Pregled - Slovenija, 12. 2. (nedelja)

Ljubljana, 12. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 12. februarja.

LJUBLJANA/DUNAJ - Slovenija je Avstrijo po poročanju avstrijske tiskovne agencija APA v četrtkovi protestni noti pozvala k postopku za prepoved mladinske organizacije svobodnjakov (FPÖ) na avstrijskem Koroškem, potem ko je ta nedavno na spletu pozivala k ustavitvi "slovenizacije" v tej avstrijski zvezni deželi. Slovenija v verbalni noti "ni pozvala k nobeni prepovedi katerekoli politične stranke", pa so danes naknadno sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Je pa obsodila objavo s protislovensko vsebino na družbenih omrežjih na avstrijskem Koroškem in pozvala k uveljavitvi 7. člena Avstrijske državne pogodbe.

LJUBLJANA - Slovenska enota reševalcev s psi se je zaradi varnosti in tudi zaradi poškodb psov v soboto zvečer vrnila z območja katastrofalnega potresa v Turčiji. V.d. direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin je prepričan, da je bila odločitev Slovenije, da v Turčijo pošlje enoto s psi, pravilna. Prispela je med prvimi in med prvimi začela tudi delati na terenu. Vodja enote Blaž Turk pa je povedal, da je bilo reševanje v Turčiji ena najbolj zahtevnih nalog v zadnjih letih.

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec je v pogovoru za portal Siol zavrnil očitke, da naj bi njegov državni sekretar Damir Črnčec vplival na delo kandidata za notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Spregovoril je tudi o tem, da je vojna v Ukrajini tako blizu, da mir ni več samoumeven, zato je toliko bolj pomembno izpolnjevati zaveze do zveze Nato.

RAČE - V 65. letu je umrl dolgoletni župan občine Rače-Fram Branko Ledinek, je poročal časnik Večer. Ledinek je občino vodil vse od leta 1997, na zadnjih volitvah, ko je bil znova izvoljen za župana, je bil tudi edini kandidat za vodenje občine. Vest o smrti so prek Twitterja sporočili tudi v SLS, katere član je bil.

LJUBLJANA - Policija je lani pri voznikih avtobusov zaznala skoraj 40 odstotkov več kršitev cestnoprometnih predpisov kot leto prej. Pri voznikih tovornih vozil so lani sicer zaznali manj kršitev, povzročili pa so več prometnih nesreč, je pokazala analiza Agencije za varnost prometa. Skupaj s policijo agencija v prihodnjem tednu zato načrtuje poostren nadzor.

LJUBLJANA - Slovenska vojska se bo do petka v okviru vojaške vaje Navidezni ščit 2023 ob podpori letalstva in v sodelovanju s civilnimi strukturami usposabljala v postopkih elektronskega bojevanja. Sodelovali bodo ameriški in zrakoplovi SV, zato je obrambno ministrstvo napovedalo povečan hrup na območju Postojne in širše.

bst/bst
© STA, 2023