Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 14. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob prihodu na srečanje kontaktne skupine za Ukrajino pod vodstvom ZDA zaveznice Kijeva pozval, naj ukrajinskim silam zagotovijo več streliva in hitro dostavijo obljubljeno orožje. Ni namreč videti, da se Rusija pripravlja na mir, je dejal in menil, da je ravno nasprotno. Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je Kijevu obljubil, da Natova "neomajna in trajna podpora" ne bo omagala.

RIM - Na nedeljskih volitvah v najbogatejši italijanski deželi Lombardiji je bil glede na končne izide s 55 odstotki glasov znova izvoljen dosedanji predsednik Attilio Fontana iz stranke Liga. V Laciju, ki vključuje tudi prestolnico Rim, pa s 53 odstotki kandidat Francesco Rocca iz stranke Bratje Italije premierke Girogie Meloni. Ta je dejala, da rezultat volitev, ki jih je zaznamovala nizka udeležba, utrjuje desno sredino in krepi vlado.

WASHINGTON - Ameriška mornarica je našla pomembne dele z domnevnega kitajskega vohunskega balona, ki so ga ZDA v začetku meseca sestrelile nad Atlantskim oceanom, med njimi tudi senzor in dele elektronike, je v ponedeljek sporočila ameriška vojska. Po navedbah ameriškega zunanjega ministrstva je imel sestreljeni balon več anten in je verjetno lahko "zbiral in lociral komunikacije".

ISTANBUL/DAMASK - Iz Turčije osem dni po uničujočem potresu še vedno prihajajo nova poročila o preživelih katastrofe, ki je po terjala več kot 37.500 življenj. V prizadetih provincah Kahramanmaras in Adiyaman so iz ruševin po poročanju turških medijev potegnili tri ljudi. Sirija je medtem privolila v odprtje še dveh mejnih prehodov za dostavo pomoči žrtvam potresa, je v ponedeljek sporočil generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

DETROIT - V strelskem napadu na univerzi ameriške zvezne države Michigan so v ponedeljek zvečer umrli najmanj trije ljudje, še pet je bilo ranjenih, je sporočila lokalna policija. Napad se je zgodil v univerzitetnem kampusu v mestu East Lansing, strelec pa si je po napadu sodil sam. Podrobnosti o žrtvah policija ni razkrila, prav tako ni znano, ali je imel napadalec povezave z univerzo.

MADRID - Špansko vrhovno sodišče je v ponedeljek ponovno preučilo decembrsko reformo kazenskega zakonika in kazni, izdane devetim katalonskim voditeljem, ki so leta 2017 organizirali referendum o neodvisnosti Katalonije. Odredilo je, da bo prepoved opravljanja javnih funkcij ostala v veljavi za štiri voditelje, medtem ko bo za ostale razveljavljena.

WELLINGTON - Na Novi Zelandiji so zaradi močnega vetra in deževja v ponedeljek po celotni državi razglasili izredne razmere. Tropska nevihta Gabrielle je močno prizadela energetsko ter cestno infrastrukturo v državi in mnoga mesta odrezala od sveta. Ukrep so razglasili šele tretjič v zgodovini države.

TIRANA - V albanski prestolnici so v ponedeljek zvečer znova potekali protesti proti vladi zaradi domnevne korupcije. Več sto protestnikov se je poskušalo prebiti v parlament, v policiste pa so metali tudi petarde in dimne bombe. Policija je zaradi nasilja pridržala tri ljudi. Napeto je bilo tudi v parlamentarni razpravni dvorani, kjer so sejo na koncu prekinili.

NEW YORK - Voznik selitvenega tovornjaka je v ponedeljek v Brooklynu v New Yorku zapeljal na pločnik in podiral ljudi, dokler ga ni policija po nekaj kilometrih uspela ujeti. En človek je umrl, poškodovanih je bilo še osem ljudi. Policija je voznika identificirala kot 62-letnika, ki je bil že večkrat zaprt zaradi nasilja. Povezavo s terorizmom so izključili.

JOHANNESBURG - Oblasti v Južni Afriki so v ponedeljek razglasile izredne razmere zaradi obsežnih poplav, ki so prizadele sedem od devetih provinc ter uničile številne ceste, mostove in terjale nekaj človeških življenj. Obilno deževje je prizadelo večje dele države, glede na vremenske napovedi pa naj bi se obdobje močnih padavin nadaljevalo.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek s položaja odstavil upravitelja kongresnega kompleksa Bretta Blantona, ki se sooča z obtožbami zlorab in neprimernega vedenja. Njegovo odstavitev so zahtevali tako demokrati kot republikanci.

VARŠAVA - V EU so januarja so zabeležili za 12 odstotkov manj nedovoljenih prehodov meje kot pred letom dni, upad pa gre pripisati slabim vremenskim razmeram, je v ponedeljek v Varšavi objavila Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex).

NEW YORK - Ključna priča tožilstva, nekdanji član kartela Jesus El Rey Zambada je v ponedeljek na sodnem procesu proti nekdanjemu ministru za javno varnost in šefu mehiške policije Genaru Garcii Luni opisala, kako je ta prejemal milijone dolarjev podkupnin od mamilarskega kartela Sinaloa. V zameno za denar je Garcia Luna kartelu omogočil nemoteno opravljanje posla.

spo/spo
© STA, 2023