Pregled - šport, 12. 2. (nedelja)

Ljubljana, 12. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 12. februarja.

COURCHEVEL - Švicarski alpski smučar Marco Odermatt je novi svetovni prvak v smuku, s čimer je prišel do sploh prve kolajne na SP. V Courchevelu v Franciji je srebro osvojil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, bron pa presenetljivo Kanadčan Cameron Alexander. Dobro se je odrezal tudi Miha Hrobat, ki je bil najboljši med Slovenci na osmem mestu. Od Slovencev je prvi progo Eclipse presmučal Martin Čater, ki pa je zaostal 3,98 sekunde in zasedel 35. mesto. Tretji Slovenec Nejc Naraločnik je z zaostankom 2,57 sekunde zasedel 31. mesto.

OBERHOF - Francozinja Julia Simon je nova biatlonska svetovna prvakinja v zasledovanju. Srebro je osvojila zmagovalka sprinta Nemka Denise Herrmann-Wick, bron pa norveška šampionka Marte Olsbu Roeiseland. Polona Klemenčič je tekmo končana na 22. mestu, Anamarija Lampič pa na 51. Slovenki sta boljšo uvrstitev zapravili na strelišču. Klemenčič je morala v kazenski krog štirikrat, Lampič pa kar sedemkrat.

OBERHOF Norveški biatlonec Johannes Thingnes Boe je na svetovnem prvenstvu v Oberhofu v tretjem nastopu osvojil še tretje zlato odličje. Po prvem mestu z mešano štafeto in v sprintu je bil v nedeljo najboljši še v 12,5 km dolgem zasledovanju. Mlajši od bratov Boe je tekmo končal v velikem slogu z 20 zadetimi streli in imel po štirih streljanjih že več kot minuto prednosti pred rojakom Sturlo Holmom Laegreidom, ki je bil prav tako brezhiben s puško. Bron je osvojil Šved Sebastian Samuelsson.Solidno se je odrezala trojica mladih Slovencev, Toni Vidmar je z 19 zadetimi streli napredoval s 43. na 26. mesto. Lovro Planko je bil z dvema strelskima napakama 29. in Alex Cisar, ki je v kazenski krog zavil enkrat, 30.

LAKE PLACID - Norvežan Halvor Egner Granerud je zmagovalec druge posamične tekme za svetovni pokal v ameriškem Lake Placidu. Drugo mesto je pripadlo sobotnemu zmagovalcu, Nemcu Andreasu Wellingerju, tretji pa je bil Avstrijec Stefan Kraft.Najboljši Slovenec je bil na koncu Timi Zajc na šestem mestu. Od varovancev glavnega trenerja slovenske reprezentance Roberta Hrgote so točke prejeli še trije. Med deseterico se je zavihtel še Žiga Jelar. Ta je v finalni seriji izgubil tri mesta in tekmovanje končal na devetem mestu.
Prve točke v karieri je osvojil Matija Vidic, ki je zasedel 26. mesto. Tik za njim je končal Lovro Kos.Brez nastopa v finalu sta ostala Domen Prevc na 35. in Peter Prevc na 46. mestu, medtem ko so težave z zadrgo Anžetu Lanišku odnesle že nastop v kvalifikacijah.

LJUBLJANA - Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je s porazom končala kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo junija letos v Ljubljani. Na Kodeljevem je bila Poljska boljša s 65:58. Slovenija je zasedla tretje mesto v skupini za Turčijo in Poljsko, na prvenstvo najboljših šestnajstih ekip Evrope pa se je uvrstila kot gostiteljica. Slovenija bo tekmice na EP dobila 8. marca na žrebu v Ljubljani. Kakovostni bobni bodo sestavljeni na podlagi uvrstitev na svetovni lestvici, na kateri je Slovenija trenutno 19. reprezentanca na svetu oziroma deseta v Evropi. Najboljše strelke Slovenije proti Poljski so bile Eva Lisec z 18 točkami ter Zala Friškovec in Nika Barič, ki sta jih zbrali po devet.

LJUBLJANA - Rokometašice Krima Mercatorja so v današnji tekmi zadnjega, 14. kroga lige prvakinj doma premagale romunsko Bukarešto z 28:26 in s tem priborile napredovanje v play-off najelitnejšega tekmovanja na evropskih tleh. Krimovke, ki so na 14 tekmah zabeležile šest zmag in osem porazov, so tako kot Brest in Bietigheim osvojile 12 točk. Zaradi boljšega medsebojnega izkupička pa so v skupini A končale pred njima na petem mestu.

STOCKHOLM - Estonski dirkač Ott Tänak v Fordu je zmagovalec relija po Švedski, druge postaje v letošnji sezoni svetovnega prvenstva. Za 18,7 sekunde je ugnal Irca Craiga Breena na drugem mestu. Ircev moštveni kolega Belgijec Thierry Neuville je z zaostankom 20 sekund snežni reli končal tretji. Za Estonca je to prva zmaga po vrnitvi k svojemu nekdanjemu moštvu Ford, za katerega je dirkal med letoma 2011 in 2017.Aktualni svetovni prvak, Finec Kalle Rovanpera je končal na četrtem mestu s 25,1 sekunde zaostanka.

MONTPELLIER - Italijan Jannik Sinner je v finalu turnirja ATP v Montpellierju upravičil vlogo favorita in prišel do sedmega turnirskega naslova v karieri. Američana Maxima Cressyja je premagal s 7:6 in 6:3. Enaindvajsetletni Italijan, ki je bil pred turnirjem na 17. mestu računalniške lestvice, je pet od sedmih turnirjev osvojil v dvorani, v karieri pa je izgubil le en finale, 2021 na mastersu v Miamiju proti Hubertu Hurkaczu. Sinner je lani zmagal v Umagu, 2021 v Antwerpnu, Sofiji, Washingtonu in Melbournu 1, 2020 pa v Sofiji. Petindvajsetletni Cressy ostaja pri enem naslovu iz Newporta 2022, na novi lestvici pa se bo povzpel med prvih 40 igralcev na svetu.

ABU DABI - Švicarka Belinda Bencic je v velikem slogu prišla do osmega naslova v karieri in drugega letos. V finalu teniškega turnirja v Abu Dabiju z nagradnim skladom 728.188 evrov je izgubila prvi niz z 1:6, v drugem je rešila tri žoge za zmago Rusinje Ljudmile Samsonove, na koncu pa po 2:48 minute slavila s 6:4 v tretjem nizu.

LINZ - Rusinja Anastazija Potapova je v Linzu prišla do drugega naslova na turnirjih WTA. V finalu je bila po uri in 18 minutah boljša od Hrvatice Petre Martić s 6:3 in 6:1.Enaindvajsetletna Potapova bo na novi lestvici WTA skočila na 31. mesto, kar bo njena najvišja uvrstitev v karieri. Pred Linzom je zmagala tudi lani na turnirju v Istanbulu.

ic/zzb/alz/ag/nem/ic
© STA, 2023