Pregled - svet, 10. 2. (petek)

Ljubljana, 10. februarja - Pregled dogodkov v svetu v petek, 10. februarja.

GAZIANTEP/ALEP - Število žrtev uničujočih potresov v Turčiji in Siriji še naprej nezadržno narašča in je preseglo 22.000, od tega skoraj 19.000 v Turčiji. Reševalci bijejo bitko s časom, pri čemer jih ovira hud mraz. V Turčiji so izpod ruševin uspeli rešiti okoli 8000 ljudi, nekatere tudi več kot 100 ur po potresu. Pomoč na območje pošiljajo številne države in organizacije, a se vrstijo kritike, da prihaja prepočasi, zlasti v Sirijo. Oblasti v Damasku so odobrile dostavo humanitarne pomoči v vse dele države, tudi regije pod nadzorom upornikov.

RIM - Svetovni program za hrano je sporočil, da za zagotovitev hrane za 874.000 ljudi, ki so bili prizadeti v potresih na jugu Turčije in severozahodu Sirije, potrebujejo 77 milijonov ameriških dolarjev. Gre za 284.000 razseljenih v Siriji in 590.000 v Turčiji, od katerih je 45.000 beguncev. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila na drugo humanitarno krizo, če preživelim zelo hitro ne bodo zagotovili hrane, bivališč, vode in zdravil.

BRUSELJ - Voditelji članic EU so uskladili sklepe izrednega vrha, v katerih so se zavzeli za evropski odgovor pri upravljanju migracij. Pri upravljanju meja se bodo po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen osredotočili na dva pilotna projekta. Prvi bo vključeval celovit paket mobilne in fiksne infrastrukture na mejah. Na vprašanje, ali bo vključeval tudi gradnjo zidu, je odgovorila, da so na voljo nacionalna sredstva, ki jih je mogoče uporabiti za tisto, kar se članicam zdi potrebno, dvostranski prispevki in tudi evropska sredstva.

BRUSELJ - Tudi če bi se evropske zaveznice odločile, da Ukrajini pomagajo še z bojnimi letali, k čemur jih poziva ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, teh nikakor ne bi bilo mogoče dostaviti v prihodnjih tednih, je po vrhu EU poudaril francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot je dodal, sicer ničesar ne izključuje. Nemški kancler Olaf Scholz je medtem na novinarsko vprašanje o morebitni dobavi bojnih letal Ukrajini po vrhu odvrnil le, da to ni bila tema pogovorov. Bolj naklonjeni tovrstni pomoči so bili medtem voditelji Slovaške, Finske, Poljske in Nizozemske.

KIJEV - Rusija je z raketami in droni izvedla obsežen napad na energetsko infrastrukturo v Ukrajini. Napade je izvedla v regijah Zaporožje in Harkov, pa tudi v Kijevu, pri čemer so ukrajinske zračne sile sporočile, da so prestregle 61 od 71 izstreljenih ruskih raket. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ruski raketni napad označil za izziv za Nato ter zavezništvo ponovno zaprosil za dodatno pomoč.

KIJEV/BUKAREŠTA/KIŠINJOV - Vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni je opozoril, da sta dve ruski raketi med napadom na Ukrajino prečkali zračni prostor Romunije in Moldavije. Romunsko obrambno ministrstvo sicer trdi, da v njihov zračni prostor ni vstopila nobena ruska raketa. Moldavske oblasti so sporočile, da bodo na pogovor poklicale ruskega veleposlanika in rusko stran opozorile na nesprejemljivo kršitev zračnega prostora.

TRST/RIM - V Italiji so obeležili dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Tradicionalna osrednja proslava je potekala pred spomenikom v Bazovici, državna slovesnost pa v Rimu na Kvirinalu. Italijanski predsednik Sergio Mattarella je izrazil zadovoljstvo, da je vprašanje fojb zdaj splošno znano v javnosti, o njem se uči v šolah in razpravlja v medijih. Dodal je, da se "nihče ne sme bati resnice" in da resničnega tveganja ne predstavlja kroženje različnih idej in pogledov, temveč brezbrižnost.

BRUSELJ - Belgijska policija je pridržala belgijskega evroposlanca Marca Tarabello, potem ko je v okviru preiskave korupcijskega škandala o podkupovanju s strani Maroka in Katarja preiskala njegov bančni sef. Sodnik bo odločil, ali bo proti evroposlancu vložena obtožnica, je sporočilo tožilstvo.

BEOGRAD - Dokler na Kosovu ne bodo vzpostavili skupnosti srbskih občin, lahko grem v Bruselj le kot turist, je v četrtek sporočil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Tako se je odzval na izjavo visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, da v Bruslju pričakuje srečanje Vučića in kosovskega premierja Albina Kurtija.

KIŠINJOV - Moldavska premierka Natalia Gavrilita je sporočila, da skupaj s svojo proevropsko vlado odstopa s položaja. Razlogi za odstop za zdaj niso znani, vodenje vlade pa naj bi prevzel svetovalec predsednice Maie Sandu Dorin Recean, pristojen za varnostna vprašanja.

WASHINGTON - Kitajski balon, ki so ga ZDA v soboto sestrelile nad Atlantikom, je bil opremljen za zaznavanje in zbiranje obveščevalnih signalov v okviru obsežnega, z vojsko povezanega programa zračnega nadzora, ki je bil usmerjen v več kot 40 držav, je v četrtek izjavil predstavnik ameriške vlade. Pri tem se je skliceval na ameriške vohunske podatke.

WASHINGTON - Posebni tožilec za preiskavo napada na ameriški kongres, spodkopavanja izida predsedniških volitev leta 2020 in odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše Jack Smith je izdal nalog za zaslišanje bivšega podpredsednika ZDA Mika Pencea, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na vire blizu preiskave.

WASHINGTON - Ameriška zvezna policija FBI je izvedla hišno preiskavo na domu bivšega podpredsednika ZDA Mika Pencea, kjer je iskala morebitne zaupne dokumente. Preiskava je bila izvedena sporazumno, tako kot podobna nedavna preiskava pri predsedniku ZDA Joeju Bidnu.

LILONGWE - Malavi se spopada z najhujšim izbruhom kolere v zgodovini te države, v katerem je lani umrlo več kot 1200 ljudi, je v četrtek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Zaradi razširjenosti te bolezni po svetu se v Malaviju soočajo s pomanjkanjem cepiv, testov in zdravil.

CONCEPCION - Gozdni požari, ki so v zadnjem tednu opustošili osrednji del Čila, so uničili več kot 366.000 hektarjev površin. Aktivnih ostaja 323 požarov, od tega jih 90 gasilci še vedno nimajo pod nadzorom. Oblasti so najavile pomoč prizadetim, v nočnem času pa v nekaterih regijah uvedle tudi policijsko uro. V požarih je doslej umrlo 24 ljudi, več kot 2000 je ranjenih, več kot 5500 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

vb/vb
© STA, 2023