Pregled - Slovenija, 11. 2. (sobota)

Ljubljana, 11. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 11. februarja.

LJUBLJANA - Slovenska enota vodnikov reševalnih psov in spremljevalnega osebja se je vrnila v Slovenijo, potem ko so v torek odšli na pomoč v hudem potresu prizadetemu prebivalstvu v Turčiji. Kot je pojasnil vodja enote Blaž Turk, je bilo delo zelo zahtevno. V izjavi, ki so jo na Twitterju objavili pri upravi za zaščito in reševanje, je Turk dodal še, da je bila "slovenska ekipa skozi celotno obdobje zelo motivirana, kljub nekaterim poškodbam psov in manjšim odrgninam reševalcev".

LJUBLJANA - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo nekdanjega generalnega direktorja Statističnega urada RS Bojana Nastava, ki jo je vložil zaradi predčasne razrešitve s čela urada. Presodilo je, da ni razlogov, zakaj ga ne bi bilo dopustno razrešiti na podlagi zakona o javni upravi, piše Dnevnik. Nastava je v letu 2020 odstavila vlada Janeza Janše.

LJUBLJANA - Obeležujemo mednarodni dan številke 112, ki je enotna evropska številka za klic v sili. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je lani pri nas 13 regijskih centrov za obveščanje prejelo 517.842 telefonskih klicev na pomoč, kar je povprečno dobrih 1418 klicev na dan. Največ jih prejme ljubljanski center za obveščanje, lani 131.800.

LJUBLJANA/NEW YORK - Obeležujemo mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, katerega namen je spodbuditi zanimanje žensk in deklet za znanost ter opozoriti na enakopravne možnosti v znanosti. Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič ob tem opozarja, da zaradi stereotipov vsako leto izgubimo velik potencial v dekletih. Spodbujajte ženske, da vstopajo v poklicno usposabljanje in študij naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike, je medtem na petkovem zasedanju ob tem dnevu, ki ga je na sedežu ZN v New Yorku organizirala fundacija The Royal Academy of Science International Trust, dejala predsednica Nataša Pirc Musar.

LJUBLJANA - Katoliška cerkev obeležuje 31. svetovni dan bolnikov, ki ga je leta 1993 vpeljal papež Janez Pavel II. V Sloveniji je bila osrednja slovesnost dopoldne v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah, kjer je mašo daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

PTUJ - V ptujskem mestnem središču se je s predajo oblasti županje Nuške Gajšek karnevalskemu princu Hinku Šoštariču, vitezu Hinku Sodinskemu, in etnografsko povorko uradno začelo že 63. Kurentovanje. Najstarejše slovensko mesto je tako v teh dneh, vse do pepelnične srede, spet osrednje pustno mesto v Sloveniji.

uk/uk
© STA, 2023