NIJZ: Ni znakov o onesnaženosti širše okolice po eksploziji na Vrhniki

Ljubljana, 17. februarja - Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in pristojne službe spremljajo dogajanje ob eksplozijah v vrhniškem podjetju Hamex. Po prvih informacijah s terena ni znakov, da bi bila onesnažena širša okolica. "Priporočamo pa, da se izogibate bližnji okolici objekta," so opozorili na spletni strani NIJZ.

Vrhnika.
V eksplozijah v vrhniškem podjetju Hamex je ena oseba umrla, dve osebi pa sta huje poškodovani.
Zračni posnetek posledic eksplozij.
Foto: Civilna zaščita Vrhnika

Kot v drugih primerih požarov se v okolico sprošča velika količina dima in so zaradi tega povečane količine delcev v zraku. Pri ljudeh, ki so dimu izpostavljeni, lahko pride do zdravstvenih težav.

Še posebej so lahko ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice, starejši ljudje, ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi dihal (astmo, KOPB in bolniki z drugimi kroničnimi pljučnimi boleznimi), sladkorni bolniki. Onesnaženemu zraku se lahko izognemo le z umikom v manj onesnaženo okolje. Nekaj časa lahko to zagotavljamo z zadrževanjem v zaprtih prostorih, svetuje NIJZ.

V eksplozijah v vrhniškem podjetju Hamex je ena oseba umrla, dve osebi pa sta huje poškodovani, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Trenutno je širša okolica kraja eksplozije zavarovana, gasilske enote pa sanirajo kraj. Civilna zaščita Vrhnika občane prosi, naj se na območju eksplozije ne zadržujejo in ne "tešijo radovednosti".

Priporočila za prebivalce najdete na povezavi https://nijz.si/moje-okolje/napotki-za-ravnanje-ob-pozaru/.

apo/mo
© STA, 2023