Tedenski pregled - Slovenija od 10. do 16. 2.

Ljubljana, 17. februarja - Objava podmladka avstrijskih svobodnjakov s protislovensko vsebino pred volitvami na avstrijskem Koroškem je sprožila burne odzive slovenske diplomacije. Kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar je na pristojnem odboru DZ dobil podporo. Lanska rast BDP je pozitivno presenetila, pokojnine se bodo februarja redno uskladile za 5,2 odstotka.

PETEK, 10. februarja

LJUBLJANA/CELOVEC - Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je na pogovor poklicalo avstrijsko veleposlanico Elisabeth Ellison-Kramer glede spletne objave podmladka svobodnjaške stranke (FPÖ) na avstrijskem Koroškem s protislovensko vsebino. Veleposlanica se je v imenu Avstrije odločno distancirala od objave. Izjavo so obsodili tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, koroški deželni glavar Peter Kaiser, pa tudi predsednica Nataša Pirc Musar in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

LJUBLJANA - Slovenija bo Siriji za ublažitev posledic uničujočih potresov prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zagotovila materialno pomoč v obliki 1500 kosov samonapihljivih ležalnih podlog, je sklenila vlada. Ocenjena vrednost pomoči je 115.000 evrov.

BIŠKEK - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je mudila na obisku v Kirgizistanu, kjer se je srečala s predsednikom Sadirjem Žaparovim, zunanjim ministrom Žinbekom Kulubajevim in obiskala slovensko-kirgizistanski poslovni forum.

TRST/RIM - V Italiji so obeležili dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Tradicionalna osrednja proslava je potekala pred spomenikom v Bazovici, v Rimu na Kvirinalu pa državna slovesnost, ki sta se je prvič udeležila tudi predsednika krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji.

MARIBOR - Predsednik upravnega odbora in glavni izvršni direktor OTP banke Sandor Csany je po koncu prevzema Nove KBM poudaril, da je ta v obojestransko korist. Na čelu kasneje združene Nove KBM in SKB banke bo ostal predsednik uprave Nove KBM John Denhof. Postopek združitve bo trajal predvidoma poldrugo leto.

LJUBLJANA - Stopnja tveganja revščine je bila lani 12,1-odstotna, kar je 0,4 odstotne točke več kot leto prej. Prag tveganja revščine je bil za enočlansko gospodinjstvo 827 evrov na mesec. Z nižjim dohodkom od tega je živelo približno 252.000 ljudi, tveganju socialne izključenosti pa je bilo izpostavljenih 13,3 odstotka oseb.

LJUBLJANA - Delež gospodinjstev, ki so ocenila, da so s svojimi dohodki mesec preživela lahko oziroma zelo lahko, se je lani v primerjavi z letom 2021 zmanjšal za štiri odstotne točke na 24 odstotkov. Težko oziroma zelo težko pa je mesec preživelo 16 odstotkov gospodinjstev, kar je bilo za dve odstotni točki več. Z manjšimi težavami je mesec preživelo 30 odstotkov gospodinjstev, 31 odstotkov pa dokaj lahko, je objavil statistični urad.

LJUBLJANA - Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila lani za 1,7 odstotka višja kot predlani, je objavil statistični urad. Predlani je presegla deset odstotkov.

LJUBLJANA - Moški, ki je oktobra lani napadel direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač, je bil pogojno obsojen na pet mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

LJUBLJANA - Sindikat carinikov Slovenije je za 13. februar napovedani začetek stavke zaposlenih na finančni upravi zamrznil, in sicer najmanj do 22. aprila, saj želijo počakati na rezultat pogajanj o plačni reformi javnega sektorja.

DUBLIN - Knjiga Mojstrovina Ane Schnabl je bila nominirana za prestižno mednarodno literarno nagrado Dublin 2023. V angleščini je z naslovom The Masterpiece v prevodu Davida Limona izšla pri založbi Istros Books.

HINZENBACH - Smučarski skakalki Ema Klinec in Nika Prevc sta na tekmi za svetovni pokal osvojili drugo oziroma tretje mesto.

SOBOTA, 11. februarja

LJUBLJANA - S potresno prizadetega območja v Turčiji se je vrnila slovenska enota vodnikov reševalnih psov in spremljevalnega osebja, ki je tja odšla 7. februarja. Vodja enote Blaž Turk je dejal, da so razmere katastrofalne, delo reševalcev pa je bilo zelo zahtevno, tudi zaradi varnosti, saj je v nekaterih predelih prišlo do streljanja. Soočali so se tudi s poškodbami psov in manjšimi odrgninami reševalcev. V. d. direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin je prepričan, da je bila odločitev Slovenije, da v Turčijo pošlje enoto s psi, pravilna. Prispela je med prvimi in med prvimi začela tudi delati na terenu.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo nekdanjega generalnega direktorja Statističnega urada RS Bojana Nastava, ki jo je vložil zaradi predčasne razrešitve s čela urada leta 2020 v času vlade Janeza Janše. Presodilo je, da ni razlogov, zakaj ga ne bi bilo dopustno razrešiti na podlagi zakona o javni upravi.

BRDO PRI KRANJU - Deskarja na snegu Gloria Kotnik in Tim Mastnak, alpski smučar Žan Kranjec ter smučarji skakalci Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos so dobitniki letošnjih Bloudkovih nagrad, najvišjih državnih nagrad na področju športa. Na že 58. podelitvi je odbor za podelitev podelil tudi deset Bloudkovih plaket.

MERIBEL/COURCHEVEL - Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju je v smuku Ilka Štuhec osvojila šesto mesto, dan kasneje pa se je v isti disciplini Miha Hrobat priboril osmo mesto. To sta doslej najboljši uvrstitvi slovenske reprezentance na tem tekmovanju.

NEDELJA, 12. februarja

LJUBLJANA/DUNAJ - Avstrijska tiskovna agencija APA je poročala, da je Slovenija s protestno noto pozvala Avstrijo k postopku za prepoved podmladka FPÖ na avstrijskem Koroškem. Z MZEZ so sporočili, da Slovenija "ni pozvala k nobeni prepovedi katerekoli politične stranke", je pa obsodila objavo s protislovensko vsebino in pozvala k uveljavitvi 7. člena avstrijske državne pogodbe.

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec je v pogovoru za portal Siol zavrnil očitke, da naj bi državni sekretar Damir Črnčec vplival na delo kandidata za notranjega ministra Boštjana Poklukarja.

RAČE - V 65. letu je umrl dolgoletni župan občine Rače-Fram Branko Ledinek. Ledinek je občino vodil vse od leta 1997, na zadnjih volitvah, ko je bil znova izvoljen za župana, je bil tudi edini kandidat za vodenje občine.

PONEDELJEK, 13. februarja

LJUBLJANA - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je kot ustrezno ocenil predstavitev kandidature Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve. Poklukar je v predstavitvi izpostavil tri prednostne naloge: boj s korupcijo, upravljanje migracij ter depolitizacijo, profesionalizacijo in modernizacijo policije. Cilj je, da rezilne žice do konca leta na meji ne bo več, je med drugim dejal.

BRUSELJ - Evropska komisija je za Slovenijo zvišala napoved gospodarske rasti z 0,8 odstotka na odstotek, za prihodnje leto pa z 1,7 odstotka na dva odstotka. Glede inflacije komisija pričakuje, da bo letos dosegla 6,1 odstotka. Leta 2024 naj bi bila 3,5-odstotna.

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec in avstrijska kolegica Klaudia Tanner sta se zavzela za krepitev sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju ter na področju zaščite in reševanja. Pozornost sta namenila tudi aktualnim varnostnim razmeram v Ukrajini in na Zahodnem Balkanu. Tanner je tudi ostro zavrnila poziv pomladka svobodnjakov k ustavitvi "slovenizacije" avstrijske Koroške. Poudarila je, da so narodne skupnosti integralni del Avstrije.

BERLIN - Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je v okviru dvodnevnega delovnega obiska srečala z nemško kolegico Claudio Roth. Posebno pozornost sta posvetili projektu Slovenija, častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2023. Strinjali sta se, da so potenciali za krepitev odnosov med državama na področju kulture veliki. Ministrica Vrečko se je dan kasneje srečala še s slovenskimi umetnicami in umetniki iz Berlina.

LJUBLJANA - V civilni iniciativi Glas ljudstva so na novinarski konferenci opozorili, da zdravstveno reformo v ozadju vodijo interesne skupine in da to pomeni grožnjo javnemu zdravstvu. Opozorili so tudi na odhode zdravnikov iz zdravstvenih domov k zasebnikom ter izpostavili primer zasebne zdravstvene ordinacije s koncesijo Studio R. Omenili so tudi povezavo med solastnikom družbe Studio R, pravnikom Gorazdom Pereničem, in Sindikatom družinskih zdravnikov Praktik.um, ki ga vodi Igor Muževič. Slednji je tako kot Studio R zavrnil očitke.

VELENJE - Hisense Europe je odprl 2,1 milijona evrov vreden inovacijski center. Gre za del projekta, vrednega 39 milijonov evrov, v okviru katerega bodo razvili nove generacije izdelkov, modernizirali proizvodnjo in razširili laboratorijske zmogljivosti.

LJUBLJANA - Notranje ministrstvo je kot dezinformacije zavrnilo navedbe o izvajanju množičnih deportacij tujcev na Hrvaško in v Bolgarijo. Na Hrvaško so lani predali osem prosilcev za mednarodno zaščito, v Bolgarijo pa nobenega. Letos so na Hrvaško predali enega, so dodali.

LJUBLJANA/CELJE - Na turškem veleposlaništvu so potrdili, da so v akciji zbiranja pomoči za prizadete v potresu v Turčiji zabeležili izjemen odziv. Poldrugo tono najnujnejših potrebščin so že prepeljali v Turčijo, naslednja pošiljka pa bo na pot krenila predvidoma do konca tedna.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo nekdanjega viceguvernerja Banke Slovenije Marka Bošnjaka in pritrdilo ugotovitvam KPK iz leta 2019, da je ta deloval v nasprotju s pričakovano integriteto funkcionarja.

LJUBLJANA - Z uvodno projekcijo filma Ena za reko: Zgodba Save se je v Cankarjevem domu, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in Kinu Metropol v Celju začel 17. Festival gorniškega filma. Do sobote bo na ogled 29 filmov, predavanja in pogovorni večer o gorniški literaturi.

LJUBLJANA - Po vladni odločitvi o združitvi Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve (MSO) v javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije (MNSZS) je bil ta vpisan v sodni register. Ima status državnega muzeja, v. d. direktorice muzeja pa je postala Nataša Robežnik. Vlada je pred tem imenovala tudi štiri člane sveta novega muzeja. Združenje VSO je 15. februarja predstavilo strokovne ugovore ob sklepu vlade o združitvi, kmalu bodo predstavili tudi akcijski načrt v bran samostojnemu MSO.

TOREK, 14. februarja

LJUBLJANA - Slovenija je lani zabeležila 5,4-odstotno gospodarsko rast, izrazitejša je bila v prvi polovici leta, nato se je začela umirjati. K rasti so prispevale tako končna potrošnja kot tudi bruto investicije, medtem ko je bil prispevek zunanjetrgovinskega salda negativen. V Banki Slovenije so rast glede na močno podporo denarne in fiskalne politike pričakovali, na Umarju so ocenili, da je v veliki meri izhajala iz okrevanja po epidemiji.

LJUBLJANA - Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo skupaj z izvajalskimi organizacijami in SID banko gospodarstvu, turizmu in športu letos namenilo za 634,4 milijona evrov novih finančnih spodbud. Od tega bo 304,9 milijona evrov namenilo iz lastnih sredstev. Kot je na novinarski konferenci poudaril minister Matjaž Han, je glavni cilj dolgoročno izboljšanje konkurenčnosti.

LJUBLJANA - Skupščina ZZZS je na izredni seji obravnavala napovedano zdravstveno reformo. Člani skupščine ZZZS niso bili najbolj zadovoljni s pojasnili ministra Danijela Bešiča Loredana glede napovedane zdravstvene reforme in vloge, ki bi jo pri tem imel ZZZS. Je pa minister z zagotovilom, da se vladni očitki o koruptivnosti ZZZS ne nanašajo na skupščino ali upravni odbor, uspel nekoliko pomiriti zbrane na izredni seji.

LJUBLJANA - V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so pripravljeni začasno preložiti izvedbo protesta, napovedanega za 24. februar. S tem so glede na to, da je vlada začela pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij in prenovi sistema plač v javnem sektorju, pripravljeni dati priložnost dogovarjanju za pogajalsko mizo, so sporočili.

LJUBLJANA - Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je na slovesnosti ob začetku novega sodnega leta predal posle novemu predsedniku Miodragu Đorđeviću. Iz sodniških vrst je bilo slišati ocene, da je sodstvo v dobri kondiciji, a je pri svojem delovanju odvisno od drugih vej oblasti, zato si želijo sodelovanja pri reševanju izzivov. Đorđević pa želi v svojem mandatu dati poudarek pomenu vrhovnega sodišča kot najvišje sodne instance.

LJUBLJANA - V Sindikatu upokojencev Slovenije so na novinarski konferenci poudarili, da jih člani in drugi upokojenci nenehno opozarjajo na težke razmere, v katerih živijo zaradi inflacije in rasti cen hrane. Od vlade poleg redne uskladitve pokojnin zato pričakujejo še dodatno uskladitev pokojnin v višini enega odstotka in izredno uskladitev za 4,4 odstotka.

LJUBLJANA - Notranje ministrstvo je po poročanju Dnevnika za odstranjevanje ograje na meji izbralo družbo Minis, ki je ograjo tudi postavila. Posel je vreden sedem milijonov evrov, ograja pa bo odstranjena v štirih letih. Na javno naročilo so prispele štiri ponudbe, Minis je oddal drugo najcenejšo, ki pa je bila trikrat dražja od najugodnejše, ki pa ni imela t. i. finančnega zavarovanja za resnost ponudbe.

BRUSELJ - Slovenija lahko prvo izplačilo iz evropskega sklada za okrevanje in odpornost na podlagi oktobra posredovanega 50-milijonskega zahtevka pričakuje do konca marca. Finančni minister Klemen Boštjančič je priznal, da ima Slovenija "kar veliko izzivov" pri črpanju sredstev iz tega sklada.

LJUBLJANA - S prepovedjo prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem od leta 2035, ki jo je potrdil Evropski parlament, so povezane številne neznanke. Poteza bi lahko med drugim podaljšala uporabo rabljenih vozil, kar bi vplivalo tudi na varnost, je za STA ocenil generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek.

LJUBLJANA - Ob vladnem zvišanju trošarin se je cena dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest opolnoči znižala za štiri cente na 1,489 evra za liter, cena 95-oktanskega bencina pa je ostala pri 1,355 evra za liter. Kurilno olje se je pocenilo za 6,8 centa na 1,083 evra.

LJUBLJANA - Veljati je začela novela zakona o državni upravi, ki opredeljuje pristojnosti posameznih ministrstev in prenos pristojnosti oziroma delovnih področij v skladu s spremembami zakona o vladi, potrjenimi na referendumu.

MARIBOR - Nova ljudska stranka, ki jo vodi Franc Kangler, naj bi se po poročanju Večera pridružila SDS, Kangler pa naj bi prevzel vodenje mariborskega odbora SDS. V SDS tega za STA niso želeli komentirati, tudi Kangler za STA ni bil dosegljiv.

LJUBLJANA - Evropska poslanka Romana Tomc je na vodjo skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in 't Veld naslovila pismo, v katerem opozarja na vojno proti medijem in neodvisnemu novinarstvu, kateri smo po njenih navedbah v Sloveniji priča od nastopa vlade Roberta Goloba. V Gibanju Svoboda so očitke Tomčeve zavrnili kot izmišljene.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je ta teden začel kampanjo Tu sem, ki se osredotoča na položaj upokojenk in upokojencev, ter kampanjo proti sovraštvu in neenakosti, usmerjeno na zaznavanje sovražnih izjav nosilcev politične moči proti ljudem.

SREDA, 15. februarja

BRUSELJ - Obrambni minister Marjan Šarec je po zasedanju ministrov zveze Nato dejal, da bodo tisti, ki jim je mar za varnost Slovenije, podprli resolucijo, v skladu s katero bo Slovenija leta 2030 za obrambo namenila dva odstotka BDP.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Slovenija bo z nudenjem pomoči Ukrajini nadaljevala glede na svoje zmožnosti in dokler bo to potrebno, je na seji odbora DZ za zunanjo politiko poudarila ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Podporo Ukrajini je v Bruslju zagotovil tudi obrambni minister Šarec.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je odločilo, da je bilo 30-odstotno znižanje plač državnim tožilcem tekom epidemije covida-19 v neskladju z ustavo. Ukrep je bil sicer namenjen pridobitvi sredstev za financiranje ukrepov države v epidemiji, a država po mnenju sodišča ni jasno izkazala obstoja resnih ekonomskih razlogov za to.

LJUBLJANA - Državni svet je iz zakonodajnega postopka umaknil tri predloge, ki predvidevajo ustanovitev pokrajin. Pobudo za umik je podal predsednik DS Marko Lotrič z željo, da se poišče širši politični in družbeni konsenz ter pripravi boljši predlog. Trenutni predvideva ustanovitev 15 pokrajin.

LJUBLJANA - Vlada ter sindikati zdravstva in socialnega varstva so se sestali na pogajanjih o novem plačnem stebru za zdravstvo, ki naj bi bila končana do 1. aprila. Sindikati naj bi konkretnejša izhodišča dobili v začetku prihodnjega tedna.

LJUBLJANA - Določbe zakona o dohodnini glede obdavčitve čezmejnih delavcev migrantov z dohodnino po oceni ustavnega sodišča niso v neskladju z ustavo. Pobudo za presojo ustavnosti je julija 2019 vložila skupina poslancev SDS in NSi.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v skladu z zakonom v svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) imenovala predstavnico Evangeličanske cerkve Klaudijo Sedar. Informacijski pooblaščenec pa je na predlog Društva novinarjev Slovenije v svet imenoval generalno sekretarko tega društva Špelo Stare.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog za razpis javne obravnave in za zaslišanje prič in izvedencev v postopku za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS in ga bo posredovala ustavnemu sodišču. Predlagane priče bi po oceni vlade lahko izčrpno opisale dogajanje, ki je privedlo do kritičnih razmer in škodljivih posledic na RTVS.

LJUBLJANA - V EU se je začel uporabljati mehanizem za dinamično omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih na megavatno uro, ki so ga članice EU dorekle decembra lani. V zadnjih mesecih so zaradi mile zime in uspešne diverzifikacije oskrbe članic EU cene plina sicer občutno padle.

BRUSELJ - Evropska komisija se je odločila za novo tožbo proti Sloveniji na Sodišču EU. Država namreč ni v celoti spoštovala odločitve sodišča iz julija 2015 glede odstranitve nezakonitih odpadkov v Bukovžlaku in zemeljskih izkopov z nevarnimi snovmi na območju stare Cinkarne. Medtem ko je bilo slednje sanirano, pa v Bukovžlaku temu ni tako.

LJUBLJANA - Skupščina Darsa je z mesta člana nadzornega sveta odpoklicala Metoda Dragonjo, v nadzorni svet pa kot predstavnika kapitala imenovala Saša Rinka in Tomaža Kuntariča, ki sta mandat nastopila dan kasneje.

LJUBLJANA - Povprečna bruto plača je lani po podatkih statističnega urada znašala 2023,92 evra, povprečna neto plača pa 1318,64 evra. Glede na leto 2021 je bila bruto plača nominalno višja za 2,8 odstotka, neto plača pa za 3,8 odstotka.

LJUBLJANA - Bivši predsednik republike Borut Pahor je za svoj starodobni avtomobil Renault 4, letnik 1991, tako imenovano katro, iztržil 60.000 evrov, ki jih bo po napovedih namenil Inštitutu zlata pentljica in društvu Junaki 3. nadstropja. Vozilo je kupila družina Fratar iz Dravograda.

PIRAN - V Pomorskem muzeju Sergeja Mašere so predstavili knjigo o čezoceanski ladji Rex, ki je bila nekoč ponos italijanske civilne mornarice in s tem fašističnega režima. 8. septembra 1944 so jo med Koprom in Izolo uničila britanska letala. To je prva knjiga o ladji v slovenščini.

ČETRTEK, 16. februarja

LJUBLJANA - Poklicni gasilci so na protestnem shodu izrazili nezadovoljstvo s svojim položajem. Zahtevajo odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela, kot so pojasnili, pa razen praznih obljub, suhoparnih dopisov in sestankov niso dobili ničesar. Ostri so bili tudi do nedavno predstavljenih vladnih izhodišč za reformo enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Vlada zahteve gasilcev razume kot neupravičene.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je obravnavalo pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS s predlogom za začasno zadržanje, ki jo je vložilo več vodilnih na zavodu s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. V. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough je predstavil lansko poslovanje. Izpostavil je, da je prvič po šestih letih pozitivno zaradi nižjih stroškov in prihodkov iz tržnih dejavnosti, negativen vpliv pa sta imela nespremenjena višina rtv-prispevka in podražitev energentov. Stavkovni odbor novinarskih sindikatov bo zaradi neresnosti vodstva zavoda glede nadaljevanja pogajanj o stavkovnih zahtevah prihodnji teden znova odločal o zaostrovanju aktivnosti.

LJUBLJANA - Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je odločil, da se pokojnine februarja redno uskladijo za 5,2 odstotka, izveden pa bo tudi poračun od 1. januarja. Zavod bo za tokratno uskladitev namenil več kot 330 milijonov evrov letno. Upokojencem bodo višji zneski izplačani konec februarja.

LJUBLJANA - Na tridnevnem obisku v Sloveniji je bil predsednik sobranja Severne Makedonije Talat Xhaferi. Sestal se je s političnim vrhom, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa je med drugim izpostavila slovenska prizadevanja za članstvo Severne Makedonije v EU.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela uredbo o izvajanju evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027, ki podrobneje ureja koriščenje okoli 3,2 milijarde evrov kohezijskih sredstev iz proračuna EU. Prve odobritve sredstev bodo predvidoma že marca, med drugim za nakup letal za gašenje požarov, za katerega je predvidenih okoli 20 milijonov evrov sredstev EU.

LJUBLJANA - Družbenika Gen-I, Gen energija in Gen-EL, sta ob izteku enoletnega vodenja družbe na podlagi sodnega imenovanja na skupščini imenovala novo poslovodstvo. Za predsednika uprave Gen-I je bil imenovan Maks Helbl, za člana uprave pa Andreja Zupan in Sandi Kavalič. V poslovodstvu ostaja Primož Stropnik.

LJUBLJANA - Vlada je razrešila Mitjo Bobnarja s položaja generalnega direktorja Zavoda RS za zaposlovanje, za v.d. direktorice je imenovala Greto Metko Barbo Škerbinc.

LJUBLJANA - Vlada je v. d. direktorici urada vlade za komuniciranje Petri Bezjak Cirman podaljšala mandat za največ za šest mesecev.

LJUBLJANA - EBRD je Sloveniji za letos napovedala enoodstotno gospodarsko rast, kar je 0,8 odstotne točke manj od lanske septembrske napovedi. Prihodnje leto pa naj bi se BDP v Sloveniji okrepil na 2,3 odstotka.

LJUBLJANA - Vlada je izdala uredbo, ki določa višino nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas v letu 2023. Dnevno nadomestilo za bolniško odsotnost samozaposlenih v kulturi se bo povečalo za 50 odstotkov.

LJUBLJANA - V Sindikatu gostinstva in turizma Slovenije ostro nasprotujejo predvidenemu prenosu sobaric iz Hotelov Bernardin, ki sodijo pod Savo Turizem, na zunanjega izvajalca. Napovedali so pripravo stavke v Savi Turizem. Dan prej sta se s sindikalisti sestala minister za delo Luka Mesec in vodstvo inšpektorata za delo.

mva/np/bst/jes/ase/bst
© STA, 2023