Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 13. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZIANTEP/ALEP - Število smrtnih žrtev katastrofalnega potresa, ki je v ponedeljek prizadel Turčijo in Sirijo, se je po zadnjih podatkih povzpelo nad 37.500, iskalne in reševalne ekipe pa počasi zaključujejo delo na prizadetih območjih. Koordinator ZN za humanitarno pomoč Martin Griffiths, ki je danes prispel v sirski Alep, je dejal, da pričakuje, da bo končno število smrtnih žrtev potresov preseglo 50.000. Čeprav je od prvega uničujočega potresnega sunka minil že en teden, pa pod ruševinami občasno še vedno najdejo preživele osebe.

BRUSELJ - Bruselj je zvišal napoved gospodarske rasti za letos. Ta naj bi v območju evra znašala 0,9 odstotka, v celotni EU pa 0,8 odstotka, je v danes objavljeni zimski napovedi zapisala Evropska komisija. Evropsko gospodarstvo se bo tako izognilo recesiji, ki se je kot verjetna omenjala lansko jesen. Inflacija se umirja.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Tečaji na osrednjih evropskih borzah niso sledili padcem z azijskih borz in se tako v začetnem delu današnjega trgovanja gibljejo nad izhodišči. Nov zagon vlagateljem bo tekom dneva dala tudi danes objavljena izboljšana napoved gospodarske rasti Evropske komisije za letos tako za območje evra kot tudi celotno EU.

WASHINGTON - Po že tretji sestrelitvi neznanega letečega predmeta nad zračnim prostorom ZDA v zadnjih dneh še vedno ni jasno, za kakšne predmete gre, kako ostajajo v zraku in od kod so prišli. Glede na prve ugotovitve pa niso podobni domnevno vohunskemu kitajskemu balonu, ki so ga ameriške sile sestrelile v začetku meseca, kar je povzročilo tudi zaostrovanje odnosov med državama.

PEKING - ZDA so od januarja lani z baloni več kot desetkrat vdrle v kitajski zračni prostor, so sporočili iz Pekinga, potem ko je Washington minuli teden nad ameriškim ozemljem sestrelil domnevni kitajski vohunski balon, in nato v zadnjih dneh še tri neidentificirane leteče predmete. Na kitajskem zunanjem ministrstvu so dodali, da za ZDA ni neobičajno, da nezakonito vstopajo v zračni prostor drugih držav, in da je Peking te incidente obravnaval odgovorno in strokovno.

GAZA - Izraelska vojska je izvedla zračni napad na podzemni kompleks palestinskega skrajnega gibanja Hamas na območju Gaze v odgovor na nedeljsko izstrelitev raket z območja Gaze na Izrael, je sporočila izraelska vojska. Napada nista zahtevala žrtev. Izrael je napovedal tudi uzakonitev več judovskih naselbin na Zahodnem bregu, ki so po mednarodnem pravu nezakonite.

AUCKLAND - Zaradi tropske nevihte Gabrielle z močnim vetrom in dežjem, ki je danes dosegla Novo Zelandijo, je brez elektrike ostalo 58.000 gospodinjstev, večinoma na Severnem otoku, odpovedali so več sto letov. Izredne razmere so razglasili v devetih regijah Severnega otoka, na katerem živi skoraj tretjina od 5,1 milijona prebivalcev te otoške države.

BUENOS AIRES - V zadnjih mesecih je v Argentino pripotovalo več kot 5000 nosečih Rusinj, trdijo argentinski uradniki. Ženske naj bi si želele zagotoviti, da se njihovi otroci rodijo v Argentini, in tako pridobijo argentinsko državljanstvo, saj jim to daje več svobode kot ruski potni list.

OPATIJA - Hrvaško bo na Eurosongu v Liverpoolu maja zastopala reška skupina Let 3, ki je na nacionalnem glasbenem tekmovanju Dora v soboto v Opatiji zmagala s pesmijo Mama ŠČ. Hrvaška publika in stroka sta pesem sprejeli s pohvalami, nekateri srbski mediji pa so se nanjo odzvali kritično, ker da se norčuje iz pregona Srbov med operacijo Nevihta.

ZAGREB - V zagrebškem naselju Maksimir je neznani storilec iz za zdaj še neznanega razloga ponoči aktiviral eksplozivno napravo na dovozni poti do treh hiš ter poškodoval fasade hiš in ograje, so v nedeljo sporočili iz zagrebške policijske uprave. V eksploziji ni bil nihče poškodovan, kriminalistična preiskava pa še poteka.

lkr/msc/bdo/blm/bg/las/tib/rp/vr/lkr
© STA, 2023