Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 10. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Voditelji držav članic EU so zgodaj zjutraj po dolgi in burni razpravi vendarle uskladili sklepe izrednega vrha, v katerih so se zavzeli za evropski odgovor pri upravljanju migracij. Pri upravljanju meja se bodo po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen osredotočili na dva pilotna projekta. Prvi bo vključeval celovit paket mobilne in fiksne infrastrukture na mejah. Na vprašanje, ali bo vključeval tudi gradnjo zidu, je odgovorila, da so na voljo nacionalna sredstva, ki jih je mogoče uporabiti za tisto, kar se članicam zdi potrebno, dvostranski prispevki in pa tudi evropska sredstva. Sklepi vrha po besedah predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela kažejo tudi na enotnost in odločnost pri ukrepanju za zagotavljanje konkurenčnosti gospodarstva. Zavzeli so se za hitro nadaljevanje dela na tem področju. To med drugim velja za pravila za državne pomoči.

BRUSELJ - Tudi če bi se evropske zaveznice odločile, da Ukrajini pomagajo še z bojnimi letali, k čemur jih poziva ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, teh nikakor ne bi bilo mogoče dostaviti v prihodnjih tednih, je po vrhu EU, ki se ga je udeležil tudi Zelenski, poudaril francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot je dodal, sicer ničesar ne izključuje. Nemški kancler Olaf Scholz je medtem na novinarsko vprašanje o morebitni dobavi bojnih letal Ukrajini po vrhu odvrnil le, da to ni bila tema pogovorov. Bolj naklonjeni tovrstni pomoči so bili medtem v Bruslju voditelji Slovaške, Finske, Poljske in Nizozemske.

GAZIANTEP - Število življenj, ki so jih terjali ponedeljkovi uničujoči potresi v Turčiji in Siriji, še naprej nezadržno narašča in je preseglo 21.000. Reševalci bijejo bitko s časom, pri čemer jih ovira hud mraz. V Turčiji so izpod ruševin uspeli rešiti okoli 8000 ljudi, nekatere - skoraj po čudežu - tudi še to noč. Pomoč na območje pošiljajo države iz vsega sveta. Med drugim je Svetovna banka Turčiji odobrila pomoč v višini 1,65 milijarde evrov.

ANKARA - Prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK) po močnem potresu v Turčiji in Siriji začasno prekinja svoje operacije v Turčiji, je v četrtek zvečer za kurdsko tiskovno agencijo ANF sporočil predstavnik PKK Cemil Bayik. "Potres je povzročil veliko nesrečo. Na tisoče naših ljudi je pod ruševinami. Vsi se moramo mobilizirati z vsemi sredstvi," je dodal.

KIJEV - Rusija je zjutraj z raketami in droni izvedla obsežen napad na energetsko infrastrukturo v Ukrajini. Napade je izvedla v regijah Zaporožje in Harkov, pa tudi v prestolnici Kijev. Sirene za nevarnost zračnega napada so se oglasile po vsej državi. O žrtvah ni poročil. Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so ruske sile danes na regiji Harkov na severovzhodu in Zaporožje na jugu države izstrelile okoli 35 raket zemlja-zrak S-300, ki jih v zraku ni mogoče uničiti s protiletalsko obrambo.

WASHINGTON - Kitajski balon, ki so ga ZDA v soboto sestrelile nad Atlantikom, je bil opremljen za zaznavanje in zbiranje obveščevalnih signalov v okviru obsežnega, z vojsko povezanega programa zračnega nadzora, ki je bil usmerjen v več kot 40 držav, je v četrtek izjavil predstavnik ameriške vlade. Pri tem se je skliceval na ameriške vohunske podatke.

WASHINGTON - Posebni tožilec za preiskavo napada na ameriški kongres, spodkopavanja izida predsedniških volitev leta 2020 in odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše Jack Smith je izdal nalog za zaslišanje bivšega podpredsednika ZDA Mika Pencea, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na vire blizu preiskave. Penceu naj bi bil poziv vročen že pred dnevi.

BEOGRAD - Dokler na Kosovu ne bodo vzpostavili skupnosti srbskih občin, lahko grem v Bruselj le kot turist, je v četrtek sporočil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Tako se je odzval na izjavo visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, da v Bruslju pričakuje srečanje Vučića in kosovskega premierja Albina Kurtija.

MANAGUA - Več kot 200 zaprtih članov opozicije v Nikaragvi je bilo v četrtek izpuščenih iz zapora in izgnanih v ZDA, kar je nekoliko presenetljiva poteza vse bolj avtoritarnega predsednika te srednjeameriške države Daniela Ortege, ki sledi več tednom pogajanj z ZDA. te so izpustitev pozdravile kot konstruktiven korak k odpravljanju kršitev človekovih pravic v Nikaragvi.

LONDON - Britansko gospodarstvo je v zadnjih treh mesecih lanskega leta stagniralo in se tako izognilo recesiji, so sporočili s statističnega urada ONS. V tretjem četrtletju so na Otoku beležili 0,3-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda. Tehnična recesija pomeni dve zaporedni četrtletni krčenji gospodarstva. V celotnem lanskem letu so Britanci kljub visoki inflaciji, ki je dosegla najvišje ravni v več desetletjih, sicer beležili 4,1-odstotno gospodarsko rast. Leta 2021 je bila rast 7,4-odstotna.

BERLIN - Nemčija je lani v Rusijo izvozila za 14,6 milijarde evrov blaga, kar je 45,2 odstotka manj kot leto prej. Padec je posledica sankcij, ki so jih zahodne države sprejele proti Rusiji, potem ko je ta konec februarja lani napadla Ukrajino. Uvoz iz Rusije se je medtem povečal za 6,5 odstotka na 35,3 milijarde evrov, predvsem na račun skoka cen nafte in plina. Količinsko se je uvoz energentov znižal za 41,5 odstotka, je objavil nemški statistični urad.

BEOGRAD - Gradnja naftovoda, ki bo povezal Srbijo in Madžarsko, bo na srbskem ozemlju stala okoli 100 milijonov evrov. Naftovod bo povezoval madžarsko Alđo in Novi Sad ter bo dolg 128 kilometrov. Srbska ministrica za rudarstvo in energetiko Dubravka Đedović je dejala, da bi z uresničitvijo tega projekta zagotovili razpršenost oskrbe oskrbe s surovo nafto in povečali zanesljivost oskrbe rafinerije nafte Pančevo.

CONCEPCION - Gozdni požari, ki so v zadnjem tednu opustošili osrednji del Čila, so uničili več kot 366.000 hektarjev površin. Aktivnih ostaja 323 požarov, od tega jih 90 gasilci še vedno nimajo pod nadzorom. Oblasti so najavile pomoč prizadetim, v nočnem času pa v nekaterih regijah uvedle tudi policijsko uro. V požarih je doslej umrlo 24 ljudi, več kot 2000 je ranjenih, več kot 5500 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

LILONGWE - Malavi se spopada z najhujšim izbruhom kolere v zgodovini te države, v katerem je lani umrlo več kot 1200 ljudi, je v četrtek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Zaradi razširjenosti te bolezni po svetu se v Malaviju soočajo s pomanjkanjem cepiv, testov in zdravil.

LOS ANGELES - V starosti 94 let je v sredo na svojem domu v Los Angelesu umrl legendarni ameriški skladatelj pop glasbe Burt Bacharach, čigar hiti, med njimi I Say a Little Prayer, so v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja kraljevali na vrhu glasbenih lestvic.

SAN ANTONIO - Ameriško zasebno vesoljsko podjetje SpaceX je v četrtek opravilo uspešen preizkus vžiga motorjev nosilne rakete Starship, najmočnejše rakete doslej, s pomočjo katere naj bi ameriška vesoljska agencija Nasa v okviru misije Artemis v prihodnjih letih poslala astronavte na Luno.

jav/tib/lkr/vr/akt/msc/rp/blm/zc/jes/sk/jav
© STA, 2023