Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 16. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV/MOSKVA - Rusija je v sredo zvečer z raketami in droni izvedla nove obsežne napade, v katerih je bila ubita najmanj ena oseba, več zgradb pa je bilo poškodovanih, so danes sporočile ukrajinske sile. Ob tem so dodale, da jim je uspelo sestreliti 18 od 36 izstreljenih ruskih raket. Ruske rakete in droni so bili usmerjeni predvsem v osrednji regiji Dnipropetrovsk in Kirovograd pa tudi na sever in zahod države, je pojasnil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

ANKARA - Število smrtnih žrtev katastrofalnih potresov, ki so prejšnji teden prizadeli Turčijo in Sirijo, se je po zadnjih podatkih povzpelo nad 42.000. V Turčiji so našteli že 36.187 mrtvih, v Siriji pa za zdaj beležijo najmanj 5900 mrtvih. Turške oblasti so dodale, da je bilo ranjenih 100.000 ljudi, regijo pa je prizadelo več kot 4300 popotresnih sunkov. Turške oblasti so v sredo povečale število regij, ki so jih pretekli teden prizadeli potresi, z deset na enajst. Po novem se sedaj tudi vzhodna turška provinca Elazig uradno šteje za območje nesreče.

REKA - Območje pri hrvaškem otoku Krk je danes ob 10.47 stresel potres z magnitudo 5,3, navaja evropsko-mediteranski seizmološki center (EMSC). Žarišče potresa je bilo 37 kilometrov jugovzhodno od Reke in štiri kilometre od Krka na globini deset kilometrov pod površjem. Tresenje tal so čutili tudi v celotni Sloveniji.

BEOGRAD - Več sto skrajnih nacionalistov je v sredo zvečer protestiralo pred uradom srbskega predsednika Aleksandra Vučića v Beogradu in grozilo z neredi, če bo Srbija sprejela načrt EU za normalizacijo odnosov s Kosovom. Vučić je njihova sporočila označil za protisrbska in napovedal, da bodo za svoje ravnanje odgovarjali.

BRUSELJ - Člani predsedstva BiH so se v sredo v Bruslju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom pogovarjali o napredku BiH po podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU. Pri tem je Michel predsedstvo pozval, naj pripravi konkreten načrt za izvajanje 14 prednostnih nalog z natančnim časovnim okvirom. Ponovil je, da je izpolnitev 14 prednostnih nalog, ki jih je določila Evropska komisija, še naprej ključnega pomena za nadaljnji napredek BiH na njeni evropski poti.

SARAJEVO - Hrvaška vojska ne bo sodelovala v mirovni misiji Evropske unije v BiH, in to je končno stališče Evropske komisije, je v sredo izjavil član predsedstva BiH iz vrst Hrvatov Željko Komščić. Pri sodelovanju hrvaške vojske v misiji Eufor je vztrajal hrvaški predsednik Zoran Milanović, a ni dobil podpore Bruslja. "To se ne bo zgodilo glede na določila daytonskega sporazuma, s katerim so se sosedne države zavezale, da ne bodo angažirale svojih vojaških sil in vojakov na območju BiH," je dejal Komšić za sarajevski portal Klix.ba. Dodal je, da mu je to zagotovilo prenesel visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

WASHINGTON - Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo danes odpotoval na varnostno konferenco v München, obisk Evrope pa bo nato podaljšal še v Turčiji in Grčiji, od koder se bo 22. februarja vrnil v ZDA, je sporočil State Department. Blinken bo v Münchnu do konca tedna, varnostne konference pa se namerava udeležiti tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris. Prihodnji teden bo v Evropi na Poljskem predsednik ZDA Joe Biden.

ZAGREB - Hrvaško novinarsko društvo je obsodilo načrtovane spremembe kazenske zakonodaje kot resno grožnjo novinarski svobodi, poroča raziskovalna novinarska mreža Balkan Insight (Birn). Spremembe je napovedal hrvaški premier Andrej Plenković, potem ko je vlado v minulih tednih pretreslo več afer, povezanih s sporočili njegovih sodelavcev.

WASHINGTON - Vodja teroristične mreže Al Kaida po smrti Ajmana al Zavahirija postal v Iranu živeči Egipčan Saif al Adel, je v sredo sporočil State Department. Al Zavahirija, nekdaj tesnega sodelavca ustanovitelja Al Kaide Osame bin Ladna, so julija lani v napadu z brezpilotnim letalom v afganistanski prestolnici Kabul ubile ameriške sile.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ/TOKIO - Tečaji na osrednjih evropskih borzah se v začetnem delu današnjega trgovanja gibljejo nad izhodišči. Zagon vlagateljem so dali podatki o zniževanju inflacije v Veliki Britaniji in ZDA. Ti jim namreč dajejo upanje, da bosta britanska in ameriška centralna banka kmalu zaključili s svojo politiko zviševanja obrestnih mer. Osrednji indeksi na borzah v Aziji pa so se danes večinoma zvišali. Vlagatelje je spodbudila rast na newyorških borzah, ki je sledila objavi podatkov o ameriški trgovini na drobno.

SINGAPUR - Cene nafte so se danes zvišale. Nekaj zagona so dobile zaradi oslabitve ameriškega dolarja, ob katerem se povpraševanje po nafti, s katero se trguje v dolarjih, na območjih z drugimi valutami običajno poveča.

ZÜRICH - Švicarski prehrambeni velikan Nestle je lani vknjižil občuten padec dobička - nazadoval je za 45 odstotkov na 9,3 milijarde frankov (9,4 milijarde evrov). Prihodki so medtem znašali 94,4 milijarde frankov (95,5 milijarde evrov), kar je 8,4 odstotka več kot leto pred tem, a manj, kot so pričakovali analitiki.

PARIZ - Evropski proizvajalec letal Airbus je v letu 2022 kljub težavam v dobavnih verigah zabeležil rekorden, 4,2 milijarde evrov težak čisti dobiček. Njegova prodaja je porasla za 13 odstotkov na 58,9 milijarde evrov, kar odraža veliko povpraševanje po letalih, pa tudi močan dolar, ki se uporablja v letalskih poslih.

PARIZ - Francoska avtomobilska skupina Renault, pod okrilje katere sodi tudi novomeški Revoz, je leto 2022 sklenila s čisto izgubo v višini 338 milijonov evrov, kar pa je predvsem posledica prodaje deleža v največjem ruskem proizvajalcu avtomobilov Avtovaz. Prodaja Renaulta se je medtem okrepila za 11,4 odstotka na 46,4 milijarde evrov.

FRANKFURT - Potem ko je poškodba optičnih kablov na gradbišču v Frankfurtu v sredo povzročila izpad računalniških sistemov nemškega letalskega prevoznika Lufthansa, njegova letala danes letijo po predvidenem urniku. Trenutno ni ne odpovedi ne zamud, so pojasnili v podjetju.

WASHINGTON - Prihodki od prodaje v trgovini na drobno v ZDA so se januarja na mesečni ravni povečali za tri odstotke na 697 milijard dolarjev, potem ko so dva meseca prej nazadovali. Gre za največjo mesečno rast od začetka leta 2021.

HOUSTON - Strelski napad v nakupovalnem središču teksaškega mesta El Paso je v sredo zahteval eno življenje, tri osebe pa so bile ranjene, je sporočila lokalna policija. Ena človek je v priporu, iščejo pa še enega, ki bi naj bil prav tako vpleten v streljanje.

WELLINGTON - Novozelandski premier Chris Hipkins je danes obiskal mesto Gisborne na vzhodu Severnega otoka, ki ga je ciklon Gabrielle močno prizadel. Ciklon je skupno terjal pet življenj, okoli 10.500 ljudi pa je notranje razseljenih. V kraje, ki jih je ciklon odrezal od sveta, so oblasti poslale ladje in helikopterje z vodo, hrano in gorivom za prebivalce.

LOS ANGELES - Po kratki bolezni je v sredo umrla ameriška igralka Raquel Welch, stara 82 let, je sporočil njen menedžer. Med drugim je nastopila v filmih Fantastično potovanje in Milijon let pred našim štetjem. Rojena kot Jo Raquel Tejada leta 1940 v Chicagu je postala znana z vlogo v fantazijskem filmu Milijon let pred našim štetjem iz leta 1966. Kot jamsko dekle Loana je takrat 26-letnica čez noč postala seks simbol.

mc/mrn/akg/tib/rpe/las/msc/jb/rp/ase/mc
© STA, 2023