski film Bele sanje, ki ga je režiral Mathieu le Lay, je prejel nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi. Nagrado za najboljši kratki film pa je odnesel španski film Dežela ega, pod katerega se je podpisal Ignasi Lopez Fabregas.

LJUBLJANA - Muzejski film Vladimir Makuc - Mož, ki je ljubil ptice, ki je bil ustvarjen za retrospektivo Vladimirja Makuca v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki leta 2022, je prejel glavno nagrado 9. natečaja Museums in Short. To je avdiovizualna platforma in mednarodna nagrada, namenjena kratkim videoposnetkom, ki nastajajo pod okriljem muzejev.

sk/kb/tv/vpu/jvo/sg/lkr/mc/apo/npe/sag/mo/spc/lad/vi/jb/gm/bg/bdo/mrn/uk/sk
© STA, 2023