Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 17. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZIANTEP - Več kot 260 ur po potresu so v mestu Antakya na jugu Turčije iz ruševin potegnili še tri preživele, med njimi 14-letnika, so danes sporočile turške oblasti. Silovit potres, ki je 6. februarja prizadel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije, je sicer po najnovejših podatkih zahteval več kot 44.000 življenj.

ŽITOMIR - Kljub skoraj letu dni trajajoči invaziji, ukrajinsko zdravstvo ostaja odporno, se pa srečuje s številnimi izzivi, kot so omejen dostop do zdravstvenih storitev, težave pri duševnem zdravju in rehabilitaciji ranjenih v konfliktu, je danes v Ukrajini opozoril regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge.

PEKING - Na Kitajskem pogrešajo predsednika in izvršnega direktorja investicijske banke China Renaissance. Milijarder Bao Fan, ki velja za eno najbolj znanih imen kitajske tehnološke industrije, se nahaja neznano kje in ni dosegljiv, so sporočili iz banke. Vse več je ugibanj, da se je zameril državnemu vodstvu. Po objavi informacije so delnice banke izgubile 50 odstotkov, a so v poznejših urah nekoliko okrevale. 52-letni Bao je odigral ključno vlogo pri razvoju več kitajskih internetnih zagonskih podjetij, kar je utrdilo njegov ugled v tehnološki industriji.

PEKING - Kitajska je odločno zmagala v boju proti covidu-19, so danes sklenili člani stalnega odbora politbiroja kitajske komunistične partije, ki ga nadzoruje predsednik države Xi Jinping. Ob tem so se tudi pohvalili, da je stopnja umrljivosti zaradi covida-19 na Kitajskem najnižja na svetu. Natančne slike o opustošenju, ki ga je povzročila pandemija na Kitajskem, ni. Po odpravi strategije ničelne tolerance so oblasti poročale o skokovitem porastu okužb in naznanile, da so med decembrom in februarjem zabeležile približno 83.000 smrti, povezanih s covidom-19. Mnogi zdravstveni strokovnjaki sicer opozarjajo, da je število smrtnih žrtev v državi bistveno višje.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je po pritisku politikov v četrtek skušal pojasniti okoliščine sestrelitev neznanih letečih predmetov nad ZDA in zagotovil, da bodo sestrelili vse, kar ogroža ZDA. Kot je dejal, ni znakov, da bi bili trije sestreljeni predmeti povezani s kitajskim programom vohunskih balonov, še vedno pa ni pojasnil njihovega izvora.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden ostaja zdrav in vitalen, je v četrtek po rednem letnem zdravniškem pregledu v vojaški bolnišnici Walter Reed v Washingtonu sporočil njegov osebni zdravnik Kevin O'Connor. Zagotovil je, da je Biden sposoben opravljati delo predsednika ZDA brez kakršnih koli izjem ali prilagoditev.

MÜNCHEN - V Münchnu se bo danes začela varnostna konferenca, vodilni forum o globalni varnostni politiki, na katerem pričakujejo več kot 40 voditeljev, preko 90 ministrov in številne visoke predstavnike mednarodnih organizacij. V ospredju razprav bodo predvidoma vojna v Ukrajini in njene posledice ter naraščajoče napetosti med ZDA in Kitajsko.

PJONGJANG - Severna Koreja je danes zagrozila, da se bo na nove skupne vojaške vaje Združenih držav Amerike in Južne Koreje odzvala z močnim odgovorom "brez primere", in jih označila za priprave na vojno. Na srečanju, ki bo prihodnji teden potekalo v Washingtonu, bosta zaveznici govorili o strategijah v primeru, da bi Severna Koreja uporabila jedrsko orožje.

FRANKFURT - Na sedmih nemških letališčih, tudi vozliščih Frankfurt in München, poteka stavka javnih uslužbencev, s katero bodo ti okrepili zahteve po višjih plačah. Po izračunih Nemške zveze letališč (ADV) bo odpovedanih 2340 letov, prizadetih pa nekaj manj kot 300.000 potnikov. Odpovedane so tudi povezave med Frankfurtom in Münchnom ter Ljubljano. Stavka se je v mestih Bremen, Dortmund, Frankfurt, Hamburg, Hannover, München in Stuttgart začela zjutraj, po napovedih sindikata Verdi pa se bo končala v soboto zvečer. Prizadet bo notranji in mednarodni promet.

MARIBOR - Čeprav se pandemija covida-19 počasi zaključuje, se njene posledice v gospodarstvu še vedno čutijo po vsem svetu, dohodki gospodinjstev pa se še naprej zmanjšujejo, pri čemer je imela pandemija različen učinek na podjetništvo po svetu, ugotavlja letošnje poročilo Globalnega podjetniškega monitorja (GEM) na temo prilagajanja na novo normalnost. Mednarodna raziskava, pri kateri iz Slovenije sodeluje Inštitut za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, ugotavlja, da je pandemija najbolj prizadela tiste, ki so si jo lahko najmanj privoščili.

NEW YORK - Odvetniki družbe Dominion, ki je izdelala glasovalne stroje za predsedniške volitve v ZDA leta 2020, so v odškodninski tožbi proti konservativni televiziji Fox News predstavili dokaze, da so voditelji te televizije širili laži Donalda Trumpa o ukradenih volitvah, čeprav so vedeli, da so trditve lažne, za kamerami pa so se iz tega norčevali. Dominion toži televizijo Fox News za 1,6 milijarde dolarjev, ker so voditelji po volitvah Američanom zatrjevali, da so stroji podjetja prirejeni v korist demokratov.

WASHINGTON - Ameriški State Department je v četrtek sporočil, da vlada ZDA razvija politično deklaracijo o odgovorni uporabi umetne inteligence (AI) v vojski. V četrtek je bil na medvladnem sestanku predstavljen okvir za tovrstno deklaracijo. Cilj deklaracije je doseči mednarodno soglasje o tem, kako lahko vojske odgovorno vključijo umetno inteligenco v svoje operacije.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek v Beli hiši gostil projekcijo dokumentarnega filma Till, ki prikazuje zgodbo o linčanju temnopoltega Emmetta Tilla leta 1955, ki so ga na ameriškem jugu ubili po tem, ko ga je belopolta ženska obtožila, da jo je 14-letnik nadlegoval.

OTTAWA - Kanadski premier Justin Trudeau je v četrtek sporočil, da bo Kanada v okviru prizadevanj za zajezitev vse hujšega nasilja tolp na Haitiju proti tej karibski državi poslala dve vojaški ladji za zbiranje obveščevalnih podatkov. Trudeau je to napovedal na Bahamih na letnem srečanju karibskih voditeljev, na katerem je bila glavna tema porast umorov, posilstev in ugrabitev na Haitiju, za kar so odgovorne ulične tolpe, ki divjajo po državi po umoru predsednika Jovenela Moiseja julija 2021.

SINGAPUR - Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju znižale. Obremenjuje jih zlasti močnejši dolar, nanje pa pritiskajo tudi večje zaloge nafte v ZDA. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent za dobavo v aprilu je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 84,32 dolarja, kar je 82 centov več kot ob koncu trgovanja v četrtek.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ/TOKIO - Tečaji na osrednjih evropskih borzah se v uvodu današnjega trgovanja večinoma gibljejo pod izhodišči. Vlagatelji po navedbah analitikov unovčujejo dobičke po dobrih rezultatih indeksov v tem tednu. Indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil okoli 9.40 na 1,09 odstotka nižji ravni kot ob koncu trgovanja v četrtek . Tudi tečaji na azijskih borzah se danes znižujejo. Vlagatelji čakajo na nove gospodarske podatke, predvsem glede inflacije v ZDA. Skrbi jih, da dvigovanja ključnih obrestnih mer še zdaleč ni konec.

LONDON - Obseg prodaje na drobno se je v Veliki Britaniji januarja v primerjavi z decembrom okrepil za 0,5 odstotka, kar je presenetilo analitike, ki so pričakovali rahel padec. Glavni razlogi so popusti v fizičnih in spletnih trgovinah, znižale pa so se tudi cene goriv. Decembra je prodaja upadla za 1,2 odstotka.

PARIZ - Francoski energetski velikan EDF, ki je v večinski državni lasti, je lani ustvaril 17,9 milijarde evrov izgube, kar je največ doslej. Povečal je tudi dolg, ki zdaj znaša 64,5 milijarde evrov. Prihodki družbe so se zaradi višjih cen energentov sicer zvišali, a ne dovolj.

STUTTGART - Nemški avtomobilski proizvajalec Mercedes-Benz je lani ustvaril 14,8 milijarde evrov čistega dobička, kar je 34 odstotkov več kot leto prej. Kot so danes sporočili iz družbe, sta se jim obrestovala spodbujanje prodaje dražjih avtomobilov in kombijev ter intenzivno zniževanje stroškov. Kot so opozorili v družbi, so predvsem v Evropi obeti glede naročil slabši. Za letos zato pričakujejo približno enake prihodke kot lani, dobiček pred davki pa bo po njihovih ocenah nekoliko nižji.

WASHINGTON - Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla mora zaradi varnostnih težav s programsko opremo za samo-krmiljenje (FSD beta) vpoklicati skoraj 363.000 vozil, je sporočila ameriška Nacionalna uprava za varnost v transportu (NHTSA). NHTSA je v obvestilu o vpoklicu navedla, da lahko Teslina eksperimentalna programska oprema FSD beta povzroči nevarno delovanje vozila v križiščih, denimo vožnjo naravnost skozi križišče po pasu, namenjenemu samo zavijanju, ali skozi križišče pri znaku stop.

PARIZ - Francosko-nizozemska letalska skupina Air France-KLM je po dveh letih izgub zaradi s pandemijo covida-19 povezanih omejitev letalskega prometa lani vknjižila 728 milijonov evrov čistega dobička. To je skoraj dvakrat toliko kot v predkoronskem letu 2019, so danes sporočili iz družbe. Prihodki so lani dosegli 26,4 milijarde evrov, kar je le malo pod ravnjo iz leta 2019. Prevoznik je prepeljal 83 milijonov potnikov oziroma 21 milijonov manj kot leta 2019.

BUDIMPEŠTA - Skupina Mol je v zadnjem lanskem četrtletju kljub turbulentnemu zunanjemu okolju ustvarila 1,07 milijarde dolarjev čistega dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Tako se je celoletni EBITDA ustavil pri 4,7 milijarde dolarjev ali okoli 4,4 milijarde evrov, medtem ko ga je bilo predlani za 3,5 milijarde dolarjev.

AUCKLAND - Ciklon Gabrielle, ki je z močnim vetrom in dežjem ta teden prizadel novozelandski Severni otok, je zahteval devet življenj. Oblasti se bojijo, da bo zahteval še več žrtev, saj z več kot 4500 ljudmi še vedno niso uspeli vzpostaviti stika, je med obiskom najbolj prizadete regije Hawkes Bay danes povedal novozelandski premier Chris Hipkins.

ZAGREB - Potem ko je otok Krk v četrtek dopoldne stresel potres z magnitudo 4,8, mu je do danes sledilo več kot 20 popotresnih sunkov. Večje gmotne škode tresenje tal ni povzročilo, so pa iz previdnosti danes na Krku odpovedali pouk na večini tamkajšnjih osnovnih šol.

WASHINGTON - Po iztirjenju tovornega vlaka s kemikalijami v ameriški zvezni državi Ohio so prebivalci vse bolj zaskrbljeni zaradi posledic za zdravje. Direktor ameriške agencije za varstvo okolja (Epa) Michael Regan jih je med obiskom kraja nesreče v kraju East Palestine med drugim skušal pomiriti z zagotovilom, da nesreča ne bo vplivala na oskrbo s pitno vodo. Po iztirjenju vlaka z nevarnimi kemikalijami se namreč lokalne oblasti bojijo, da bi lahko dež onesnaževalce odplaknil v lokalne potoke in reke.

BERLIN - Uvodna slovesnost 73. Berlinala je v četrtek zvečer minila v znamenju video nagovora ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Kot je poudaril, je včasih razdvajal berlinski zid, zdaj pa razdvaja Rusija, med drugim med svobodo in suženjstvom, med pravico do življenja in raketnimi napadi.

TEMIŠVAR - V romunskem Temišvaru se danes začenja odprtje Evropske prestolnice kulture (EPK). Otvoritveni konec tedna bo ponudil koncerte, nastop akrobatov in razstave. V Temišvaru so za moto EPK izbrali Shine your light - Light up your city! Snovalci programa želijo v mestu, kjer živi več različnih narodnosti, osvetliti predvsem tradicionalno raznolikost.

mc/mlu/tib/rpe/vr/av/rp/gm/bdo/tv/mrn/msc/mc
© STA, 2023