Pregled - šport, 11. 2. (sobota)

Ljubljana, 11. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 11. februarja.

MERIBEL - Švicarka Jasmine Flury je nova svetovna prvakinja v smuku. V Meribelu je 29-letnica presenetljivo prišla do sploh prve kolajne na velikih tekmovanjih. V tesnem razpletu je za štiri stotinke sekunde ugnala na koncu srebrno Avstrijko Nino Ortlieb, bron je z zaostankom 12 stotink pripadel še eni Švicarki Corinne Suter. Edina Slovenka Ilka Štuhec je zasedla šesto mesto. Dvakratna svetovna prvakinja v smuku iz St. Moritza 2017 in Areja 2019 je bila ena izmed favoritinj za kolajno, a je tako kot številne druge izpostavljene tekmovalke ostala praznih rok.

OBERHOF - Najboljši biatlonec sezone 2022/23, Norvežan Johannes Thingnes Boe, je na svetovnem prvenstvu v Oberhofu osvojil še naslov svetovnega prvaka v sprintu. Na 10-kilometrski progi je kljub kazenskemu krogu za 14,8 sekunde ugnal starejšega brata Tarjeija in za 39,9 rojaka Sturlo Holma Laegreida, ki je prav tako moral enkrat v kazenski krog.Jakov Fak, ki je še pretekli teden pet dni ležal zaradi gripe, ni zdržal visokega ritma do konca tekme. Po dveh zgrešenih strelih na drugem postanku je z zaostankom 2:59,7 minute zasedel 63. mesto in ostal celo brez nedeljske tekme. Najboljši je bil Lovro Planko z eno strelsko napako na 33. mestu. Na zasledovanje sta se uvrstila tudi Anton Vidmar z desetico na strelišču in 43. mestom ter Alex Cisar, ki je po dveh napakah s puško tekmo končal kot 54.

LAKE PLACID - Nemec Andreas Wellinger je zmagovalec današnje posamične tekme za svetovni pokal smučarskih skakalcev v ameriškem Lake Placidu. Drugi je bil Japonec Ryoyu Kobayashi, tretji pa Avstrijec Daniel Tschofenig. Najboljši Slovenec Timi Zajc je tekmo končal na četrtem mestu in stopničke zgrešil za 0,8 točke.
Wellinger je finalu napredoval s petega mesta in prišel do svoje četrte posamične zmage v karieri. Svoj dosežek je v finalu izboljšal Domen Prevc, ki je iz 12. mesta napredoval na šesto. Nekaj mest sta v finalni seriji izgubila Žiga Jelar in Anže Lanišek na 12. oziroma 18. mestu.V prvi seriji sta obstala Peter Prevc in Matija Vidič na 31. in 48. mestu.

HINZENBACH - Avstrijka Chiara Kreuzer je zmagovalka tekme svetovnega pokala smučark skakalk v avstrijskem Hinzenbachu. V tesnem razpletu, prvo in četrto tekmovalko je namreč ločila manj kot točka, je najboljša Slovenka Ema Klinec končala tik pod stopničkami na četrtem mestu, peta je bila Nika Prevc.Avstrijski uspeh je z drugim mestom dopolnila najboljša skakalka zime Eva Pinkelnig, ki je za rojakinjo zaostala le desetinko točke. Tretja Japonka Nozomi Maruyama pa je bila slabša le za 0,8 točke in je po drugi strani le za desetinko premagala Emo Klinec.V drugi seriji sta dve slovenski tekmovalki precej pridobili. Prevc, po prvi na 12. mestu, je bila na koncu peta, Maja Vtič pa je s 27. mesta napredovala na končno 13.

BOLZANO - Slovenija je uspešno končala nastope na pripravljalnem turnirju v Bolzanu. Premagala je vse tri tekmece, gostitelje Italijane po podaljšku z 1:0, Korejce kar z 10:0 in danes še Madžare po kazenskih strelih z 2:1. Slovenci so tako osvojili prvo mesto na turnirju, priprave na elitno majsko elitno svetovno prvenstvo v Rigi pa bodo nadaljevali aprila, ko bodo na vrsti tudi še zadnje posamezne prijateljske tekme.Danes je za Slovenijo v rednem delu zadel Luka Gomboc, kazenski strel za zmago pa Žiga Pance.

LJUBLJANA - Deskarja na snegu Gloria Kotnik in Tim Mastnak, alpski smučar Žan Kranjec ter smučarji skakalci Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos so dobitniki letošnjih Bloudkovih nagrad, najvišjih državnih nagrad na področju športa. Na že 58. podelitvi je odbor za podelitev podelil tudi 10 plaket. Na podelitvi so prejemnike nagovorili predsednica države Nataša Pirc Musar, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in predsednik odbora za podeljevanje priznanj Viktor Grošelj.Ta je še enkrat opozoril na anomalijo, ki ne dovoljuje, da bi nagrado dobili vsi prejemniki olimpijskih odličij. Opozoril pa je tudi na različno vrednotenje nagrade in pozval državo, naj izenači pravice za vse prejemnike kolajn.

PARIZ - Tina Šutej, atletinja celjskega Kladivarja, je na mitingu v Parizu v skoku s palico zmagala, preskočila je 4,78 m, kar je pet centimetrov manj od njenega državnega rekorda in izida sezone na svetu z začetka tega meseca.Za najboljšo slovensko atletinjo lanskega leta je bila v skoku s palico druga Kanadčanka Alysha Newman s 4,71 m, tretja je bila evropska prvakinja Finka Wilma Murto s 4,64 m. Neja Filipič, druga slovenska predstavnica, je bila v troskoku šesta s 13,60 m.

RABAT - Nogometaši madridskega Reala so zmagovalci klubskega svetovnega prvenstva v Maroku. Evropski prvak je v finalu v Rabatu premagal azijskega predstavnika Al Hilal iz Savdske Arabije s 5:3. Pred tem je Flamengo osvojil tretje mesto, potem ko je v Tangerju ugnal Al Ahli s 4:2.Real Madrid, zmagovalec evropske lige prvakov, je upravičil vlogo favorita na klubskem svetovnem prvenstvu. V finalu je že zgodaj v drugem polčasu zlomil odpor azijske zasedbe in znova dvignil pokal zmagovalca tekmovanja, ki ga je osvojil že v letih 2014, 2016, 2017 in 2018, pred tem pa je še trikrat slavil v predhodnem medcelinskem pokalu.Po dvakrat sta za Real zadela Vinicius Junior in Federico Valverde, enkrat pa Karim benzema. Pri Al Hilalu je dva gola prispeval Luciano Vietto.

LJUBLJANA - V Prvi ligi Telemach so nogometaši začeli spomladanski del. Sobotni tekmi 21. kroga sta se končali z izidom 2:1, vodilna Olimpija je premagala mestnega tekmeca Bravo, Celje pa muro.

ŽELEZNIK - Košarkarji Cedevite Olimpije so vpisali trinajsto zmago v osemnajstih tekmah v ligi Aba. S tem so prekinili serijo treh porazov in lahko z optimizmom pričakujejo nadaljevanje tekmovanja v začetku marca.
Naslednji teden Ljubljančane čaka pokal Spar, najprej četrtfinale in nato verjetno še zaključni turnir v Mariboru, zadnji teden v februarju pa je rezerviran za kvalifikacije reprezentanc za svetovno prvenstvo.

RABAT - Najboljši slovenski igralki golfa sta nastopili na turnirju evropske serije v Maroku z nagradnim skladom 450.000 evrov. Portorožanka Ana Belac je zasedla 24. mesto, Ljubljančanka Pia Babnik pa je drugič v dveh tednih zgrešila rez.Medtem ko je bil za 26-letno Ano Belac to prvi turnir v sezoni, je sedem let mlajša Pia Babnik prejšnji teden nastopila na turnirju v Keniji z nagradnim skladom 300.000 evrov in prav tako zgrešila uvrstitev v zgornjo polovico nastopajočih.

MONTPELLIER - Finalista turnirja ATP v Montpellieru sta Italijan Jannik Sinner in Američan Maxime Cressy. Italijan, sicer drugi nosilec turnirja, je bil v polfinalu boljši od domačina Arthurja Filsa s 7:5, 6:2, Američan, 51. igralec na svetu, pa je presenetil prvopostavljenega Danca Holgerja Runeja s 7:5, 6:7 in 7:6. Petindvajsetletni Cressy se bo v finalu potegoval za drugi naslov v karieri (Newport 2022), štiri leta mlajši Sinner (17. na lestvici ATP) pa bo v osmem finalu naskakoval sedmo zmago.

ABU DABI - Švicarka Belinda Bencic in Rusinja Ljudmila Samsonova se bosta srečali v finalu teniškega turnirja v Abu Dabiju z nagradnim skladom 728.188 evrov. Švicarka je v polfinalu ugnala Brazilko Beatriz Haddad Maia s 6:2, 6:3, Rusinja pa je bila v treh nizih boljša od Kitajke Zheng Qinwen.

LINZ - Rusinja Anastazija Potapova in Hrvatica Petra Martić sta finalistki turnirja WTA 250 v Linzu.Enaindvajsetletna Potapova (44. na lestvici WTA), ki je lani osvojila turnir v Istanbulu, je bila v polfinalu v treh nizih boljša od Čehinje Marjete Vondroušove, 32-letna Hrvatica (34.) pa je po preobratu premagala sedmo igralko sveta in prvo nosilko turnirja z nagradnim skladom 225.480 evrov, Marijo Sakari iz Grčije (27 let).

ic/lr/nem/ag/zzb/tb/alz/jz/ic
© STA, 2023