Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 13. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

GLENDALE - Kansas City Chiefs so zmagovalci lige NFL ameriškega nogometa. V 57. super bowlu so v Glendalu v Arizoni z 38:35 ugnali Philadelphia Eagles. To je bil tretji naslov za poglavarje, prvi po letu 2020. Kansas City je petič igral v finalu, od tega tretjič v zadnjih štirih sezonah pod vodstvom najkoristnejšega igralca letošnjega rednega dela in super bowla, podajalca Patricka Mahomesa. Leta 2020 je ugnal San Francisco 49ers, sezono kasneje pa izgubil proti Tampa Bay Buccaneers. Philadelphia je v finalu igrala četrtič. Prva dva je izgubila, New England Patriots pa ugnala leta 2018.

PLANICA - Planica je deležna zadnjih priprav na nordijsko svetovno prvenstvo. Senco na planiški praznik pa po pisanju portala n1info.si mečejo začasna parkirišča za potrebe SP, ki so jih organizatorji zgradili na vodovarstvenem območju, nekatera na trajno zavarovanih kmetijskih zemljiščih, druga pa na naravnih vrednotah, kot je ledeniška morena. Kot poroča portal, bi organizacijski odbor za te posege potreboval naravovarstveno soglasje, a zanj sploh ni zaprosil. Primer je pod drobnogled vzela gradbena inšpekcija, kmetijski inšpektorji pa so že odločili, da gre za nedovoljene posege.

CALGARY - Slovenski deskar prostega sloga Naj Mekinc je v kanadskem Calgaryju na tekmi svetovnega pokala v snežnem parku v svojem prvem finalu v karieri osvojil osmo mesto, je sporočila Smučarska zveza Slovenije. Zmagal je domačin Darcy Sharpe pred Američanom Dustyjem Henricksenom in rojakom Spaldingom Cameronom. Enaindvajsetletni Mekinc je v zadnji, tretji vožnji prejel oceno 67,90, kar je zadostovalo za uvrstitev kariere.

LAS VEGAS - Hokejisti Vegas Golden Knights so v severnoameriški ligi NHL zabeležili visoko zmago proti Anaheim Ducks. Slavili so s 7:2 in se povzpeli na drugo mesto zahodne konference. Pred Vegasom, ki ima 68 točk, je na zahodu le Dallas s 70. Na tretjem mestu je Winnipeg s 67, na četrto pa je napredoval Seattle. Na kontu imajo Kraken po zmagi proti Philadelphii s 4:3 zdaj 65 točk, prav toliko kot peti Edmonton Oilers in šesti Los Angeles Kings slovenskega asa Anžeta Kopitarja.

BOSTON - Košarkarji Boston Celtics so zabeležili 41. zmago v rednem delu sezone severnoameriške lige NBA. V domači dvorani so s 119:109 ugnali Memphis Grizzlies. Kelti so z razmerjem zmag in porazov 41-16 vodilno moštvo lige NBA, medtem ko Memphis z razmerjem 34-22 zaseda drugo mesto zahoda za Denver Nuggets s 39-18. Na edini preostali tekmi so Toronto Raptors s 119:118 premagali Detroit Pistons.

LJUBLJANA - Na teniških lestvicah ATP in WTA je med prvo deseterico prišlo le do ene spremembe. Američan Taylor Fritz je na sedmem mestu lestvice ATP prehitel Kanadčana Felixa Auger-Aliassima, še naprej pa na vrhu ostaja Srb Novak Đoković. Pri ženskah je vodilna Poljakinja Iga Swiatek. Najboljši Slovenki, Kaja Juvan in Tamara Zidanšek, sta zunaj najboljše stoterice na 112. oziroma 118. mestu. Najboljši aktivni Slovenec je Bor Artnak na 672. mestu.

alz/nem/ag/alz
© STA, 2023