Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 10. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Slovenski odbojkarji bodo nastope v elitni ligi narodov začeli z obračunom proti Srbiji, ki ga bodo v Nagoyi na Japonskem igrali 7. junija, je sporočila Odbojkarska zveza Slovenije. Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je namreč v četrtek objavila razpored tekmovanja v letošnji izdaji tega tekmovanja. Slovenski odbojkarji bodo igrali na turnirjih na Japonskem, v Franciji in na Filipinih. Prve obračune v letošnjem tekmovanju bodo igrali med 7. in 11. junijem igrali v Nagoyi, kjer se bodo pomerili s Srbi, Bolgari, Francozi in Iranci. Zadnja tekma rednega dela proti Nizozemcem bo na sporedu 9. julija. Slovenski odbojkarji bodo v ligi narodov nastopili tretjič, leta 2021 so v njej osvojili visoko četrto mesto, lani pa so tekmovanje zaključili na desetem.

MERIBEL - Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je na zadnjem treningu pred sobotnim smukom na svetovnem prvenstvu v Meribelu v Franciji zasedla 18. mesto. Za najhitrejšo, Italijanko Sofio Goggia, je zaostala 1,54 sekunde. Štuhec, ki je na prvem treningu zasedla tretje mesto, na drugem pa ni nastopila, je bila tokrat nekoliko rezervirana. Vnovič pa je bila med najhitrejšimi v spodnjem delu proge Roc de Fer. Najhitrejša je bila Goggia, ki je za 46 stotink sekunde ugnala Avstrijko Mirjam Puchner. Tretja je bila Norvežanka Kajsa Vickhoff Lie (+0,50). Konkurenca je bila od drugega do 17. mesta sicer strnjena v vsega eni sekundi.

LINZ - Vseh šest slovenskih smučarskih skakalk se je uvrstilo na današnjo posamično tekmo za svetovni pokal v avstrijskem Hinzenbachu. Najboljša med njimi je bila Ema Klinec (105,8 točk) na petem mestu. Kvalifikacije so sicer pripadle Kanadčanki Alexandrii Loutitt (107,8). Drugo mesto je pripadlo Japonki Nozomi Maruyama (107,5), tretje pa Nemki Katharini Althaus (107,2). V konkurenci 50 tekmovalk se je v seriji majhnih razlik s sedmim mestom izkazala tudi Katra Komar (101,6). Na tekmo so se od varovank glavnega trenerja Zorana Zupančiča uvrstile še Nika Prevc (91,1) na 22., Maja Vtič (90,4) na 24., Ajda Košnjek (81,7) na 32. ter Nika Vetrih (79,1) na 35. mestu. Prva posamična tekma v Hinzenbachu bo na sporedu danes ob 16. uri

ORLANDO - Slovenska košarkarja v severnoameriški ligi NBA, Vlatko Čančar in Goran Dragić, sta ponoči izgubila tekmi z Denver Nuggets oziroma Chicago Bulls. Prvi je izgubil v gosteh pri Orlando Magicu s 104:115, drugi pa pri Brooklyn Nets s 105:116. Pri Denverju, za katerega je Nikola Jokić dosegel 29 točk, 12 skokov in šest podaj, imel pa tudi sedem izgubljenih žog, je Čančar igral 12 minut, v katerih je prispeval tri točke ter skok in podajo. Pri Chicagu pa je z 38 točkami izstopal Zach LaVine, Dragić je igral 12 minut ter vpisal pet točk ter skok in podajo. Na preostalih tekmah so Atlanta Hawks ugnali Phoenix Suns s 116:107, Milwaukee Bucks pa so v gosteh odpravili Los Angeles Lakers s 115:106.

NEW YORK - Dražbena hiša Sotheby's je prodala dres legendarnega ameriškega košarkarja Kobeja Byranta, ki je v umrl v helikopterski nesreči leta 2020, za 5,8 milijona dolarjev oziroma 5,4 milijona evrov, je poročal ESPN. To je tretji najdražji športni dres, več sta stala le dres še enega ameriškega košarkarja Michaela Jordana in nogometaša Diega Maradone. Rumeno-vijolični dres s številko 24 je Kobe Bryant, ikona košarkarskega moštva iz Kalifornije Los Angeles Lakers, nosil na 25 tekmah in v njem dosegel 645 točk. To pa v letu, ko je bil imenovan za najkoristnejšega igralca (MVP) rednega dela sezone severnoameriške košarkarske lige NBA 2007/08.

RIJAD - Portugalski nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo je v četrtek v savdski ligi za Al Nasr dosegel vse štiri gole proti Al Vehdi in s tem prebil mejo 500 ligaških zadetkov v karieri. Zdaj je 38-letnik pri 503. Te je dosegel v dresih petih klubov. Tri je dosegel za Sporting iz Lizbone, 103 v dveh obdobjih za Manchester United, 311 za Real Madrid ter 81 za Juventus.

PHOENIX - V noči na ponedeljek bo na vrsti finale lige ameriškega nogometa NFL, tako imenovani super bowl. Kot običajno so nekaj dni pred tem podelili priznanja najboljšim v sezoni. Najkoristnejši igralec je drugič postal Patrick Mahomes, podajalec ekipe Kansas City Chiefs, ki se je tudi uvrstila v finale in bo za naslov igrala proti Philadelphia Eagles. Mahomes je podrl rekord nekdanjega podajalca New Orleans Saints Drewa Breesa po številu jardov v sezoni. Zbral jih je namreč 5614, ob tem pa podal za 41 zadetkov oziroma touchdownov.

lr/alz/lr
© STA, 2023