Tedenski pregled - svet od 10. do 16. 2.

Ljubljana, 17. februarja - V Turčiji in Siriji so odpravljali posledice uničujočih potresov, število žrtev je raslo iz dneva v dan. Evropski parlament je podprl prepoved prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov po letu 2035. Evropska komisija je zvišala napoved rasti za letos. V ZDA so se ubadali z neznanimi letečimi predmeti.

PETEK, 10. februarja
        WASHINGTON - Ameriško vojaško letalo je nad Aljasko sestrelilo neznan leteči predmet, velik kot avtomobil, ker naj bi predstavljal grožnjo za civilni zračni promet. V naslednjih dneh so sestrelili še dva predmeta, 14. 2. so sporočili, da ni dokazov, da bi bili kitajskega izvora.
        KIJEV/BUKAREŠTA - Rusija je z raketami in droni izvedla obsežen napad na energetsko infrastrukturo v Ukrajini. Vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni je opozoril, da sta dve ruski raketi prečkali zračni prostor Romunije in Moldavije. Romunsko obrambno ministrstvo je sicer zanikalo, da bi ruska raketa vstopila v njihov zračni prostor.
        KIŠINJOV - Moldavska premierka Natalia Gavrilita je sporočila, da skupaj s svojo proevropsko vlado odstopa s položaja. Predsednica Maia Sandu je na položaj premierja imenovala dosedanjega svetovalca za nacionalno varnost Dorina Receana. 13. 2. je Sandu Rusijo obtožila, da želi izvesti državni udar v Moldaviji.
        BRUSELJ/NEAPELJ - Policija je pridržala belgijskega evroposlanca Marca Tarabello, potem ko je v okviru preiskave korupcijskega škandala o podkupovanju s strani Maroka in Katarja preiskala njegov bančni sef. 11. 2. je bil obtožen korupcije. V Italiji pa so aretirali evroposlanca Andreo Cozzolina, za katerega je sodnik 12. 2. odredil hišni pripor.
        LILONGWE - Malavi se spopada z najhujšim izbruhom kolere v zgodovini te države, v katerem je lani umrlo več kot 1200 ljudi, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

SOBOTA, 11. februarja
        GAZIANTEP - V Turčiji so po potresu izvedli več aretacij in sprožili številne preiskave zaradi slabe kakovosti porušenih stavb in pomanjkljivega upoštevanja varnostnih pravil pri gradnji. Zaradi poslabšanja varnostnih razmer pa so delo prekinili avstrijski in nemški reševalci.
        BERLIN - V 96. letu starosti je umrl zadnji predsednik vlade komunistične Nemške demokratične republike Hans Modrow. Po združitvi Nemčije je bil poslanec v bundestagu in evropski poslanec.
        SAN REMO - Na festivalu italijanske popevke je zmagal Marco Mengoni s pesmijo Due vite. Zmagovalec San Rema običajno zastopa Italijo na tekmovanju za pesem Evrovizije.
        LONDON - Na podelitvi britanskih glasbenih nagrad je dominiral pop zvezdnik Harry Styles, ki je osvojil štiri nagrade brit.

NEDELJA, 12. februarja
        NIKOZIJA - Zmagovalec drugega kroga predsedniških volitev na Cipru je nekdanji zunanji minister in neodvisni kandidat Nikos Hristodulides. Obljubil je vlado narodne enotnosti, katere naloga bo pripeljati mirovne pogovore s ciprskimi Turki iz slepe ulice.
        BERLIN - Na ponovljenih deželnih in lokalnih volitvah v Berlinu so zmagali krščanski demokrati (CDU), zdaj vladajoči socialdemokrati (SPD) županje Franziske Giffey so zabeležili svoj najslabši volilni izid v prestolnici po drugi svetovni vojni.
        JERUZALEM - Potem ko je Palestinec 10. 2. z avtomobilom zapeljal na avtobusno postajališče na vzhodu Jeruzalema ter ubil tri ljudi, je izraelski premier Benjamin Netanjahu napovedal obsežno operacijo ter pospešitev gradnje judovskih naselbin na zasedenih ozemljih.

PONEDELJEK, 13. februarja
        BRUSELJ - Evropska komisija je zvišala napoved gospodarske rasti za letos. Ta naj bi v območju evra znašala 0,9 odstotka, v celotni EU pa 0,8 odstotka. Evropsko gospodarstvo se bo tako izognilo recesiji, inflacija se umirja, so ocenili.
        MILANO/RIM - Na deželnih volitvah v najbolj naseljenih italijanskih deželah Lombardiji in Laciju sta na volitvah za predsednika dežel zmagala kandidata desne sredine, v Lombardiji Attilio Fontana in v Laciju Francesco Rocca.
        LIZBONA - V portugalski katoliški cerkvi je bilo od leta 1950 najmanj 4815 mladoletnikov žrtev spolnih zlorab, izhaja iz ugotovitev neodvisne komisije, ki je v približno letu dni preiskave zbrala več kot 500 pričevanj. V veliki večini primerov so očitana kazniva dejanja že zastarala.
        JERUZALEM - Pred izraelskim parlamentom se je zbralo več desettisoč protestnikov proti spornemu predlogu zakona o pravosodni reformi, ki ga je pripravila vlada premierja Benjamina Netanjahuja. Izraelski predsednik Isaac Herzog je vlado pozval, naj prekine postopek sprejemanja zakona.

TOREK, 14. februarja
        KOEBENHAVN - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je uničujoči potres, ki je prizadel jugovzhod Turčije in dele Sirije, označila za "najhujšo naravno nesrečo" v zadnjih sto letih na območju Evrope in pozvala k pomoči.
        BRUSELJ - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na srečanju kontaktne skupine za Ukrajino pod vodstvom ZDA zaveznice Kijeva pozval, naj ukrajinskim silam zagotovijo več streliva in hitro dostavijo obljubljeno orožje.
        STRASBOURG - Evropski parlament je potrdil prepoved prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem v EU od leta 2035. Vmesna cilja do leta 2030 sta zmanjšanje izpustov avtomobilov za 55 odstotkov in lahkih gospodarskih vozil za 50 odstotkov.
        BRUSELJ - Finančni ministri EU so posodobili evropski črni seznam davčnih oaz. Nanj so dodali štiri nove davčne jurisdikcije - Britanske deviške otoke, Kostariko, Marshallove otoke in Rusijo. Na seznamu je zdaj 16 jurisdikcij, od večjih držav le Rusija.
        CHARLESTON - Nekdanja republikanska guvernerka Južne Karoline in veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley je napovedala, da se bo leta 2024 potegovala za predsedniško kandidaturo. S tem je postala prva resnejša tekmica nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu.

SREDA, 15. februarja
        BRUSELJ - Obrambni ministri Nata so se strinjali, da v luči ruske agresije na Ukrajino dva odstotka BDP ne bi smela biti več cilj, ampak izhodišče izdatkov za obrambo. K temu je pozval tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.
        STRASBOURG - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predstavila predlog desetega svežnja sankcij proti Rusiji, ki vključuje prepoved trgovanja in izvoza tehnologije v Rusijo. Prvič vsebuje tudi ukrepe proti iranskim pravnim osebam.
        EDINBURGH - Škotska premierka Nicola Sturgeon je sporočila, da bo po več kot osmih letih odstopila s položaja, ko bo izvoljen njen naslednik. Kot je pojasnila, odločitev ni odziv na kratkoročne pritiske, temveč izhaja iz globljega in dolgoročnejšega razmisleka.
        MILANO - Sodišče je nekdanjega premierja Silvia Berlusconija v primeru t. i. bunga bunga zabav oprostilo obtožb, da je podkupoval priče, da bi lagale v njegov prid. Oproščenih je bilo tudi vseh ostalih 28 obtožencev v primeru, med njimi Maročanka Karima al Mahrough, bolj znana kot Ruby.
        ANKARA - Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je na obisku gostil armenskega kolega Ararata Mirzojana in se mu zahvalil za podporo po potresu. Odnosi med državama so že dolgo napeti, a po potresu je Turčija prvič po 30 letih odprla mejni prehod z Armenijo za dostavo pomoči.
        BRUSELJ - Evropska komisija je sprožila postopek pred Sodiščem EU proti Poljski v zvezi s sodno prakso tamkajšnjega ustavnega sodišča. Varšava namreč ni odpravila pomislekov komisije v zvezi z odločitvami ustavnega sodišča, ki postavljajo pod vprašaj primarnost evropskega prava.
        NOVOSIBIRSK - Sodišče je novinarko medija RusNews Marijo Ponomarenko obsodilo na šest let zapora zaradi kritičnega prispevka o ofenzivi ruskih sil v Ukrajini. Obtožena je bila širjenja lažnih informacij o ruski vojski.
        WELLINGTON - V divjanju ciklona Gabrielle je na Novi Zelandiji umrlo najmanj devet ljudi, približno 10.500 pa jih je bilo primoranih zapustiti svoje domove. Neurje je povzročilo obsežne izpade elektrike in škodo na nepremičninah v velikem delu Severnega otoka.

ČETRTEK, 16. februarja
        ANKARA - Število smrtnih žrtev katastrofalnih potresov v Turčiji in Siriji se je povzpelo nad 42.000. V Turčiji so našteli že 36.187 mrtvih, v Siriji pa najmanj 5900 mrtvih. V Turčiji je bilo ranjenih 100.000 ljudi, porušenih oziroma močno poškodovanih je 50.576 stavb.
        MADRID - Španski parlament je potrdil zakon, ki transspolnim osebam, starejšim od 16 let, omogoča spremembo spola v osebnih dokumentih samo na podlagi izjave. Poslanci so dokončno potrdili tudi zakon, ki omogoča plačano bolniško odsotnost ženskam, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji.
        ŽENEVA - Na prvi donatorski konferenci, namenjeni spodbujanju izobraževanja otrok v izrednih razmerah in dolgotrajnih krizah, so se države in drugi donatorji zavezali, da bodo v naslednjih štirih letih posebnemu skladu ZN namenili 826 milijonov dolarjev.

mva/vb/lkr/jhl/rp/jav/ase/rpe/vr/msc/mrn/blm/jes/sg/mlu/spo/mc
© STA, 2023